Dossier

U test: kurkentrekkers

21 november 2014

We doen het opnieuw: net zoals met de dunschillers lieten we onze lezers ditmaal verschillende kurkentrekkers uitproberen. Ons 33-koppig panel trok zich het best uit de slag met de doordraaisystemen, en dan vooral de exemplaren van Brabantia en Leifheit.

Volledige testresultaten

Een goede kurkentrekker ligt goed in de hand en laat u een fles openen zonder al te veel spierkracht te moeten inschakelen en zonder daarbij de kurk kapot te trekken. Slechts twee van de 23 geteste modellen konden onze lezers overtuigen. Het merendeel van de kurkentrekkers kwam in de middenmoot terecht: noch goed, noch echt slecht. De modellen van Metaltex en Carrefour Home werden ten slotte door het voltallige testpanel afgeraden.  

Drie soorten kurkentrekkers

Kurkentrekkers kunnen grosso modo worden onderverdeeld in drie categorieën: de zogenaamde vleugelkurkentrekkers met twee "armpjes", het doordraaimodel, waarbij u gewoon moet blijven draaien en de kruk automatisch uit de fles wordt getrokken, en ten slotte de kelnerskurkentrekker met één- of tweetrapshefboom (en tevens de favoriet van onze experts). 


Vleugelkurkentrekker


Vleugelkurkentrekker

Kelnersmes

Uw voorkeur

Ons testpanel had een duidelijke voorkeur voor het doordraaimodel. Twee ervan werden door alle testers aangeraden:

Brabantia - Classic - Kurkentrekker met capsulesnijder

Een eenvoudig model dat de klus snel en simpel klaart. De kurkentrekker is  bovendien verkrijgbaar in verschillende kleurtjes. Dit product overtuigde vooral doordat het goed in de hand ligt en de kurk makkelijk uit de koker gehaald kan worden: "Deze kurkentrekker is eenvoudig in gebruik door het grote handvat, hij past perfect op een fles, je kan hem niet schuin trekken en de kurk is eenvoudig te verwijderen! 10/10", oordeelde Vicky uit Heusden.

Leifheit - Comfort Line

Hoewel dit model geen uitzonderlijk enthousiasme losweekte bij onze testers, kwam het toch als één van de betere modellen uit de test. "Hij ligt goed in de hand en is eenvoudig", liet Pamela uit Brugge ons weten. Marleen (Oostende) vond het bij deze kurkentrekker ook gemakkelijk om de kurk er nadien uit te halen.

 Licht en goedkoop

Twee modellen, namelijk de vleugelkurkentrekkers van Carrefour-Home en Metaltex, weekten bij al onze testers heel wat negatieve reacties los:Carrefour-Home - Kurkentrekker

Stefanie uit Hasselt: "De kurkentrekker ziet er heel erg goedkoop uit en prullerig, maar desondanks kon ik de fles toch gemakkelijk opendoen. Ik vind hem niet zo fijn in de hand liggen en denk dat hij snel kapot zou gaan." 

 Metaltex - Kurkentrekker

  • Nele uit Edegem : "De witte sluitingsring onderaan lost gemakkelijk. Je moet volledig door de kurk met de schroef, vooraleer je de hefboom kunt gebruiken, maar zelfs dan zit de kurk nog een behoorlijk stuk (± 1 cm) in de fles... Slecht afgesteld!"
  • Ingrid uit Gent: "Voelt zeer 'goedkoop' aan. Ik zou hem meenemen op camping voor sporadisch gebruik. Is zeker niet duurzaam. Bij regelmatig afwassen verliest hij zijn verflaag al."

Middelmatige beoordeling: 19 modellen

De meeste kurkentrekkers kregen een middelmatige beoordeling. Doorslaggevende criteria hiervoor waren de ergonomie, de kracht die nodig was om de kurk uit de fles te halen, de duurzaamheid en het verwijderen van de kurk uit de kurkentrekker.

Ergonomie

  • Leon (Ninove) over het kelnersmes met plastic handvat van Carrefour-Home: "Het is een zwaar gereedschap en bovendien weinig ergonomisch. Bij het gebruik van het mes moet men oppassen of men snijdt er zich mee in de hand of vingers. Het is niet gemakkelijk om het ijzer op de fles te plaatsen."
  • Bij Leo (Belsele) viel de kelnerskurkentrekker van Cora slechts matig in de smaak: "Het mesje om de kurk vrij te maken krijg je bijna niet open, tenzij je over goede nagels en krachtige vingers beschikt. Het doordringen in de kurk verloopt goed, het ontkurken zelf ook, maar tijdens het ontkurken snijden de scherpe kanten van de houder bijna in de vingers. Da's wel pijnlijk."
Kracht
  • De mening van Jessy (Schoten) over de Cuve kurkentrekker van Casa: "Ik vond dat je bij deze hard moest 'krikken' om de kurk eruit te krijgen. Maar ik vind dat hij wel goed in de hand ligt en het ontwerp vind ik ook goed geslaagd."
  • Ook voor de kurkentrekker van Delhaize-Home had Sandra (Dilsen-Stokkem) wat meer kracht nodig: "Er is iets meer kracht nodig om deze kurkentrekker te kunnen gebruiken dan model 2. Maar verder is dit een erg goed model!"
Duurzaamheid
  • Ingrid uit Gent over de Brabantia Quickpull: "Hij voelt zeer licht aan. Ik had wat minder vertrouwen in de sterkte ervan en ben niet overtuigd van de duurzaamheid. Hij is makkelijk te reinigen."
  • De mening van Vincent uit Luik over de kurkentrekker van Point Virgule: "Handig in gebruik, compact, ligt goed in de hand, kwalitatieve materialen."
Kurk verwijderen
  • Vicky (Heusden) over de kurkentrekker van Majestic-Home: "Het is een kurkentrekker die goed in de hand ligt, gemakkelijk in gebruik, je hoeft niet veel druk te zetten en de kurk gaat er op een eenvoudige manier uit! Een eenvoudige, goed werkende kurkentrekker."
  • De mening van Christine (Tielt-Winge) over de Brabantia Quickpull: "Het is moeilijk om de kurk - eenmaal die in de kurkentrekker zit - terug uit de kurkentrekker te halen. Niet praktisch als er meerdere flessen na elkaar ontkurkt moeten worden."


Overzicht van alle geteste modellen