Gids

Wegwijs in wijn 2019

31 juli 2018
Wegwijs in wijn 2019

31 juli 2018
Het ene wijnjaar is het andere niet. Daarom trachten wij ieder jaar opnieuw een groot aantal wijnen uit verschillende regio’s te analyseren en de keuze voor een goede fles wijn te vergemakkelijken. Onze gids Wegwijs in wijn is ondertussen reeds aan zijn 28e editie toe! 

In de gids Wegwijs in Wijn 2019 stellen wij je een selectie van 325 wijnen voor.

 • Meer dan 600 000 exemplaren verkocht sinds de eerste publicatie
 • EXTRA : een koopwijzer in zakformaat, om overal mee naartoe te nemen
 • Formaat : 21,5 x 12 cm
 • 304 pagina’s
 • Normale verkoopprijs : € 31,25 
 • Prijs voor abonnees : € 25,20 

Vanaf half september mag je als wijnabonnee de gids Wegwijs in wijn 2019 in de brievenbus verwachten, en kan je alle resultaten ook raadplegen in de online Koopwijzer wijn.

Kers op de taart: aan deze koopwijzer voegen we jaarlijks ook meerdere wijnen toe die werden getest tijdens één van onze maandelijkse thematische degustatiemomenten.

Naar onze koopwijzer wijn

Belichte wijnregio’s

In deze editie nemen we je mee op reis langsheen 12 belangrijke wijnregio’s over de hele wereld. Per regio werd een 25-tal wijnen getest. Bovendien is er dit jaar voor het eerst een hoofdstuk gewijd aan roséwijnen. Daarvoor gingen wij op zoek naar de lekkerste roséwijnen, afkomstig uit diverse landen (Frankrijk, Spanje, Italië, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika), tegen een degelijke prijs verkrijgbaar in de supermarkt.

In de gids Wegwijs in wijn 2019 zal er een selectie van niet minder dan 325 geteste wijnen, verkrijgbaar in de Belgische supermarkten of bij gespecialiseerde wijnhandelaars voor minder dan €15, behandeld worden.

Witte wijnen Rode wijnen
Bourgogne Bordeaux
Languedoc Loire
Spanje / Portugal Italië
Chili / Argentinië Spanje / Portugal
Zuid-Afrika Balkan / Oost-Europa
  Chili / Argentinië
  Australië / Nieuw-Zeeland

Smaakproef

Ons panel van wijnexperten heeft de 325 wijnen blind geproefd, beschreven en gescoord. Vele wijnen werden goed bevonden, waarvan een selectie van 45 wijnen een uitmuntende score kreeg, en dus 5 sterren kreeg toegewezen. Het valt niet te verwonderen dat het voornamelijk om krachtige rode wijnen uit traditionele wijnregio’s Bordeaux, Spanje, Chili en Australië gaat. Maar ook uit de Balkan en Oost-Europa vonden wij enkele uitmuntende wijnen.

Merk op: hoewel de smaakproef de meest doorslaggevende scoringsfactor is, wordt er uiteraard ook rekening gehouden met de chemische samenstelling van de wijn. Daardoor kunnen bepaalde wijnen lager gerangschikt zijn in de totale eindscore.

Labo-analyses

Naast de smaakbeoordeling werden de geselecteerde wijnen eveneens onderworpen aan een aantal laboratoriumanalyses.

Het alcoholgehalte in wijn kan sterk variëren. Het is vaak regio-afhankelijk: hoe warmer het klimaat, hoe meer suikers in de druiven, en hoe hoger het alcoholgehalte dat bereikt kan worden bij het gistingsproces. Het laagste alcoholgehalte is te vinden in een witte Spaanse wijn (11,1 % vol.) en het hoogste in een rode Australische wijn (15 % vol.). Bij 22 wijnen stelden we vast dat het opgegeven alcoholgehalte meer dan de toegelaten 0,5 % vol. verschilt van het gemeten alcoholgehalte.

Wat de zuren betreft stelden we weinig afwijkingen vast. In 7 wijnen, waaronder 4 wijnen uit de Bordeaux- en 2 uit de Languedoc-regio, is het totale zuurgehalte aan de lage kant. De vluchtige zuren in 9 rode wijnen zijn aan de hoge kant, wat mogelijk kan wijzen op een contaminatie met micro-organismen.

Het gebruik van het bewaarmiddel sulfiet is een complexe zaak. In wijn is van nature altijd een klein gehalte sulfiet aanwezig.

