Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

We worden dagelijks overspoeld door coronanieuws. We moeten in ons kot blijven, mondmaskers dragen en afstand houden. Het sociale leven staat nog steeds op een laag pitje en onze jaarlijkse vakanties komen in het gedrang. Wij zochten uit welke impact de coronacrisis heeft op de wijnwereld.

Mei 2020: wijn in tijden van corona

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Naar jaarlijkse traditie heeft het OIV ("Organisation Internationale de la Vigne et du Vin"; een intergouvernementele organisatie met 47 lidstaten) eind april de volledige cijfers over de wereldwijde productie, consumptie en handel van wijn van het voorbije jaar bekendgemaakt. Ook de impact van COVID-19 op de wijnsector kwam daarbij ter sprake.

Op basis van de beschikbare informatie en eerste statistische gegevens is het moeilijk om nu al een nauwkeurige prognose te geven over de impact van de nagenoeg wereldwijde lockdown op de wijnsector. Maar dat de huidige pandemie een enorme impact heeft op verschillende aspecten binnen de wijnwereld (waaronder productie, transport, verkoop en consumptie van wijn) is duidelijk.

Daling van verkoop, prijzen en winst

Het OIV verwacht een aanzienlijke daling van de totale wijnconsumptie (de Europese Commissie voorspelt een daling van 8 % ten opzichte van het vijfjaarlijks gemiddelde), gevolgd door een overaanbod aan wijn (volgens schattingen zitten de Europese wijnbedrijven met al meer dan een miljard onverkochte flessen wijn) en een daling van de gemiddelde prijzen. Daardoor zullen ook de totale verkoopwaarde, de omzet én de winst van wijnbedrijven zakken. 

Voor de export, die momenteel grotendeels stil ligt, zijn economieën in een recessie uiteraard geen veelbelovende markt. Daarenboven zijn de grootste consumerende regio’s (zoals Europa en de VS) het hardst getroffen door de huidige pandemie. De handelsstromen kunnen samen met de economie langzaam opnieuw op gang komen, maar het valt niet uit te sluiten dat de coronacrisis de wijnwereld permanent zal veranderen.

Het is duidelijk dat de nabije toekomst voorlopig niet al te veel ruimte laat voor optimisme. Na de crisis kan de markt weliswaar heropleven, maar dat is wellicht niet genoeg om het omzetverlies van de voorbije (en komende) maanden (de Europese Commissie voorspelt een daling van 14 %) te compenseren.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren