Nieuws

Amerikaanse rode wijn: resultaten van onze test

21 april 2023
american wine

“Amerikanen kennen niets van wijn”, klinkt het vaak bij Europese wijnliefhebbers. Toch wordt er in de Verenigde Staten heel wat wijn gedronken én verbouwd. Wij testten 20 rode wijnen en vonden enkele prima flessen. Topkwaliteit zelfs, en dat al voor minder dan € 5.

Europese wijnliefhebbers staan snel met een mening klaar over Amerikaanse wijnen. “Des vins Coca-Cola”, zo smalen Fransen wel eens als ze het over Amerikaanse wijnen hebben. Zoet en artificieel dus, net goed voor bij een Big Mac.

Of “Schwarzeneggerwijnen”, opgefokte bodybuilders met veel kracht en weinig inhoud, breedgeschouderd maar zonder elegantie. Onze test van 20 rode wijnen uit de Verenigde Staten maakt duidelijk dat deze vooroordelen onterecht zijn.

Twintig Amerikaanse rode wijnen getest

De Verenigde Staten hebben wel degelijk een historische wijncultuur. Bovendien wordt er in meer dan 40 staten wijn geproduceerd, waardoor de VS vandaag – na Italië, Frankrijk en Spanje – de belangrijkste wijnproducent ter wereld is. Daarnaast is het land de grootste wijnconsument en één van de grootste wijnimporteurs ter wereld.

Amerikaanse wijn? Lees meer

Na een grondig marktonderzoek hebben we 20 rode wijnen uit de VS getest, voornamelijk afkomstig uit regio Californië aan de Westkust. Deze regio staat immers in voor zo’n 90 % van de nationale wijnproductie. De wijnen zijn in de supermarkt of bij wijnhandelaars te koop voor € 4,99 tot € 19,99.

In onze selectie zitten wijnen uit oogstjaren van 2018 tot 2021 en voornamelijk van de druivenrassen cabernet sauvignon en zinfandel, maar ook van pinot noir, merlot, ruby cabernet en petite sirah.

79 Topkwaliteit
Beste
koop
Referentieprijs  4,99
60 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  4,99
58 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  4,99

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Testaankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00