Nieuws

Champagne en alcohol: Luxemburg is het goedkoopst

22 december 2015
champagne en alcohol

België is het duurste land voor 12 van de 23 dranken uit onze steekproef. Uit onze enquête blijkt dat het duidelijk interessanter is om eens de grens over te steken naar het Groothertogdom Luxemburg om er alcohol te gaan kopen.

U viert het nieuwe jaar thuis met een twintigtal vrienden die ongetwijfeld geen water zullen drinken… En vermits u af en toe al wat tijd doorbrengt ins ons buurland voor zaken of recreatie vraagt u zich af of het niet interessant zou zijn om uw alcohol daar te gaan kopen? Goed nieuws, wij beantwoorden die vraag voor u.

23 dranken, 5 landen 

Midden november vergeleken wij de prijs van 23 alcoholhoudende dranken op de webshops van de belangrijkste supermarkten in België (Carrefour, Colruyt en Delhaize), Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland. We hielden daarbij geen rekening met de leveringskosten, we wilden enkel de prijzen noteren bij aankoop ter plaatse. 
Het minste dat we kunnen zeggen is dat België niet als winnaar uit de vergelijking komt.

België slecht geplaatst

We stonden aan de kassa met volgende flessen: 7 x champagne, 3 x whisky, 2 x wodka, 3 x gin en 2 x Cointreau, waarvoor we € 324 tot € 438 betaalden naargelang het land waarin we ons mandje vulden. In België bedroeg de rekening € 441. Alcohol is dus eerder duur bij ons, in eender welke supermarkt. Dat komt door de accijnzen, die op 1 november nog maar eens de hoogte ingingen, en ook door de hogere btw en taksen op verpakkingen. U betaalt dus tot € 10 meer voor een fles in uw gebruikelijke supermarkt … dan in Luxemburg!

Luxemburg het goedkoopst

Luxemburg is gemiddeld gezien ongetwijfeld het meest voordelig voor alle beoogde dranken (behalve Bacardi Rum, dat we niet terugvonden op de webshops auchan.lu en cactus.lu). Het verschil in vergelijking met de gemiddelde prijs in het duurste land bedraagt vaak meer dan 40%!
Globaal gesproken zijn onze andere buren dan weer minder interessant, ook al kunt u daar wel goede zaakjes doen – onder meer bij Leclerc in Frankrijk waar wij de laagste prijs noteerden voor champagne van het merk Veuve Cliquot.  Let op, vergeet niet dat er zowel in Frankrijk als in Nederland grote prijsverschillen op te merken waren tussen de verschillende supermarkten.

Laatste tips

  • Raadpleeg de gedetailleerde resultaten van de enquête in het volledige artikel Alcoholprijzen.
  • Weet dat u vanuit een ander land van de Europese Unie vrij het volgende in België mag binnenbrengen: 90 liter wijn (waarvan maximum 60 liter schuimwijn), 20 liter aperitief, 10 liter geestrijke dranken. 
  • Kijk voor u op tocht gaat ook eens naar onze Koopwijzer schuimwijnen. Onze experts proefden voor u 20 champagnes en schuimwijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje van minder dan € 15 en bekroonden twee daarvan met de titel van Beste Koop!