Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

Als je tien wijnlanden zou moeten opnoemen, zou je waarschijnlijk niet Bulgarije, Griekenland, Kroatië, Macedonië of zelfs Marokko zeggen. Onder het motto “onbekend is onbemind” hebben we ons laten verleiden om enkele rode wijnen uit deze minder gekende wijnregio’s te testen.

Oktober 2019: rode wijnen uit de Balkan en Marokko

De Balkanregio kennen we vooral als de regio waar oorlogsgeweld destijds veel schade heeft aangericht. Die is grotendeels hersteld, net als de plaatselijke wijnbouw die echter tot op heden niet de aandacht krijgt die ze eigenlijk verdient. Inheemse rassen zorgen hier voor "avontuurlijke" wijnen die zich qua kwaliteit soms kunnen meten met bekendere Europese wijnlanden.

Aan de andere kant van de Middellandse Zee heb je met Marokko het grootste wijnproducerende land van het Maghreb-gebied (het noordwesten van Afrika). De Marokkanen zijn zelf geen wijndrinkers, waardoor het land maar weinig aandacht krijgt in de wijnwereld. Toch heeft Marokko zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een wijnland van enige betekenis en is er de laatste jaren weer een kleine opleving. We gaan van Marokko als wijnland zeker nog horen.

Onze test

Voor deze test selecteerden we 20 rode wijnen uit Marokko (vijf wijnen) en enkele landen van de Balkanregio (zeven wijnen uit Bulgarije, vijf uit Griekenland, twee uit Kroatië en één wijn uit Macedonië). De wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens voor prijzen tussen € 3,15 en € 8,59.

Rode wijnen uit de Balkan en Marokko: onze resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Balkan

Geschiedenis

Heel wat landen uit de Balkan en Oost-Europa hebben een wijncultuur die teruggaat tot de Romeinse tijd. Toch verdwenen deze streken uit de gunst van de wijnliefhebber, getuige het lage marktaandeel in België, en moeten zij veel inspanningen leveren om ons ervan te overtuigen dat hun wijnen de vergelijking met de West-Europese aankunnen. Veel heeft te maken met het voormalig communistisch Sovjetregime die wijnbouwers verplichtte hun druiven naar een coöperatie te brengen, waar de nadruk meer lag op het maken van hoge aantallen anonieme wijn dan op erkende kwaliteitswijnen. De val van het IJzeren Gordijn heeft de economische welvaart en wijnbouw in het oostelijk deel van Europa een boost gegeven.

Klimaat en geografie

De basisvoorwaarden voor succesvolle wijnbouw zijn aanwezig in de Balkanregio: meer dan voldoende zonne-uren voor de rijping van de druiven, voldoende neerslag op het juiste moment én geschikte bodemtypes. De Balkan ligt in een klimaatgordel die uiterst geschikt is voor de productie van kwaliteitswijn. Afhankelijk van de specifieke regio heerst er meer noordelijk een gematigd continentaal klimaat, met warme zomers en koude winters, of meer zuidelijk een mediterraan klimaat, met korte winters en zeer warme zomers. Verschillende microklimaten zijn aanwezig door de nabijheid van verschillende zeeën, rivieren en gebergtes.

Druivenrassen

Wat de wijnbouw in de Balkan verbindt en interessant maakt voor de avontuurlijke wijndrinkers, is de enorme diversiteit aan (vaak nog onbekende) inheemse druivenrassen. In onze test van rode wijnen uit de Balkanregio hebben we bijvoorbeeld wijnen uit Bulgarije, Griekenland, Kroatië en Macedonië getest. Terwijl we in de Macedonische en in de meeste Bulgaarse wijnen voornamelijk de internationale rassen cabernet sauvignon en merlot terugvinden, treffen we ook de Bulgaarse mavrud aan. Bij de Griekse wijnen vinden we vooral de inheemse rassen xinomavro en agiorgitiko. Druivenrassen in de Kroatische wijnen luisteren onder andere naar de naam plavac mali en frankovka. 

