Dossier

Alcoholvrije wijnen

25 januari 2022

Of je nu op je gezondheid wil letten, geld wil besparen, het puur uit principe doet, of omdat je de smaak simpelweg niet lekker vindt, meer en meer mensen drinken tijdelijk of permanent geen alcohol. Dat laat zich goed zien in supermarkten en op menukaarten, waar het aanbod alcoholvrije alternatieven groter is dan ooit. Ook alcoholvrije wijn raakt steeds meer in trek.

Steeds meer niet-drinkers

We zijn ons steeds meer bewust van de gevolgen van alcoholgebruik en gaan daarom actief op zoek naar alternatieven. Mocktails en alcoholvrij bier zijn populair, maar ook het assortiment alcoholvrije wijnen is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Het aanbod in supermarkten, restaurants en webshops is al een tijdje aan een stevige opmars bezig.

Voor mensen die omwille van verschillende redenen geen alcohol mogen of willen drinken maar toch graag de wijnbeleving willen ervaren, kunnen alcoholvrije wijnen een goed alternatief zijn. Vandaag de dag is er alcoholvrije wijn te vinden in alle soorten en maten: wit, rood, rosé en bubbels. Daarnaast maken ook producenten van kwaliteitswijnen steeds vaker alcoholvrije varianten. Alcoholvrije wijn komt ondertussen niet alleen maar uit Europa, maar ook uit bijvoorbeeld Chili en Zuid-Afrika. Zoals met veel producten is de regel: hoe groter de vraag, hoe meer er wordt geproduceerd en geëxperimenteerd om het product te verbeteren.

Wij leggen je uit hoe alcoholvrije wijn wordt gemaakt, waar de benaming “alcoholvrije wijn” precies voor staat, en of alcoholvrije wijn ook effectief gezonder is. Uiteraard namen we ook zelf de proef op de som.

In dit dossier lees je: