Hoe wij testen

Hoe testen wij wijn?

06 oktober 2020
Hoe we wijn testen

Om onze gids “Wegwijs in Wijn” en onze koopwijzer wijn met de meest actuele resultaten aan te vullen, moeten we uiteraard een selectie van wijnen maken en die vervolgens uitvoerig testen. In dit dossier leggen we haarfijn uit hoe we onze eindscores bekomen: van de wijnselectie tot de eindberekening!

Selectie

Op basis van een gedetailleerd marktonderzoek maken we een representatieve selectie van wijnen, die een weerspiegeling vormt van zowel het marktaanbod als van de koop- en verbruiksgewoonten van de gemiddelde consument. Daarbij houden we ook rekening met de verkooppunten, de oorsprongsbenamingen en vooral ook de prijsklasse. Op die manier selecteren we witte, rode en roséwijnen van minder dan € 15 per fles, afkomstig uit verschillende landen en wijnstreken, en aangekocht in diverse supermarkten of bij bekende wijnhandelaars.

Alle wijnen worden in een laboratorium aan verschillende analyses onderworpen en aan een "blinde" smaaktest door een jury van wijnkenners. Bij de eindbeoordeling van de wijnen, die terug te vinden is op de afzonderlijke wijnfiches, houden we rekening met de resultaten van beide testcriteria. Alle geteste wijnen vind je terug in onze koopwijzer wijn.

Analyse

Om een objectief en gedetailleerd beeld te krijgen van onder andere de houdbaarheid van de wijn of de wettelijke bepaling, moeten we de wijnen onderwerpen aan een uitvoerige labo-analyse. Hoe deze analyse in zijn gang gaat lees je op de volgende pagina.

Smaaktest

De smaak van een bepaalde wijn moet nog steeds de consument bevallen. Naast de analyse organiseren we ook steeds een begeleidende "blinde" smaaktest. Niet alleen geeft onze proefpanel een algemene score, ook beoordelen ze het zicht, het aroma en de smaak van de wijn. Kom meer te weten over onze smaakproef.

Eindscore

Zowel na het laboratoriumanalyse en de smaakproef worden de geteste wijnen gequoteerd. Om dan de eindscore van een wijn te bepalen passen we een specifieke berekening toe met een wegingsfactor. We leggen je in detail uit hoe we tot de eindscore komen.

 Alle testresultaten op een rij

Vergelijk de geteste wijnen en bekijk in detail de testresultaten in onze koopwijzer:

Naar de koopwijzer wijn

Opmerking

Het aankopen en testen van de wijnen wordt verspreid over enkele maanden. Wij streven er steeds naar om het meest recente gamma en het meest recente oogstjaar van een wijn in onze testen op te nemen, in overleg met de supermarkten en wijnhandelaars.

Helaas kunnen wij de beschikbaarheid van de betreffende wijnen niet altijd garanderen. Er verschijnen immers het hele jaar door nieuwe exemplaren op de markt, afhankelijk van de wijnregio, de duur van de rijping, de onderhandelingen met producenten en de verkoop in de wijnhandel.

De kans bestaat bijgevolg dat een bepaalde wijn niet langer te verkrijgen is in de betreffende supermarkt of bij de betreffende wijnhandelaar, of dat er reeds een nieuw oogstjaar van een wijn ter beschikking is. In het laatste geval kunnen wij niet garanderen dat de kwaliteit van de wijn nog dezelfde is bij het nieuwe oogstjaar. Elk oogstjaar levert immers een verschillende kwaliteit van druiven door wisselende weersomstandigheden.