Nieuws

Dit zijn de beste roséwijnen van 2023

29 juni 2023

Geen betere match dan een fris glas rosé op een zwoele zomeravond: roséwijnen blijven een geliefd en zeer betaalbaar aperitief. Wij kochten 27 flessen in verschillende supermarkten en vonden een Beste van de test voor nog geen € 6.

Traditiegetrouw gaan wij elk voorjaar op zoek naar de betere roséwijnen. Na een tijdje te hebben geworsteld met een slechte reputatie, is rosé immers terug helemaal hip. Het liefst drink je roséwijn niet te oud - na een paar jaar verliest hij zijn fruitigheid - en niet te koud. Maar met een goede fles kom je al een heel eind, en die vonden wij voor jou.

27 (vooral Franse) roséwijnen getest

Na een grondig marktonderzoek hebben wij 27 roséwijnen getest uit verschillende wijnlanden, waarvan vier biologische wijnen. Meer dan de helft van de geteste wijnen komt uit Frankrijk. Niet verwonderlijk, want dit blijft de grootste producent van roséwijnen, met de Provence, Languedoc en Rhônevallei als voornaamste productieregio’s.

Het grote merendeel van de wijnen is van het meest recente oogstjaar 2022. Rosé moet je namelijk jong drinken ‒ het liefst binnen 2 à 3 jaar ‒ om de frisheid en de smaken te behouden. Alle wijnen zijn verkrijgbaar bij de grote supermarktketens voor prijzen tussen € 3,49 en € 7,99.

Alles over roséwijn

Roséwijn wordt gemaakt in meerdere wijnlanden en van verschillende druivenrassen. Dat verklaart de grote variatie in het aanbod, waarbij roséwijnen onderling verschillen in smaak, kleur en herkomst.

48 Slechte
kwaliteit
Referentieprijs  3,49
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Referentieprijs  3,99
57 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  4,29

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Testaankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Tips voor het kiezen van een goede roséwijn

De kleurschakering van een roséwijn verklapt al iets over de smaak. Lees in ons dossier hoe roséwijnen aan hun kleur komen, hoe je de geschikte rosé kiest voor je aperitief of barbecue, en op welke temperatuur je hem het best serveert.

Alles over roséwijn