Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

Australië en Nieuw-Zeeland hebben in 30 jaar tijd een belangrijke plek veroverd in de wijnwereld. Het zijn dan misschien niet de grootste wijnlanden op wereldschaal, de wijnkwaliteit is wel zeer betekenisvol. Wij hebben enkele witte wijnen uit deze Nieuwe Wereld landen getest die in september ook zullen verschijnen in onze gids Wegwijs in wijn 2020.

Maart 2019: witte wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland

Weinig andere landen hebben hun oppervlakte aan wijngaarden en hun wijnexport de afgelopen jaren zo zien groeien als deze twee relatief jonge wijnlanden. Bovendien zijn ze bekend om hun technische en innoverende wijnbouwexpertise.

Onze test

Vorig jaar namen we de rode wijnen uit deze Nieuwe Wereld landen uitgebreid onder de loep. Dit jaar zijn de witte variantenaan de beurt: 15 witte wijnen uit Australië en 10 witte wijnen uit Nieuw-Zeeland. De Australische wijnen zijn voornamelijk geproduceerd uit chardonnay druiven afkomstig van wijngebieden in Zuidoost-Australië en de wijnen van Nieuw-Zeeland uit sauvignon blanc druiven van de bekende wijnregio Marlborough. Het merendeel van de wijnen zijn van het meest recente oogstjaar 2018. Ze zijn verkrijgbaar bij de grote supermarktketens of bij wijnhandelaars tegen prijzen die variëren tussen € 2,99 en € 13,85.

Witte wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland: onze resultaten

 

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Argentinië 

Geschiedenis

De wijnbouw in Argentinië gaat terug tot de kolonisatie van Zuid-Amerika door de Spaanse “conquistadores” in de 16e eeuw. In de 20e eeuw raakten de economie en de wijnbouw in Argentinië in verval. Pas vanaf 1990 kende Argentinië een vrijemarkteconomie die de kwaliteitswijnbouw en wijnexport deed (her)opbloeien. In combinatie met grote buitenlandse investeringen en kennis heeft dit voor een ware revolutie gezorgd. Momenteel staat Argentinië op de 5e plaats op de wereldranking van wijnproducerende landen.

Klimaat en geografie

De wijngaarden in Argentinië liggen vooral in het westen van het land, aan de voet van het Andesgebergte. Het droge en zonnige continentaal klimaat met uitgesproken seizoenen is zeer geschikt voor wijnbouw. Bijzonder gunstig is dat de wijngaarden zich op grote hoogte bevinden, namelijk gemiddeld 900 meter boven zeeniveau. Overdag krijgen de wijndruiven een goede dosis zonlicht, ’s nachts koelen ze flink af door de hoogte, en smeltwater uit de Andes zorgt voor een probleemloze irrigatie. In combinatie met vrij rijke bodems leidt dit tot een tamelijk hoge opbrengst.

Druivenrassen

Argentinië kent voor een niet-Europees wijnland een verrassend gevarieerde aanplant, zeker wanneer je een directe vergelijking met buurland Chili maakt. Een veel aangeplante druif is de criolla, een druivenras dat afstamt van de eerste wijnstokken die door de Spanjaarden werden geïntroduceerd en vooral wordt gebruikt voor lokale consumptie. Rassen voor rode wijn worden het meest geteeld, met als meest karakteristieke de malbec. Hoewel deze druif van Franse afkomst is, kan het toch worden beschouwd als de “nationale” Argentijnse druif. Verder zijn er belangrijke aanplantingen van bonarda, cabernet sauvignon, syrah, merlot en tempranillo. Argentinië's visitekaartje bij de witte druivenrassen is de aromatische torrontés. Van de overige variëteiten zijn o.a. Pedro Ximénez, chardonnay, sauvignon blanc, sémillon en viognier te noemen.

