Dossier

Bag-in-box wijn

21 april 2022

Het assortiment aan wijnen uit een vaatje of zogenaamde “bag-in-box” wijnen kent de laatste jaren een stevige groei. Ze zijn ook vaak vaste klant bij zomerse (tuin)feestjes, BBQ’s of picknicks. In de supermarkt vind je steeds vaker van zodra de lente in het land is volledige rayons met bag-in-box wijnen uit almaar meer wijnlanden en -regio’s.

Inleiding

Bag-in-box (of BiB) wijnen kunnen we omschrijven als wijn uit een verpakking die bestaat uit een stevige kartonnen doos en een soepele zak in kunststof met een kraantje. De zak is gevuld met wijn en is luchtdicht. Bij gebruik zuigt de zak vacuüm, waardoor het volume van de zak zich aanpast en op die manier krimpt naarmate er meer wijn uit verdwijnt. Het kraantje maakt een vlotte bediening mogelijk en belet dat er lucht in de zak terechtkomt, waardoor de wijn langer houdbaar is. Je vindt dergelijke wijn meestal in formaten van 3 liter, maar ook 2 of soms zelfs 5 of 10 liter.

Net zoals op wijn met een schroefdop wordt er vaak wat neergekeken op wijn in een kratje en heersen er soms nog vooroordelen over. Hoewel het wel eens geassocieerd wordt met goedkope wijn van lage kwaliteit, wordt de kwaliteit echter steeds beter en zijn zelfs gereputeerde wijnmerken en wijnhuizen sinds een aantal jaren overgegaan tot het “afvullen” van wijn in een wijnzak. Het succes is hoofdzakelijk te verklaren door het gebruiksgemak en enkele praktische voordelen:

  • De grote hoeveelheid is geschikt wanneer je veel gasten uitnodigt.
  • Het transport verloopt vlot door de robuuste verpakking en het handvat.
  • De doos neemt in een koelkast minder plaats in dan flessen, en is makkelijk stapelbaar.
  • Het openen van de verpakking en uitschenken met het kraantje verloopt vrij gemakkelijk: het kraantje uit het karton halen en het beschermlaagje wegnemen. Je hebt aldus geen flessenopener nodig.
  • Door het grotere volume en het goedkopere verpakkingsmateriaal is de wijn relatief goedkoop in vergelijking met het equivalent op fles.
  • In goede omstandigheden kan je de geopende wijn gedurende enkele weken bewaren, wat langer is dan het equivalent op fles.
  • De productie en het transport zouden ook minder milieubelastend zijn, vergeleken met flessen wijn. Je hebt minder afval en hoeft niet meer naar de glascontainer, maar je kan het karton en plastic gemakkelijk thuis sorteren.

Voor anderen kan het grote volume, samen met de beperkte bewaartermijnen van de ongeopende wijn, dan ook weer net een nadeel zijn. Ook kan het soms even oefenen zijn om het tapkraantje uit de kartonnen verpakking te wurmen.