Dossier

Alcoholvrije wijnen

25 januari 2022

Alcoholvrije wijn raakt steeds meer in trek. Of je nu op je gezondheid wil letten, geld wil besparen of omdat je de smaak simpelweg niet lekker vindt, meer en meer mensen drinken tijdelijk of permanent geen alcohol. Dat laat zich goed zien in supermarkten en op de menukaarten: het aanbod alcoholvrije dranken is groter dan ooit.

Alcoholvrije dranken steeds populairder

We zijn ons steeds meer bewust van de gevolgen van alcoholgebruik en gaan daarom actief op zoek naar alternatieven. Mocktails en alcoholvrij bier zijn populair, maar ook het assortiment alcoholvrije wijnen is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Het aanbod in supermarkten, restaurants en webshops is al een tijdje aan een stevige opmars bezig.

Welke alcoholvrije wijnen zijn er?

Voor mensen die omwille van verschillende redenen geen alcohol mogen of willen drinken maar toch graag de wijnbeleving willen ervaren, kunnen alcoholvrije wijnen een goed alternatief zijn. Vandaag de dag is er 0.0 wijn te vinden in alle soorten en maten: wit, rood, rosé en bubbels. Daarnaast maken ook producenten van kwaliteitswijnen steeds vaker alcoholvrije varianten. Wijn zonder alcohol komt ondertussen niet alleen maar uit Europa, maar ook uit bijvoorbeeld Chili en Zuid-Afrika. Zoals met veel producten is de regel: hoe groter de vraag, hoe meer er wordt geproduceerd en geëxperimenteerd om het product te verbeteren.

Alles weten over alcoholvrije wijnen?

Wij leggen je uit hoe alcoholvrije wijn wordt gemaakt, waar de benaming “alcoholvrije wijn” precies voor staat, en of non-alcoholische wijn ook effectief gezonder is. Uiteraard namen we ook zelf de proef op de som.

In dit dossier lees je:

Hoe alcoholvrije wijn wordt gemaakt?

Dacht je dat alcoholvrije wijn gewoon druivensap is dat op 1, 2, 3 klaar is? Dan heb je het grondig mis! Wijn zonder alcohol wordt op dezelfde manier gemaakt als de variant met alcohol. We leggen je uit hoe de filtratie- en destillatietechnieken vandaag de dag gebruikt worden.

Is "alcoholvrije" wijn echt volledig vrij van alcohol?

Wist je dat je alcoholvrije wijn officieel geen wijn mag noemen? En dat de alcoholvrije variant eigenlijk toch nog enkele restjes alcohol kan bevatten? Nee? We vertellen je graag meer over de samenstelling van alcoholvrije wijn.

Zijn alcoholvrije wijnen gezonder?

Wijn bevat heel wat calorieën. Wanneer je gezonder wil leven, grijp je best naar de alcoholvrije alternatieven. Maar hoe groot is het verschil in calorieën nu precies? Wij keken het voor je na.

Hoe scoren alcoholvrije wijnen in onze testen?

Hoe smaakt alcoholvrije wijn? Alcoholvrije wijn is misschien wel gezonder, maar is de non-alcoholische variant ook lekker? Wij keken voor jou hoe groot het smaakverschil nu juist is. We beoordelen in dit dossier 22 non-alcoholische wijnen.