Hoe wij testen

Hoe testen wij wijn?

06 oktober 2020
Hoe we wijn testen

Om onze gids “Wegwijs in Wijn” en onze koopwijzer wijn met de meest actuele resultaten aan te vullen, moeten we uiteraard een selectie van wijnen maken en die vervolgens uitvoerig testen. In dit dossier leggen we haarfijn uit hoe we onze eindscores bekomen: van de wijnselectie tot de eindberekening!

Eindscore

Voor de berekening van de globale eindscore op 100, geven we aan alle voorgaande testcriteria een bepaalde wegingsfactor, en houden we rekening met de volgende afweging:

  • laboratoriumanalyse: bepaalt voor 40 % de totale eindscore;
  • smaakproef: bepaalt voor 60 % de totale eindscore (limiterend criterium).

Bij gelijke kwaliteit zijn de resultaten van de proeverij doorslaggevend, in zoverre dat we er een limiterend criterium van gemaakt hebben. Dit betekent dat de eindscore van een wijn nooit hoger kan liggen dan de afzonderlijke beoordeling van de smaakproef. Met andere woorden: een wijn kan geen punten bijwinnen door een prima chemische samenstelling, maar er wel verliezen als hij voor een bepaald criterium niet voldoet.

Als een wijn bijvoorbeeld bij de smaakproef een score krijgt van 65 op 100 (4 sterren in de fiche) en alle analyses zijn uitstekend, dan nog zal de eindscore niet hoger dan 65 liggen. Omgekeerd zal een wijn die 85 op 100 scoort voor de smaaktest en daarvoor 5 sterren krijgt, een lagere eindscore krijgen (bv. 71 of 62) als de analyse niet zo goed was (4 of 3 sterren). In extreme gevallen kan een wijn uitgesloten worden wanneer de analyse en/of smaaktest slechts één of twee sterren oplevert.

Uit de resultaten van de analyses en van de smaaktest kunnen we besluiten dat er tussen de geteste wijnen heel wat kwaliteitsproducten zitten die je smaakpapillen aangenaam kunnen verrassen. Uiteraard beantwoorden niet alle wijnen aan de hoge kwalitatieve normen, maar dat is nu net de bedoeling van een vergelijkende test: de consument de mogelijkheid bieden om uit het enorme aanbod de kwaliteitsproducten te selecteren en binnen die categorie de producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding terug te vinden.

 Alle testresultaten op een rij

Vergelijk de geteste wijnen en bekijk in detail de testresultaten in onze koopwijzer:

Naar de koopwijzer wijn