Nieuws

Nieuw getest: champagnes

02 december 2019

In aanloop naar de feestdagen hebben wij traditiegetrouw een selectie van schuimwijnen uit de supermarkt getest. Met onze koopwijzer “Champagnes” kies je de lekkerste bubbels uit om gezellig samen te aperitieven tijdens de feesten of cadeau te geven aan familie en vrienden.

Juli 2017: biowijnen

Vanaf het wijnjaar 2012 mag een wijn uit biologische wijnbouw “Biowijn” genoemd worden in Europa. Het bekendste kenmerk van biologische landbouw is dat er geen kunstmest noch chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De bodem en de wijnstok worden zo natuurlijk mogelijk verzorgd. Om ziekten te bestrijden doen biologische wijnbouwers een beroep op “natuurlijke” behandelingen.

Biowijnen vinden we voornamelijk terug in Frankrijk, waar een sterke opmars bezig is. Maar ook in de Nieuwe Wereld kan de term biowijn al lange tijd gebruik worden en  zijn ze steeds meer vertegenwoordigd. Voornamelijk in Argentinië, althans in onze selectie. Verder valt het op dat er iets meer witte wijnen zijn die een biolabel dragen.

Onze testen

In onze testen worden biowijnen grotendeels beoordeeld zoals de andere wijnen, met als enige uitzondering het sulfietgehalte. Hierop zijn we strenger, aangezien ook de wetgeving hierin verschilt. Een biowijn met een zelfde sulfietgehalte als een niet-biowijn zal hierdoor een ster minder scoren op dit criterium. 

De Europese wetgeving uit 2012 verbiedt verder ook het gebruik van pesticiden bij de teelt van druiven voor biowijn. Ook zijn er enkele verboden procedés in de vinificatie zoals afkoeling, elektrodialyse, desalcoholisatie, verwijderen van SO2, … Ook het gebruik van kopersulfaat voor het behandelen van meeldauw is eindelijk (juli 2015) verboden want die praktijk zorgde namelijk voor bodemvervuiling. 

In 2015 onderzochten we het pesticidegehalte in 79 wijnen, waarbij voor elke wijn afkomstig uit de traditionele wijnbouw een biologisch alternatief uit de regio werd getest. De resultaten waren rooskleuriger dan in 2008, toen nog 4 van de 17 biowijnen residuen bevatten. In slechts 2 van de 39 biowijnen werden pesticideresiduen teruggevonden, terwijl de gangbare wijnen vaak residuen bevatten.

Wijn geproduceerd, geëtiketteerd en geïmporteerd na 31 juli 2012 moet conform zijn de Europese biowijnregels en moet “biowijn” genoemd worden in plaats van“wijn geproduceerd met biologische druiven”.

Biowijnen: onze resultaten

CHÂTEAU TAPIE 2018
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 4,99
GRIS 2018
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 4,99
MESTA 2017
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 4,99

U bent niet geabonneerd

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer Wijn moet u zich abonneren op Test-Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Verschil biowijn, biodynamische wijn en natuurlijke wijn

Zoals eerder aangehaald moet een biowijn voldoen aan strikte EU-normen over de oorsprong van de druiven, de toegelaten producten en de vinificatie. 
De biodynamische aanpak gaat nog verder: daar worden niet alleen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen geweerd, maar wordt bovendien rekening gehouden met de cyclus van de zon en de maan in de landbouwkalender. Achterliggend idee is gebruik te maken van gunstige natuurlijke energie en te steunen op de interne afweer van de wijnstok enz.

Natuurlijke wijn is een wijn met zo weinig mogelijk menselijke inbreng (manueel plukken, geen toegevoegde sulfieten, enz…). Maar er is weinig transparantie. Er bestaat geen lastenboek, dus wanneer u “vin naturel” op een etiket ziet staan, hebt u geen garantie dat dit een biowijn is. 

Sulfieten

Sulfieten worden soms toegevoegd aan wijn om het gistingsproces in de fles te stoppen en de bewaring te verbeteren. Een beetje sulfiet ontstaat sowieso op een natuurlijke manier tijdens de wijnproductie, maar te veel toegevoegd sulfiet kan nefaste gevolgen hebben voor wie hem drinkt. Het kan de smaak verpesten en zelfs na één glaasje al hoofdpijn, misselijkheid, spijsverteringsproblemen of allergische reacties veroorzaken.

In biowijnen zijn over het algemeen lagere sulfietgehaltes terug te vinden. Soms staat er zelfs op het etiket: "no sulfites added".  Dat kan eventueel wel wat problemen geven voor de bewaring, aangezien een minimumgehalte aan vrij sulfiet noodzakelijk is om de houdbaarheid van een wijn te garanderen (> 10mg/l bij een witte wijn en > 5 mg/l bij een rode wijn). Sulfiet vervult een belangrijke rol in het tegengaan van oxidatie van de wijn,  zodat deze lang bewaard kan worden. Maar als u hem meteen wilt drinken, maakt dit uiteraard niets uit.