Nieuws

Nieuw getest: rode wijnen uit de Balkan en Marokko

07 oktober 2019
Elzas witte wijnen

07 oktober 2019
Als je tien wijnlanden zou moeten opnoemen, zou je waarschijnlijk niet Bulgarije, Griekenland, Kroatië, Macedonië of zelfs Marokko zeggen. Onder het motto “onbekend is onbemind” hebben we ons laten verleiden om enkele rode wijnen uit deze minder gekende wijnregio’s te testen.

September 2017: aromabepaling

De technologie staat nooit stil... Ondertussen is het namelijk mogelijk om in het labo de smaak en het aroma van de wijn te analyseren. Het voordeel daarvan is dat men de subjectieve elementen kan elimineren zodat er een transparante smaakonderbouwing ontstaat. Men kan ook gemakkelijker op het spoor komen van vinificatiefouten.

De subjectieve smaakbeleving via degustaties blijft natuurlijk een niet te onderschatten rol spelen. Dergelijke testen dienen dus nog steeds gecombineerd te worden met het degusteren van de wijn.

Even een kleine chemieles...

De chemische componenten die bij wijn verantwoordelijk zijn voor de geur (orthonasale olfactie) en smaak (retronasale olfactie) worden in kaart gebracht met een snelle analysetechniek die gebruik maakt van proton transfer reaction mass spectrometry (PTR-MS).

Voor elk van deze componenten wordt de hoeveelheid (kwantificering) en categorie (kwalificering) bepaald.

Jarenlang onderzoek heeft ervoor gezorgd dat bijna alle vluchtig organische componenten een smaakomschrijving hebben gekregen. Deze worden opgedeeld in 11 categorieën. Zo wordt meteen duidelijk welke componenten en categorieën het meest vertegenwoordigd zijn in een bepaalde wijn. Vaak zijn de fruittonen het belangrijkste aspect in wijnen. Daarom wordt de fruitgroep extra toegelicht en verder opgesplitst (tonen van exotisch fruit, geel fruit, bessen en/of steenfruit).

Proton transfer reaction mass spectrometry

Deze analyse wordt zowel voor de geur als voor de smaak uitgevoerd. Het verschil tussen beide is dat voor de smaak wordt gekeken naar moleculen die een iets hoger kookpunt hebben. De mond heeft namelijk een hogere omgevingstemperatuur dan kamertemperatuur. Hierdoor heeft de smaak een (iets) andere samenstelling dan de geur.

Toepassingen

Een van de 11 smaakcategorieën is die van de “off-notes”. Dit zijn de componenten die niet of in beperkte mate mogen voorkomen in wijn. Onderstaande tabel toont enkele vaak voorkomende “wijnfouten” en welke aromacomponenten in de wijn verantwoordelijk zijn voor de “off-note”.

Fout Aromacomponent
Microbiële fout Doffe smaak Geosmine
Te scherp Smaak van azijn Azijnzuur
Teken van rotheid Smaak van garnalen Dimethylsulfide
Petroleumaroma Plastieksmaak Styreen
Andere fout Botersmaak Diacetyl

Met deze techniek kan dus beter ingespeeld worden op vinificatiefouten. Door het smaakprofiel te bepalen kunnen producenten ook gerichter blends maken die overeenkomen met het smaakprofiel dat de wijninkoper verwacht.

Server Error

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00