Gids

Wegwijs in wijn 2020: opnieuw 325 wijnen getest

09 september 2019

Het ene wijnjaar is het andere niet. Daarom trachten wij ieder jaar opnieuw een groot aantal wijnen uit verschillende regio’s te analyseren en de keuze voor een goede fles wijn te vergemakkelijken. Onze gids "Wegwijs in wijn" is ondertussen reeds aan zijn 29ste editie toe! 

Sinds vorig jaar hanteren wij, net zoals de andere door ons geteste producten, nieuwe kwaliteitscategorieën voor de eindscores van geteste wijnen. Dit om de verschillen tussen de wijnen beter te kunnen benadrukken. De wijnen worden onderverdeeld in :

 • Topkwaliteit: wijnen met een score van minstens 75 op 100
 • Goede kwaliteit: wijnen met een score gaande van 65 op 100 tot 74 op 100
 • Redelijke kwaliteit: wijnen met een score gaande van 50 op 100 tot 64 op 100
 • Slechte kwaliteit: wijnen met een score tot 49 op 100

Van de 325 geteste wijnen komen er 76 terecht in de categorie topkwaliteit.

Uiteraard blijven we ook onze labels toekennen:

 • Beste van de Test: de wijn met de hoogste eindscore op 100, onafhankelijk van de prijs. Kortom, de wijn die de beste kwaliteit biedt.
 • Beste Koop: de wijn met de beste prijs-kwaliteitverhouding. De Beste Koop moet zich uiteraard wel in de categorieën topkwaliteit of goede kwaliteit bevinden.

In de nieuwe gids "Wegwijs in wijn 2020" hebben 16 wijnen het label Beste van de Test en 24 wijnen het label Beste Koop verdiend.

Alle resultaten zijn beschikbaar in onze Koopwijzer wijn. De door ons aangeprezen wijnen zullen ook terug te vinden zijn in een apart segment. Verder kun je ook in ons dossier “Hoe de koopwijzer wijn gebruiken” nagaan hoe je bijvoorbeeld kan filteren op verkooppunt, land van oorsprong en prijs om meteen te weten welke wijnen je het best in je winkelmandje steekt.

Naar het dossier
Hoe de koopwijzer gebruiken?

Merk op: we streven ernaar het meest recente millésime van een bepaalde wijn in de test op te nemen. Helaas verschijnen er het ganse jaar door nieuwe exemplaren op de markt, afhankelijk van de wijnregio, de duur van de rijping en de onderhandelingen met producenten. De kans bestaat bijgevolg dat bepaalde wijnen niet langer te verkrijgen zijn, of dat reeds een nieuw wijnjaar ter beschikking is.

AUSTRALIAN WHITE WINE (DELHAIZE 365) 2018
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 2,99
CHEVALIER DE FAUVERT 2017
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 2,99
CIMAROSA 2018
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 2,99

In de gids Wegwijs in Wijn 2020 stellen wij je een selectie van 325 wijnen voor.

 • Meer dan 600 000 exemplaren verkocht sinds de eerste publicatie
 • EXTRA: een koopwijzer in zakformaat, om overal mee naartoe te nemen
 • EXTRA: acht kortingsbonnen, geldig bij 71 wijnhandelaars van 1/9/2019 tot 31/1/2020 (korting van € 3 per aankoop van minstens € 30)
 • Formaat: 21,5 x 12 cm
 • 304 pagina’s
 • Normale verkoopprijs: € 31,25 
 • Prijs voor abonnees: € 25,20 

Vanaf half september mag je als wijnabonnee de gids Wegwijs in wijn 2020 in de brievenbus verwachten, en kun je alle resultaten ook raadplegen in de online Koopwijzer wijn.

Kers op de taart: aan deze koopwijzer voegen we jaarlijks ook meerdere wijnen toe die werden getest tijdens één van onze maandelijkse thematische degustatiemomenten.

Naar onze koopwijzer wijn

Belichte wijnregio’s

In de gids Wegwijs in wijn 2020 behandelen we een selectie van niet minder dan 325 geteste wijnen, allemaal verkrijgbaar in de Belgische supermarkten of bij gespecialiseerde wijnhandelaars voor minder dan € 15.

In deze editie nemen we je opnieuw mee op reis langs 12 belangrijke wijnregio’s over de hele wereld. Per regio werd een 25-tal wijnen getest. 

