Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

Traditiegetrouw testen wij elk voorjaar een selectie wijnen uit de Nieuwe Wereld. Na Zuid-Afrika is het nu de beurt aan Australië en Nieuw-Zeeland. Wij hebben enkele rode wijnen uit deze landen getest die later dit jaar ook zullen verschijnen in onze nieuwe gids Wegwijs in wijn 2021.

April 2020: rode wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Australië en Nieuw-Zeeland hebben de laatste decennia een belangrijke plek veroverd in de wijnwereld. Weinig andere landen hebben hun oppervlakte aan wijngaarden en hun wijnexport de afgelopen jaren zo zien groeien als deze twee relatief jonge wijnlanden.

Het zijn dan misschien niet de grootste wijnlanden op wereldschaal (eind 2019 stonden Australië en Nieuw-Zeeland respectievelijk op de 6e en 15e plaats wereldwijd wat betreft wijnproductie), ze zijn wél bekend om hun technische en innoverende wijnbouwexpertise, en de wijnkwaliteit is zeer betekenisvol.

Onze test

Vorig jaar namen we de witte wijnen uit deze landen uitgebreid onder de loep. Dit jaar zijn de rode varianten aan de beurt: 27 rode wijnen, waarvan 24 uit Australië en 3 uit Nieuw-Zeeland. Het merendeel van de Australische wijnen is afkomstig uit wijngebieden van de grote overkoepelende wijnregio South Eastern Australia, terwijl de wijnen uit Nieuw-Zeeland geproduceerd werden in Marlborough en Hawke’s Bay.

De gebruikte druivenrassen in deze rode wijnen zijn voornamelijk shiraz, cabernet sauvignon en pinot noir. De wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij gespecialiseerde wijnhandelaars voor prijzen tussen € 2,99 en € 14,23.

Rode wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland: resultaten

Australië

Geschiedenis

De wijngeschiedenis van Australië gaat terug naar het einde van de 18e eeuw toen er voor het eerst geïmporteerde wijnranken werden aangeplant. Wat begon als wijnbouw van hoofdzakelijk versterkte wijnen voor export naar de Britse kolonisators, is vanaf de jaren ’50 gaandeweg uitgegroeid tot een zeer moderne productie van droge rode en witte wijnen.  

Klimaat en geografie

We kunnen het Australische klimaat grofweg opdelen in drie types: de tropische noordkust (regenklimaat met droge periodes), het droge midden en westen (woestijn en steppeklimaat) en het gematigde zuidoosten (mediterrane klimaat). De wijnbouw is dan ook geconcentreerd in dit laatstgenoemde deel, waar het gematigde klimaat samen met de invloed van gebergtes en oceanen voor de ideale omstandigheden voor wijnbouw zorgt. 

Druivenrassen

Meer dan 100 verschillende druivensoorten, vooral Europese (Franse) kwaliteitsrassen. Belangrijkste witte druif is chardonnay. Andere gebruikte druivensoorten zijn sémillon, riesling en sauvignon blanc. Belangrijkste rode druiven: shiraz, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en grenache.

Een trend in de Australische wijnwereld zijn de “duo blends”, een blend tussen twee verschillende druivensoorten. 

Wetgeving en wijnregio’s

Vergeleken met de Europese wetgeving is die van Australië erg soepel. Onder druk van Europa gebeurde de invoering van Geographical Indications (GI) door het overheidsorgaan AWBC (Australian Wine and Brandy Corporation), die enkel wijnregio’s definieert zonder regels op te leggen inzake wijnbouw en vinificatietechnieken. Enkel de 85 %-regel is van toepassing voor export naar Europa en de VS: minstens 85 % van de wijn moet overeenkomen met het op het etiket gedeclareerde gebied, oogstjaar en druivensoort.

De meeste wijnbouwgebieden van Australië vallen onder de grote overkoepelende regio ‘South Eastern Australia’. Zes staten staan in voor wijnbouw: New South Wales (rondom Sydney); Victoria (Melbourne); South Australia (wijnhoofdstad Adelaide); Western Australia (Perth); Tasmania; Queensland.

Elke staat is onderverdeeld in kleinere wijnstreken, waarvan er 60 officieel erkend zijn. Voorbeelden zijn Hunter Valley, Barossa Valley en Clare Valley.  

Nieuw-Zeeland 

Geschiedenis

De oorsprong van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland ligt bij immigranten uit Europa. Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw was de wijnbouw in Nieuw-Zeeland betrekkelijk kleinschalig en weinig noemenswaardig. Het duurde zelfs tot 1990 vooraleer de eerste fles wijn in de winkels verscheen, niet omwille van de kwaliteit, wel door het alcoholverbod. Sindsdien is het land aan een opmerkelijke inhaalbeweging bezig.  

Klimaat en geografie

Nieuw-Zeeland behoort tot de meest zuidelijk gelegen wijnlanden ter wereld. Nieuw-Zeeland is 1 600 kilometer lang, waardoor er behoorlijk grote klimaatverschillen zijn. In het noorden heerst er een subtropisch klimaat, centraal een gematigd maritiem klimaat en in het zuiden een continentaal klimaat. Door de nabijheid van de oceaan, natuurlijke bescherming door bergketens, een unieke bodemgesteldheid en veel zonuren is Nieuw-Zeeland uitermate geschikt voor wijnbouw.

Nieuw-Zeeland bestaat uit een Noorder- (North Island) en een Zuidereiland (South Island). Waar het Noordereiland tot voorheen de regio was waar de meeste wijn geproduceerd werd, is dat recent omgedraaid. De meeste wijngaarden bevinden zich aan de oostkust van beide eilanden. 

Druivenrassen

De sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland wordt in de hele wereld beschouwd als een goede vertegenwoordiger van dit druivenras. Daarnaast worden ook chardonnay en pinot noir succesvol geteeld. Riesling in wit, merlot en cabernet sauvignon in rood worden eveneens gecultiveerd. Meer dan de helft van het wijngaardoppervlak is beplant met witte variëteiten, maar de teelt van rode druiven neemt de laatste jaren sterk toe.  

Wetgeving en wijnregio’s

Nieuw-Zeelandse wijnmakers worden niet gehinderd door een strenge wijnwetgeving. Pas vanaf de jaren ’80 is er een beperkt aantal standaardregels van toepassing. Wijnen die bestemd zijn voor de export, worden onderworpen aan een chemische analyse en een degustatietest (“Wine Export Certification”).

In totaal zijn er een tiental wijnregio’s afgebakend, met als bekendste: Gisborne, Hawke’s Bay en Wairarapa (Martinborough) op het Noordereiland, en Marlborough en Central Otago op het Zuidereiland. Door de grote klimaatverschillen variëren de wijngebieden sterk in terroir.