Dossier

U test: kurkentrekkers

21 november 2014

We doen het opnieuw: net zoals met de dunschillers lieten we onze lezers ditmaal verschillende kurkentrekkers uitproberen. Ons 33-koppig panel trok zich het best uit de slag met de doordraaisystemen, en dan vooral de exemplaren van Brabantia en Leifheit.

Vorige test: dunschillers

In onze vorige test namen 38 consumenten/testers in totaal 23 verschillende dunschillers onder de loep. Via een vragenlijst deelden zij hun ervaringen over de producten die zij hebben uitgeprobeerd, met ons. Het ging dan voornamelijk over de kwaliteit en de snelheid van snijden, het gebruiksgemak van de dunschiller (wendbaarheid en ergonomie) en het onderhoud.

Van de 23 dunschillers waren er slechts twee modellen die bij alle testers in de smaak vielen, over 14 modellen waren de meningen verdeeld en 7 modellen stelden het volledige testpanel ten slotte teleur.

100% van de stemmen voor 2 modellen

Twee modellen droegen duidelijk de voorkeur weg.  

 

Het ronde model van Dille en Kamille overtuigde vooral door zijn gebruiksgemak en zijn snijkwaliteiten. "Het is een eenvoudige dunschiller, maar hij ligt goed in de hand, glijdt goed bij tal van groenten en doet zijn werk dus uitstekend", liet Noella uit Hamont ons weten. 


Het model Ikea 365+ Värdefull, een lang type met verticaal mes, vraagt meer inspanning, maar de inspanning loont: "Hij snijdt zeer goed en eenmaal de handgreep onder de knie, is het de beste", legt Frédérique uit Sint-Agatha-Berchem uit. Matthias uit Kessel-Lo voegt nog toe:"Hij is uiterst handig om grote dingen mee te schillen."

Wanneer de snijkwaliteit pover is

 Alle testers wezen raadden u zeven modellen af omwille van hun mindere snijkwaliteiten of hun teleurstellende ergonomie.

  • Over de Déluxa Kitchen: "Deze luxueus ogende dunschiller snijdt zeer moeilijk. De verschillende schilmogelijkheden bieden zeker geen meerwaarde", volgens Cedric uit Knokke-Heist. Eenzelfde ervaring hoorden we bij Michel uit Charneux: "Moeilijk wendbaar. Je moet kracht zetten om daadwerkelijk iets geschild te krijgen". Delphine uit Schaarbeek: "De optie om er julienne mee te snijden werk enkel door hard te duwen, wat vermoeiend en traag is. Het mes snijdt in ieder geval niet goed. Het handvat is niet makkelijk om vast te houden, door de lengte ervan krijg je er geen grip op."
  • De modellen van Casa overtuigen evenmin: "Zeer licht model ... mist efficiëntie ... probleem tijdens het schillen. Af te raden", volgens Philippe uit Aywaille. "Ik heb geprobeerd er wortelen mee te schillen, maar ik kreeg er geen grip op, een echte ramp", vertelt Betty uit Leopoldsburg. "Het mes draait niet in de houders. Onmogelijk om er een aardappel mee te schillen", besluit Clément uit Anderlecht. 

Ergonomie pijnpunt

De testers raadden meerdere modellen af omwille van hun slechte ergonomie: moeilijke wendbaarheid die bijvoorbeeld een verhoogd risico op kwestures met zich meebrengt, spierpijn veroorzaakt, ...

  • Over de lange versie van Handy (Blokker): "Ik heb in mijn vingers gesneden bij het gebruiken van deze dunschillers met mijn linkerhand (hoewel de verpakking aangeeft dat de dunschiller zowel voor links- als rechtshandigen is bestemd)", verklaart Janick uit Dilbeek. "Als men het met de rechterhand wil gebruiken, zit het mes echter aan de verkeerde kant. Men moet naar zichzelf toe schillen, wat ik niet logisch vind".
    Catherine uit Marchovelette bevestigt: "Slechte ergonomie! De handgreep is niet praktisch en na enkele groenten doet dit pijn aan je handen. Het geeft niet enkel de spierpijn ter hoogte van de handpalm, maar ook de kleine metalen elementen die het mes omringen en tegen uw huid drukken, doen pijn".
  • Eenzelfde gevoel over het Hema-model: "Vanaf dat ik het model in de hand nam, had ik het gevoel dat ik me ging blesseren. Ik had bovendien moeite om mijn bewegingen uit te voeren. Op langere termijn denk ik dat het plastic het zal begeven", aldus Thibaut uit Waver. "Het is soms moeilijk om het begin van de schil te vinden om het schillen aan te vatten of verder te zetten", volgens Francis uit Grez-Doiceau. De experten van Test-Aankoop bevestigen dat dit model onvoldoende veiligheid biedt en dat het naar zich toe schillen het risico op blessures verhoogt.
  • De dunschiller van Action is volgens Ruud uit Lokeren "minder flexibel", wat Serge uit Nijvel eveneens bevestigt: "Snijdt makkelijk, handvat minder wendbaar en niet echt ergonomisch, geen bescherming van het mes".
  • Ook de lange versie van Ikea stelde teleur: "Het mes beweegt teveel. Het handvat is niet in proportie met het mes. Mist precisie", zegt Mireille uit Hellebecq. "Geen eenvoudige handgreep, zeer middelmatige kwaliteit van het product", bevestigt Karim uit Welkenraedt. Bovendien vergt het onderhoud enige aandacht: "Het water loopt tussen de messen. Dit kan, op langere termijn, niet goed zijn voor de messen, aangezien deze toch even vochtig blijven."

Volledige testresultaten