Hoe wij testen

Hoe testen wij wijn?

06 oktober 2020
Hoe we wijn testen

Om onze gids “Wegwijs in Wijn” en onze koopwijzer wijn met de meest actuele resultaten aan te vullen, moeten we uiteraard een selectie van wijnen maken en die vervolgens uitvoerig testen. In dit dossier leggen we haarfijn uit hoe we onze eindscores bekomen: van de wijnselectie tot de eindberekening!

Smaaktest

Analyses zijn noodzakelijk om fouten in de samenstelling en eventuele fraude op te sporen. Maar wat baat het vast te stellen dat een wijn in alle opzichten overeenstemt met de voorschriften van zijn herkomstbenaming of met de wet, als de smaak de consument niet bevalt. Daarom organiseren wij nooit een analyse zonder een begeleidende smaaktest en omgekeerd.

Onze gewoonte getrouw vertrouwen wij de proeverstaak toe aan een vast consumentenpanel van wijnkenners. Voor ons is de input en mening van de (expert)consument immers zeer waardevol en relevant. Zij beperken zich niet enkel tot een globale quotering van de wijn, maar beschrijven ook het zicht, het aroma en de smaak van de wijn. Deze “organoleptische” beoordeling kan voor de consument een nuttige hulp zijn bij de juiste keuze van een wijn.

Uitzicht (visuele fase)

Met een visueel onderzoek (kleur, intensiteit, helderheid, viscositeit, bezinksel, enz.) van de verschillende wijnen wordt vooral een beeld gevormd van de mate waarin ze geconcentreerd en geëvolueerd zijn.

Aroma (olfactieve fase)

Om de geuren en aroma’s van een wijn te omschrijven (zuiverheid, intensiteit en complexiteit) bedient men zich vaak van woorden die met alledaagse ervaringen of producten te maken kunnen hebben :

  • bloemen, als de wijn geuren oproept van rozen, geraniums, viooltjes, ...
  • planten, met geuren van mos, varens, munt, ...
  • fruit, waarbij het zowel om gedroogde (bv. walnoot, vijg), gekookte (jam) als om verse vruchten kan gaan (bv. kers, framboos)
  • geroosterde producten (koffie) en mineralen (bv. klei, kalk)
  • specerijen (peper) en aromatische kruiden (bv. tijm, rozemarijn)
  • dieren (bv. amber, muskus, wild)
  • hout (bv. groen hout, schors, eik).

Smaak (gustatieve fase)

De lekkere smaak van een wijn mag nog zo subjectief zijn, het blijft het resultaat van een harmonisch evenwicht tussen vier wezenlijke bestanddelen : alcohol, suikers (zoet), zuren en tannine (bitter). De indrukken (en de woorden die men ervoor gebruikt) zijn de weerspiegeling van de dominante aanwezigheid of, integendeel, de afwezigheid van één of meerdere van die bestanddelen en de invloed die ze hebben op de totale smaakindruk. De aanzet, de intensiteit, het mondgevoel, de afdronk en de balans tussen bovenstaande componenten worden beschreven en beoordeeld.