Nieuws

Alcoholvrije wijnen beter dan verwacht

15 februari 2022

Goed nieuws voor zij die alcoholvrij door het leven gaan maar toch graag een glaasje meedrinken: net zoals alcoholvrije bieren worden ook wijnen zonder alcohol almaar beter en smaakvoller, met dank aan nieuwe technieken. Wij gingen aan de borrel met een selectie alcoholvrije wijnen, en werden door enkele aangenaam verrast.

Steeds meer mensen kiezen er (tijdelijk) voor om alcoholvrij door het leven te gaan, en het aanbod past zich snel aan. In supermarkten, restaurants en webshops is de keuze ruimer dan ooit, en dankzij nieuwe productietechnieken hoeft een glas alcoholvrije bubbels niet meer te smaken naar limonade. Na de alcoholvrije bieren zijn nu ook de wijnen zonder alcohol in opmars. Wij namen de proef op de som. De smaakscores schommelden tussen 40 en 85 op 100. Lekkere alcoholvrije wijn, het bestaat dus wel degelijk!

Naar ons dossier Alcoholvrije wijnen

Voor onze test kochten we 22 alcoholvrije wijnen, evenredig verdeeld in wit en rood, waaronder ook drie biologische exemplaren. De wijnen zijn afkomstig uit verschillende wijnlanden uit de Oude en Nieuwe Wereld, waaronder Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika en België. Alle wijnen zijn in de supermarkt te koop voor € 3,19 tot € 6,79.

Een alcoholvrije wijn wordt in de meeste gevallen van traditionele druivenrassen gemaakt, zoals het geval is in onze test met hoofdzakelijk chardonnay voor de witte varianten, en cabernet sauvignon en merlot voor de rode exemplaren. Slechts bij twee wijnen wordt het oogstjaar vermeld. 

Alcoholvrije wijn bestaat niet

Officieel, dus volgens Europese regelgeving, mag alcoholvrije wijn eigenlijk geen “wijn” worden genoemd. Daarom staat er bij veel alcoholvrije wijnen "alcoholvrije drank" op het etiket. 

Eind 2023 zou hier echter verandering in kunnen komen, met een nieuwe Europese basisverordening die de termen “gedealcoholiseerd” en “gedeeltelijk gedealcoholiseerd” zal introduceren. In afwachting blijft wijn een drank van vergiste druiven met een alcoholpercentage van minimaal 8,5 % tot maximaal 15 %, behalve bij een beschermde oorsprongsbenaming (waar minstens 4,5 % geldt).

Gemakkelijkheidshalve hebben we voor onze evaluatie wel dezelfde parameters gebruikt als voor onze normale wijntesten.

75 Topkwaliteit
Beste
Koop
Alcoholvrije wijnen
Referentieprijs  3,19
62 Redelijke
kwaliteit
Alcoholvrije wijnen
Referentieprijs  3,19
62 Redelijke
kwaliteit
Alcoholvrije wijnen
Referentieprijs  3,99

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00