Wetgeving en kwaliteitsaanduidingen

Hongarije (3,4 miljoen hectoliter in 2018) is het Oost-Europese land met de rijkste wijncultuur, en is bekend om twee wereldberoemde wijntypes: de zoete witte Tokaji en de krachtige rode Egri Bikavér. Bulgarije (1,1 miljoen hectoliter) richtte zich van alle Oost-Europese landen het eerst op export. De Griekse wijncultuur (2,2 miljoen hectoliter) werd reeds in de oudheid bezongen, maar is na een lange periode van verval weer opgepikt. Kroatië en Macedonië ontwikkelen hun wijncultuur ook in sneltempo. Roemenië bekleedt als eerste Oost-Europese land de 12de plaats op de wereldranking van wijnproducerende landen (5,2 miljoen hectoliter) en ziet zijn kwaliteit de afgelopen jaren flink toenemen, net zoals de Turkse wijncultuur, die één van de oudste ter wereld is.

Marokko

Geschiedenis

Hoewel Marokko een onbekend wijnland is, bestaat er al eeuwenlang wijnbouw. Al in de tijd van de Romeinen was Marokko een gerespecteerd wijnland. De moderne wijnbouw is tot ontwikkeling gekomen door Franse invloeden in de 19e en 20e eeuw. De Fransen gebruikten deze wijnen vooral om hun eigen wijn te versterken. Toen de Fransen uit Noord-Afrika wegtrokken en Marokko in 1956 onafhankelijk werd, stortte de wijnproductie in elkaar, mede onder invloed van de islam die alcohol verbiedt. Daardoor maakten wijndruiven plaats voor tafeldruiven. Mede dankzij hernieuwde belangstelling door de Fransen is er nu sprake van een heropleving qua hoeveelheid geproduceerde wijn en kwaliteit.

Klimaat en geografie

Wijnbouw in Marokko vindt plaats vanaf de Atlantische kust tot aan het Atlasgebergte. De belangrijkste wijngaarden liggen op de as Rabat, Meknès en Fès, van het maritieme westen tot het droge oosten.

Marokko heeft veel te bieden qua klimaat en terroir. Met name de wijngaarden bij Fès, Meknès en de wijngaarden die bij het Atlasgebergte liggen, hebben een uitermate geschikt terroir. Ook de omstandigheden (grote hoogte, hoeveelheid zonneschijn en gematigde temperaturen met warme zomers en koele nachten) lenen zich uitstekend voor wijnbouw.

Druivenrassen

Het Noord-Afrikaanse klimaat zorgt voor zeer rijpe tot overrijpe druiven, die door hun hoog suikergehalte veel alcohol opleveren. Het is niet verwonderlijk dat het overgrote deel van de aangeplante druiven van Franse afkomst is, vooral voor rode wijn zoals carignan, cinsault, syrah, grenache, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en mourvèdre. In de koelere streken aan de kustzijde verbouwt men ook witte druiven, met onder andere muscat, sauvignon blanc, chardonnay, ugni blanc en chenin blanc.

Wetgeving en kwaliteitsaanduidingen

De Marokkaanse wijnwetgeving kent een kwaliteitssysteem dat gebaseerd is op het Franse systeem. De eerste herkomstbenaming is AOG; Appellation d’Origine Garantie. Het is vooral geografisch bedoeld en momenteel telt Marokko 14 AOG’s. De tweede herkomstbenaming is AOC-Maroc: Appellation d’Origine Controlée Maroc, welke hogere eisen stelt aan de wijnbouw. Naast de traditionele voorwaarden waaronder opbrengst per hectare en druivenrassen, gelden voor de AOC ook regels voor het toepassen van irrigatie. Naast deze herkomstgebieden worden er ook veel streek- en tafelwijnen (bv. Sais) geproduceerd.

De regio’s rondom Meknès en Fès zijn de belangrijkste wijngebieden en het merendeel van de productie komt hier dan ook vandaan. De meest bekende herkomstbenamingen zijn Beni M'tir en Guerrouane. In het oosten is AOG Berkane bekend.