Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

Omdat je de smaak simpelweg niet lekker vindt, uit principe, omdat je op je gezondheid wil letten of omdat je geld wil besparen... Redenen genoeg om te kiezen voor een alcoholvrije levensstijl. Het aanbod aan alcoholvrije dranken was nog nooit zo groot als nu, maar stijgt de kwaliteit evenwaardig? Wij namen de proef op de som en testten een selectie van alcoholvrije bubbels.

Februari 2020: alcoholvrije schuimwijnen

Non-alcoholische schuimwijnen: onze resultaten

VINTENSE FINES BULLES ROSÉ
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor leden Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 4,65
FABER SPARKLING WHITE
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor leden Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 5,99
VENDÔME MADEMOISELLE CLASSIC
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor leden Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 5,99

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

We worden ons steeds meer bewust van de gevolgen van alcoholgebruik en heel wat mensen gaan daarom actief op zoek naar alternatieven. De term “alcoholvrij” wordt meer en meer geïntegreerd in het dagelijkse leven. Alcoholvrije dranken kunnen een alternatief zijn voor mensen die omwille van verschillende redenen geen alcohol mogen of willen drinken, maar toch graag de “beleving” willen ervaren. Het aanbod in de supermarkt en webshops neemt dan ook toe. Zo is de verkoop van alcoholvrije wijnen in ons land de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Alcoholvrije varianten nemen nu ongeveer één procent in van de totale wijnmarkt.

Wijnmakers willen ons doen geloven dat deze opmars ook te wijten is aan nieuwe geavanceerde productietechnieken, die steeds verder worden geperfectioneerd. Net zoals met alcoholvrije bieren is gebeurd, worden wijnen zonder alcohol alsmaar beter én smaakvoller. Aan ons om te testen of alcoholvrije wijn kan tippen aan echte wijn.

Alcoholvrije schuimwijnen: onze test

Na onze test van niet-bruisende alcoholvrije wijnen (wit en rood) twee jaar geleden, hebben we ditmaal een selectie van alcoholvrije bubbels onder de loep genomen. Wie vroeger een fles schuimwijn zonder alcohol wilde kraken, kwam niet verder dan bubbels met perzik- of kersensmaak, ver verwijderd van de smaak van een echte cava of champagne. Pas toen enkele grote wijnhuizen zich ermee gingen moeien, kwam er vooruitgang en werd de eerste gedealcoholiseerde schuimwijn op de markt gebracht.

Uiteindelijk hebben we 17 alcoholvrije schuimwijnen geselecteerd: 12 witte en 5 rosé schuimwijnen uit verschillende wijnlanden (Duitsland, Spanje, België, Frankrijk en Australië). Deze alcoholvrije varianten zijn verkrijgbaar in de supermarkt tegen prijzen die variëren tussen € 4,20 en € 7,15. We hebben deze schuimwijnen zowel chemisch geanalyseerd in het laboratorium, als aan een smaaktest door ons proefpanel van experten onderworpen.