Nieuws

Nieuw getest: rode wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland

09 april 2018
Witte Zuid-Afrikaanse wijnen

09 april 2018

Australië en Nieuw-Zeeland hebben in 30 jaar tijd een belangrijke plek veroverd in de wijnwereld. Op wereldschaal zijn het kwantitatief niet de grootste wijnlanden, maar de wijnkwaliteit is zeer betekenisvol. Wij hebben enkele Australische en Nieuw-Zeelandse rode wijnen getest die ook zullen verschijnen in onze gids Wegwijs in Wijn 2019.

April 2018: rode wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland

Weinig andere landen hebben hun oppervlakte aan wijngaarden en hun wijnexport de afgelopen jaren zo zien groeien als deze twee relatief jonge wijnlanden. Bovendien zijn beide landen bekend om hun technische en innoverende wijnbouwexpertise.

Onze test

Na onze test van witte wijnen uit deze Nieuwe Wereld landen vorig jaar, hebben we dit jaar 20 rode wijnen uit Australië en 5 rode wijnen uit Nieuw-Zeeland uitgebreid getest. De Australische wijnen zijn voornamelijk afkomstig van wijngebieden in Zuidoost-Australië en de wijnen van Nieuw-Zeeland van de meest bekende wijnregio’s van het land (Marlborough, Hawke’s Bay en Nelson). De prijzen van deze geteste wijnen variëren tussen € 3,91 en € 14,90.

Rode wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland: onze resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Australië

Geschiedenis

De wijngeschiedenis van Australië gaat terug naar het einde van de 18e eeuw toen er voor het eerst geïmporteerde wijnranken werden aangeplant. Wat begon als wijnbouw van hoofdzakelijk versterkte wijnen voor export naar de Britse kolonisators, is vanaf de jaren ’50 gaandeweg uitgegroeid tot een zeer moderne productie van droge rode en witte wijnen.

Klimaat en geografie

Grofweg kan men het klimaat opdelen in 3 types: de tropische noordkust (regenklimaat met droge periodes), het droge midden en westen (woestijn en steppeklimaat) en het gematigde zuidoosten (mediterrane klimaat). De wijnbouw is dan ook geconcentreerd in dit laatstgenoemde deel, waar het gematigde klimaat samen met de invloed van gebergtes en oceanen voor de ideale omstandigheden voor wijnbouw zorgt.

Druivenrassen

Meer dan 100 verschillende druivensoorten, vooral Europese (Franse) kwaliteitsrassen. Belangrijkste witte druiven: chardonnay, sémillon, riesling en sauvignon blanc. Belangrijkste rode druiven: shiraz, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en grenache. Een opkomende trend in de Australische wijnwereld zijn de “duo blends”, een blend tussen twee verschillende druiven.

Wetgeving en wijnregio’s

Vergeleken met Europese wetgeving is die van Australië erg soepel. Onder druk van Europa gebeurde de invoering van Geographical Indications (GI) door het overheidsorgaan AWBC (Australian Wine and Brandy Corporation), die enkel wijnregio’s definieert zonder regels op te leggen inzake wijnbouw en vinificatietechnieken.
Enkel de 85%-regel is van toepassing voor export naar Europa en de VS: minimaal 85% van de wijn moet overeenkomen met het op het etiket gedeclareerde gebied, oogstjaar en druivensoort.
De meeste wijnbouwgebieden van Australië vallen onder de grote overkoepelende regio ‘South Eastern Australia’. 6 staten staan in voor wijnbouw:

  • New South Wales (rondom Sydney).
  • Victoria (Melbourne);
  • South Australia (wijnhoofdstad Adelaide);
  • Western Australia (Perth);
  • Tasmania;
  • Queensland.

Elke staat is onderverdeeld in kleinere wijnstreken, waarvan er 60 officieel erkend zijn. Voorbeelden zijn Hunter Valley, Barossa Valley en Clare Valley.

Nieuw-Zeeland

Geschiedenis

De oorsprong van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland ligt bij immigranten uit Europa. Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw was de wijnbouw in Nieuw-Zeeland betrekkelijk kleinschalig en weinig noemenswaardig. Het duurde zelfs tot 1990 vooraleer de eerste fles wijn in de winkels verscheen, niet omwille van de kwaliteit, wel door het alcoholverbod. Sindsdien is het land aan een opmerkelijke inhaalbeweging bezig.

Klimaat en geografie

Nieuw-Zeeland behoort tot de meest zuidelijk gelegen wijnlanden ter wereld. Nieuw-Zeeland is 1600 kilometer lang, waardoor er behoorlijk grote klimaatverschillen zijn. In het noorden heerst er een subtropisch klimaat, centraal een gematigd maritiem klimaat en in het zuiden een continentaal klimaat. Door de nabijheid van de oceaan, natuurlijke bescherming door bergketens, een unieke bodemgesteldheid en veel zonuren is Nieuw-Zeeland uitermate geschikt voor wijnbouw.
Nieuw-Zeeland bestaat uit een Noorder- (North Island) en een Zuidereiland (South Island). Waar het Noordereiland tot voorheen de regio was waar de meeste wijn geproduceerd werd, is dat recent omgedraaid. De meeste wijngaarden bevinden zich aan de oostkust van beide eilanden.

Druivenrassen

Naast de zeer bekende sauvignon blanc wijnen, worden ook chardonnay en pinot noir succesvol geteeld. Riesling in wit, merlot en cabernet sauvignon in rood worden eveneens gecultiveerd. Meer dan de helft van het wijngaardoppervlak is beplant met witte variëteiten, maar de teelt van rode druiven neemt de laatste jaren sterk toe. 

Wetgeving en wijnregio’s

Nieuw-Zeelandse wijnmakers worden niet gehinderd door een strenge wijnwetgeving. Pas vanaf de jaren ’80 is een beperkt aantal standaardregels van toepassing. Wijnen die bestemd zijn voor de export, worden onderworpen aan een chemische analyse en een degustatietest (“Wine Export Certification”).
In totaal zijn er een 10-tal wijnregio’s afgebakend, met als bekendste: Gisborne, Hawke’s Bay en Wairarapa (Martinborough) op het Noordereiland, en Marlborough en Central Otago op het Zuidereiland. Door de grote klimaatverschillen variëren de wijngebieden sterk in terroir.


Afdrukken Versturen via e-mail