Wetgeving en wijnregio’s

Er bestaat een DOC-label (Denominación de Origen Controlada) in Argentinië. Momenteel zijn er slechts 2 herkomstbenamingen met deze status: Luján de Cuyo en San Rafael, beide in de belangrijkste wijnprovincie Mendoza. Andere herkomst van kwaliteitswijnen kunnen aangeduid worden met de term IG (Indicación Geográfica).
De Argentijnse wijngebieden worden ingedeeld in 3 overkoepelende gebieden:

  • Regio Norte (noorden) met o.a. de provincies Salta (hoogste wijnbouwgebied) en Catamarca;
  • Regio Cuyo (centraal) met o.a. de provincies Mendoza (circa 75% van de Argentijnse productie), San Juan en La Rioja;
  • Regio Patagonia (zuiden) met o.a. de provincies Neuquén en Río Negro.

Chili

Geschiedenis

Chili is samen met Argentinië één van de oudste wijnlanden van de Nieuwe Wereld. Ook hier werd de wijnbouw in de 16e eeuw geïntroduceerd door de Spaanse veroveraars, en was deze vooral gericht op het produceren van bulkwijnen voor de eigen bevolking. Eind 19e eeuw exporteerde Chili op vrij grote schaal wijn naar het door druifluis zwaar getroffen Europa. Sinds de val van het dictatoriaal regime in 1989 zijn, mede door buitenlandse investeringen, moderne vinificatietechnieken en commercialisering, de productie en de export sterk toegenomen. Momenteel staat Chili op de 7e plaats op de wereldranking van wijnproducerende landen.

Klimaat en geografie

Chili is een zeer uitgestrekt land en groepeert verschillende klimaatzones, landschappen en bodemstructuren. De wijnbouw is geconcentreerd in het zuidoosten, waar het gematigde mediterrane klimaat (warme dagen, koele nachten en weinig regen) samen met de invloed van gebergtes en oceanen voor ideale omstandigheden voor wijnbouw zorgt. Chili geniet een optimale natuurlijke bescherming door de Atacama-woestijn in het noorden, het Andesgebergte in het oosten, de Stille Oceaan in het westen en Antarctica in het zuiden. Hierdoor bleef Chili gespaard van de gevreesde "druifluisziekte" of phylloxera-plaag, die in de 19e eeuw de wereldproductie vernielde. De meeste wijngaarden bevinden zich langs de riviervalleien tussen het kustgebergte en de Andes. Er wordt bij de irrigatie hier en daar nog gebruik gemaakt van de kanalen die door de Inca’s zijn aangelegd vanuit de Andes om het smeltwater te gebruiken.

Druivenrassen

De rode wijnproductie domineert (75 %), en bijna 45 % van alle Chileense wijnen is gemaakt van cabernet sauvignon. Verder vinden we de volgende (overwegend Franse) rode variëteiten: merlot, carménère, syrah, pinot noir, cabernet franc en malbec, waarbij carménère als Chileens uithangbord geldt. Sauvignon blanc, chardonnay en muscat d’Alexandrie zijn de belangrijkste witte variëteiten, op afstand gevolgd door sémillon, riesling, viognier en gewürztraminer.

Wetgeving en wijnregio’s

Chili kent een DO-classificatie (Denominación de Origen) met een watervalsysteem, zoals bijvoorbeeld in Australië en Zuid-Afrika. Er zijn regionale herkomstbenamingen, die verder ingedeeld worden in subregionale DO’s, die op hun beurt uit kleinere zones kunnen bestaan, en uit kleinere districten of areas. Het vermelde jaartal, de druivenvariëteit en de herkomst moeten voldoen aan de minimum 75%-regel, hoewel de meeste domeinen een minimum van 85% hanteren.
De Chileense wijngebieden worden ingedeeld in 5 overkoepelende gebieden:

  • Regio Atacama;
  • Regio Coquimbo met de valleien Elqui, Limari en Choapa;
  • Regio Aconcagua met subregio’s Aconcagua, Casablanca en San Antonio;
  • Regio Valle Central (90 % van de productie van DO-wijnen) met subregio’s Maipo, Rapel, Curicó en Maule;
  • Regio del Sur met subregio’s Itata, Bio Bio en Malleco.