Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

Er zijn maar weinig wijnlanden die zo divers zijn als Italië. Door de hoge wijnproductie en export, de alomtegenwoordigheid van wijngaarden en het enorme scala aan inheemse druivensoorten, is Italië een toonaangevend wijnland bij uitstek. Wij hebben enkele witte Italiaanse wijnen getest die ook zullen verschijnen in onze gids Wegwijs in Wijn 2020.

Juni 2019: Italiaanse witte wijnen

Italië is één van de belangrijkste wijnproducerende en -exporterende landen ter wereld. Met een productie van ongeveer 48,5 miljoen hectoliter in 2018 is het Zuid-Europees land voor het vierde jaar op rij de grootste wijnproducent wereldwijd.

Onze test

Voor deze test selecteerden we 26 witte wijnen uit Italië, waarvan 2 biologische wijnen. De geselecteerde wijnen zijn afkomstig uit verschillende wijnregio’s, waaronder Sicilia, Puglia, Trentino en Basilicata. De geteste wijnen werden voornamelijk geproduceerd uit verschillende inheemse witte druivenrassen: pinot grigio, fiano, grillo, trebbiano, grechetto, verdicchio, enz. Ongeveer de helft van de wijnen zijn van het meest recente oogstjaar 2018. De wijnen zijn verkrijgbaar bij de grote supermarktketens of bij gespecialiseerde wijnhandelaars tegen prijzen die variëren tussen € 3,99 en € 14,40.

Witte wijnen uit Italië: onze resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Alles over roséwijnen in ons dossier

Italië

Geschiedenis

De wijnbouw in Italië gaat terug tot de 7e tot 5e eeuw voor Christus, wanneer de Grieken en Etrusken de wijnstok in Italië introduceerden. De opkomst van het Romeinse Rijk zorgde voor een sterke verspreiding van de wijnbouw. Na de ondergang van het Rijk raakte de wijnbouw in verval, en werd de wijnproductie pas vanaf de 19e eeuw weer opgepakt. Momenteel is Italië reeds sinds enkele jaren uitgegroeid tot de grootste wijnproducent wereldwijd.

Klimaat en geografie

Italië is een uniek wijnland, gezien het feit dat er in ieder deel van het land wijn wordt geproduceerd. Van noord tot zuid vindt men wijngaarden terug. Elke streek is uniek en kent zijn eigen klimaat en terroir, wat zorgt voor een grote variëteit aan wijnen. In het noorden heerst een koeler, natter en dus meer continentaal klimaat, terwijl het zuiden geniet van hogere temperaturen en mediterrane invloeden.

Druivenrassen

Het wijnland Italië is bekend om haar enorm scala aan inheemse druivenrassen, meer dan 400 officieel erkende soorten. Veel van deze druivensoorten komen zelfs alleen in Italië voor, wat bijdraagt tot de rijkdom van Italië als wijnland. De belangrijkste inheemse rassen zijn sangiovese en montepulciano voor rode wijnen, en trebbiano voor witte wijnen. Andere rode inheemse druivensoorten zijn bijvoorbeeld barbera, nebbiolo, aglianico en lambrusco. Witte druiven in Italië luisteren naar de namen albana, malvasia, moscato bianco, verdicchio, enz. Naast de inheemse druiven worden er ook internationale favorieten als cabernet sauvignon en chardonnay geteeld. De pluk strekt zich uit over drie maanden, wat eveneens leidt tot een grote diversiteit. 

Wetgeving en wijnregio’s

De wijnclassificatie in Italië is gebaseerd op die van Frankrijk. Van hoog naar laag vind je volgende indeling:

  • DOCG of Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Sinds 1992 is deze allerhoogste kwaliteitsnorm ingevoerd waarbij het kwaliteitslabel enkel wordt uitgereikt aan individuele wijnbouwers of producenten. Hiervoor gelden strengere productievoorschriften, lagere maximale opbrengsten en langere rijpingstijden dan voor andere wijnen.
  • DOC of Denominazione di Origine Controllata. Deze wijnen moeten voldoen aan vastgestelde productie-eisen en worden geproduceerd in een begrensd gebied.
  • IGT of Indicazione Geografica Tipica. Deze wijnen komen uit een specifiek geografisch gebied, zonder verdere kwaliteitseisen.
  • VDT of Vino da Tavola. Eenvoudige (tafel)wijnen op basisniveau.

Kenmerkend aan Italië is de aanwezigheid van wijngaarden over de gehele oppervlakte van het land. Italië bestaat bijgevolg dan ook uit 20 wijngebieden, waarvan de meest voorname Sicilië, Puglia, Veneto en Toscane zijn.