Vrije sulfieten zijn bovendien noodzakelijk voor een minimale houdbaarheid van wijn. Afhankelijk van de kleur en het suikergehalte heeft een wijn 10 à 15 mg vrij sulfiet per liter nodig om goed bewaard te kunnen worden.

Het totaal sulfietgehalte moet anderzijds voldoende laag gehouden worden, om kwalijke gevolgen (allergie, smaakeffect) te vermijden. Tenslotte nemen we ook de verhouding vrij sulfiet / totaal sulfiet op in onze beoordeling. Hierbij valt op te merken dat we biowijnen strenger en zoetere wijnen (> 5g restsuiker per liter) minder streng quoteren, met de wettelijke grenzen uiteraard indachtig. Over het algemeen merken we dat veel wijnen het beter zouden kunnen doen op vlak van sulfietgehalte. Een witte Argentijnse wijn is de meest sulfietrijke wijn van onze selectie (207 mg/l voor restsuikergehalte 5 g/l), en flirt met de wettelijk bepaalde limiet (200 mg/l of 250 mg/l voor witte wijn met respectievelijk restsuikergehalte minder dan 5 g/l en gelijk of meer dan 5 g/l).

Het gebruik van sorbinezuur vermindert over de jaren heen. Dit bewaarmiddel wordt steeds minder gebruikt, en was in slechts 6 van de 325 wijnen in noemenswaardige hoeveelheid aanwezig. In veel gevallen heeft het gebruik van sorbinezuur weinig of geen zin, en keuren wij het dan ook af in onze beoordeling.

Testresultaten

Rekening houdend met de chemische samenstelling van de wijn liggen de eindscores van de geteste wijnen tussen 33 en 84 op 100. Reden te meer om onze beoordelingen te gebruiken vooraleer je tot het aankopen van wijn overgaat. Zeker ook omdat de duurste wijnen niet altijd de beste zijn! Zo is er reeds een witte wijn verkrijgbaar aan minder dan € 3 uitgeroepen tot Beste van de Test in desbetreffend wijnsegment.

Australian White Wine (Delhaize 365) 2018
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 2,99
Cimarosa (Australië) 2018
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 2,99
Sauvignon Blanc Reserva Privada 2016
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 2,99

Vanaf dit jaar hanteren wij, net zoals de andere door ons geteste producten, nieuwe kwaliteitscategorieën voor de eindscores van geteste wijnen. Dit om de verschillen tussen de wijnen beter te kunnen benadrukken. De wijnen worden onderverdeeld in :

 • Topkwaliteit: wijnen met een score van minstens 75 op 100
 • Goede kwaliteit: wijnen met een score gaande van 65 op 100 tot 74 op 100
 • Redelijke kwaliteit: wijnen met een score gaande van 50 op 100 tot 64 op 100
 • Slechte kwaliteit: wijnen met een score tot 49 op 100

Van de 325 geteste wijnen komen er 63 terecht in de categorie topkwaliteit.

Uiteraard blijven we ook onze labels toekennen:

 • Beste van de Test: de wijn met de hoogste eindscore op 100, onafhankelijk van de prijs. Kortom, de wijn die de beste kwaliteit biedt.
 • Beste Koop: de wijn met de beste prijs-kwaliteitverhouding. De Beste Koop moet zich uiteraard wel in de categorieën topkwaliteit of goede kwaliteit bevinden.

In de nieuwe gids Wegwijs in wijn zullen 17 wijnen het label Beste van de Test en 21 wijnen het label Beste Koop verdiend hebben.

De door ons aangeprezen wijnen zullen ook terug te vinden zijn in een apart segment. Verder kan je bijvoorbeeld ook filteren op verkooppunt, land van oorsprong en prijs om meteen te weten welke wijnen je best in je winkelmandje steekt. Hoe je onze koopwijzer wijn gebruikt, kom je te weten in ons dossier Hoe de koopwijzer gebruiken?

Naar het dossier
Hoe de koopwijzer gebruiken?

Merk op: we streven ernaar het meest recente millésime van een bepaalde wijn in de test op te nemen. Helaas verschijnen er het ganse jaar door nieuwe exemplaren op de markt, afhankelijk van de wijnregio, de duur van de rijping en de onderhandelingen met producenten. De kans bestaat bijgevolg dat bepaalde wijnen niet langer te verkrijgen zijn, of dat reeds een nieuw wijnjaar ter beschikking is.