Nieuws

Alcoholvrije wijnen beter dan verwacht

17 februari 2023
wine no alcohol

Tournée Minérale ligt al voor meer dan de helft achter ons. Vind jij het moeilijk om vol te houden? Geen nood! Wij gingen aan de borrel met een selectie alcoholvrije wijnen, en werden door enkele aangenaam verrast. Met onze testresultaten drink je toch een lekker glaasje mee, zonder je voornemens te breken.

Steeds meer mensen kiezen er (tijdelijk) voor om alcoholvrij door het leven te gaan, en het aanbod past zich snel aan. In supermarkten, restaurants en webshops is de keuze ruimer dan ooit, en dankzij nieuwe productietechnieken hoeft een glas alcoholvrije bubbels niet meer te smaken naar limonade.

Na de alcoholvrije bieren zijn nu ook de wijnen zonder alcohol in opmars. Wij namen de proef op de som. De smaakscores schommelden tussen 56 en 89 op 100, beter dan tijdens onze vorige test. Lekkere alcoholvrije wijn, het bestaat dus wel degelijk!

Naar ons dossier Alcoholvrije wijnen

Traditionele druivenrassen

Voor onze test kochten we 30 alcoholvrije wijnen, evenredig verdeeld in wit en rood, waaronder ook zes biologische exemplaren. De wijnen zijn afkomstig uit verschillende wijnlanden uit de Oude en Nieuwe Wereld, waaronder Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika en België. Alle wijnen zijn in de supermarkt te koop voor € 3,19 tot € 6,99.

Een alcoholvrije wijn wordt in de meeste gevallen van traditionele druivenrassen gemaakt, zoals het geval is in onze test met hoofdzakelijk chardonnay en sauvignon blanc voor de witte varianten, en cabernet sauvignon en merlot voor de rode exemplaren.

Hoe lang mag je alcoholvrije wijn bewaren?

De meeste alcoholvrije wijnen vermelden een houdbaarheidsdatum op het etiket. Een goede zaak, want sowieso drink je alcoholvrije wijn het best jong, maximaal drie jaar na productie. Bewaar zulke wijn beter niet voor een langere periode. 

Slechts bij vier wijnen wordt het oogstjaar vermeld. Bij drie wijnen staat er zelfs geen lotnummer op de fles, terwijl dit nochtans wettelijk verplicht is.

Alcoholvrije "wijn" bestaat niet

Officieel, dus volgens Europese regelgeving, mag alcoholvrije wijn eigenlijk geen “wijn” worden genoemd. Daarom staat er bij veel alcoholvrije wijnen "alcoholvrije drank" op het etiket. 

Eind 2023 zou hier echter verandering in kunnen komen, met een nieuwe Europese basisverordening die de termen “gedealcoholiseerd” en “gedeeltelijk gedealcoholiseerd” zal introduceren. In afwachting blijft wijn een drank van vergiste druiven met een alcoholpercentage van minimaal 8,5 % tot maximaal 15 %, behalve bij een beschermde oorsprongsbenaming (waar minstens 4,5 % geldt).

Gemakkelijkheidshalve hebben we voor onze evaluatie wel dezelfde parameters gebruikt als voor onze normale wijntesten.

77 Topkwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
Referentieprijs  3,19
73 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Referentieprijs  3,19
73 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  3,99

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00