Witte wijnen Rode wijnen
Elzas Côtes du Rhône
Bordeaux Bordeaux
Italië Languedoc
Argentinië / Chili Italië
Australië / Nieuw-Zeeland Spanje
  Portugal
  Argentinië / Chili

Bovendien is er dit jaar opnieuw een extra hoofdstuk gewijd aan roséwijnen. Daarvoor gingen wij op zoek naar de lekkerste roséwijnen, afkomstig uit diverse landen (Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika, Italië, Chili, Australië en Bulgarije), tegen een degelijke prijs verkrijgbaar in de supermarkt.

Smaakproef

Ons panel van wijnexperten heeft de 325 wijnen blind geproefd, beschreven en gescoord. Vele wijnen werden goed bevonden, waarvan een selectie van 45 wijnen een uitmuntende score kreeg, en dus vijf sterren kreeg toegewezen. Het valt niet te verwonderen dat het voornamelijk om krachtige rode wijnen uit traditionele wijnregio’s Bordeaux, Côtes du Rhône, Spanje, Portugal en Italië gaat. Maar ook de fruitige witte wijnen uit Argentinië en Chili scoorden bijvoorbeeld zeer goed.

Merk op: hoewel de smaakproef de meest doorslaggevende scoringsfactor is, wordt er uiteraard ook rekening gehouden met de chemische samenstelling van de wijn. Daardoor kunnen bepaalde wijnen lager gerangschikt zijn in de totale eindscore.

Labo-analyses

Naast de smaakbeoordeling werden de geselecteerde wijnen eveneens onderworpen aan een aantal laboratoriumanalyses.

Het alcoholgehalte in wijn kan sterk variëren. Het is vaak regio-afhankelijk: hoe warmer het klimaat, hoe meer suikers in de druiven, en hoe hoger het alcoholgehalte dat bereikt kan worden bij het gistingsproces. Het laagste alcoholgehalte is te vinden in een witte Italiaanse wijn (11 % vol.) en het hoogste in enkele rode wijnen uit Bordeaux, Côtes du Rhône, Languedoc en Italië (15 % vol.). Bij 21 wijnen stelden we vast dat het op het etiket vermelde alcoholgehalte méér dan de toegelaten 0,5 % vol. afwijkt van het gemeten alcoholgehalte. Meestal lag het gemeten gehalte hoger dan het gehalte op het etiket. De producenten van de betreffende wijnen dienen het alcoholgehalte van de wijn, of de vermelding op het etiket, aan te passen.

Wat de zuren betreft, stelden we weinig afwijkingen vast. In vijf wijnen, waaronder drie uit de Elzasregio, is het totale zuurgehalte aan de lage kant. De vluchtige zuren in vier rode wijnen zijn aan de hoge kant, wat mogelijk kan wijzen op een contaminatie met micro-organismen.

Het gebruik van het bewaarmiddel sulfiet is een complexe zaak. In wijn is van nature altijd een klein gehalte sulfiet aanwezig. Vrije sulfieten zijn bovendien noodzakelijk voor een minimale houdbaarheid van wijn. Afhankelijk van de kleur en het suikergehalte heeft een wijn 10 à 15 mg vrij sulfiet per liter nodig om goed bewaard te kunnen worden. Het totaal sulfietgehalte moet anderzijds voldoende laag gehouden worden, om kwalijke gevolgen (allergie, smaakeffect) te vermijden.

Tot slot nemen we ook de verhouding vrij sulfiet/totaal sulfiet op in onze beoordeling. Hierbij valt op te merken dat we biowijnen strenger en zoetere wijnen (> 5g restsuiker per liter) minder streng quoteren, met de wettelijke grenzen uiteraard indachtig. Over het algemeen merken we, naar analogie met voorgaande jaren, dat veel wijnen het beter zouden kunnen doen op vlak van sulfietgehalte. Minder dan één op drie geselecteerde wijnen behaalt de beste score (vijf sterren) qua sulfietgehalte.

Het gebruik van het bewaarmiddel sorbinezuur vermindert over de jaren heen. Bij 12 van de 325 wijnen bleek het middel in noemenswaardige hoeveelheid aanwezig. In veel geteste wijnen heeft het gebruik van sorbinezuur weinig of geen zin, behalve in de juiste dosis bij zoete witte wijnen.

Testresultaten

Rekening houdend met de chemische samenstelling van de wijn liggen de eindscores van de geteste wijnen tussen 42 en 84 op 100. De hoogste score ging naar een Spaanse rode wijn, terwijl een rode wijn uit de Languedoc het moest stellen met de laagste score.

Reden te meer om onze beoordelingen te gebruiken vóór je wijn koopt. Zeker ook omdat de duurste wijnen niet altijd de beste zijn! Zo is er bijvoorbeeld een rode wijn uit de Languedoc van minder dan € 6 uitgeroepen tot Beste van de Test in zijn wijnsegment.