Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

Februari is de maand waar dat de dagen stilletjes aan terug langer worden. Voor sommigen kan de lente en de zon niet rap genoeg terug in het land zijn. Voor de optimisten die nu al wegdromen van een eerste barbecue, tuinfeestje of picknick met een lekker bijhorend wijntje, hebben wij reeds enkele “bag-in-box” wijnen onder de loep genomen.

Februari 2019: bag-in-box wijnen

Bag-in-box (of BiB) wijnen kunnen we omschrijven als een verpakking die bestaat uit een stevige kartonnen doos, een soepele zak in kunststof en een kraantje, eveneens in kunststof. De zak wordt gevuld met wijn en is luchtdicht. Bij gebruik zuigt de zak vacuüm, waardoor het volume van de zak zich aanpast en op die manier krimpt naarmate er meer wijn uit verdwijnt. Het kraantje maakt een vlotte bediening mogelijk en belet dat er lucht in de zak terechtkomt.

Het assortiment aan wijnen uit een vatje kent de laatste jaren een stevige groei. In de supermarkt vind je vaak hele afdelingen met bag-in-box wijnen, bestaande uit formaten van 2, 3, 5 of zelfs 10 liter. 

Sinds een aantal jaren zijn ook gereputeerde wijnmerken en wijnhuizen overgegaan tot het bottelen van wijn in bag-in-box. Het succes is hoofdzakelijk te verklaren door de praktische voordelen en het gebruiksgemak. De grote hoeveelheid is geschikt wanneer je veel gasten uitnodigt, het transport verloopt vlot door het handvat, de doos neemt in een koelkast minder plaats in dan flessen, het openen en uitschenken verloopt vrij gemakkelijk, de wijn is goedkoper dan het equivalent op flessen en in goede omstandigheden bewaart de wijn enkele weken.

Onze test

Na een grondig marktonderzoek hebben wij een selectie van 25 bag-in-box wijnen getest: een verzameling van dertien rode en twaalf witte wijnen uit verschillende wijnlanden (elf uit Frankrijk, vier uit Spanje, drie uit Italië en Zuid-Afrika, twee uit Chili en één exemplaar uit Australië en Luxemburg). De wijnen zijn verkrijgbaar bij de grote supermarktketens tegen prijzen die variëren tussen € 7,99 en € 16,69. In ruil krijg je een wijnkratje met een inhoud van 3 liter (één getest exemplaar van 2 liter), wat maakt dat de wijn relatief goedkoop is.

Bag-in-box wijnen: onze resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00