Vragen ?
Test-Aankoop staat u graag bij voor:
- vragen & klachten
- juridisch & medisch advies


Nog geen lid ?
Bel ons vrijblijvend met de code "advies" op het nummer 02 542 32 00
en ontdek de voordelen van ons lidmaatschap.

De Test-Aankoop wereld:
Bereken zelf

Zout: wees er zuinig mee

Meer dan 70 % van het zout dat we dagelijks consumeren, zit verborgen in onze voedingsmiddelen. Slechts een beperkt deel voegen we dus zelf toe. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een groot deel van de bevolking de aanbevolen hoeveelheid van 6 g zout per dag royaal overschrijdt. Een hoog zoutverbruik werkt onder meer hoge bloeddruk in de hand, hetgeen op zijn beurt een risicofactor is voor hart- en vaataandoeningen.

Vele verpakkingen van voedingsmiddelen vermelden op het etiket enkel de voornaamste bouwstof van natriumchloride of zout, namelijk natrium. Met onderstaande module kunt u berekenen hoeveel zout een bepaalde hoeveelheid natrium vertegenwoordigt.

Check op het etiket van de verpakking hoeveel natrium het middel per 100 g bevat en vul dat in het linkervakje in (bv. 0,6 g). Vul vervolgens rechts in hoeveel u van het middel zult eten (portie in g). Dat kan immers de volledige inhoud van de verpakking zijn of slechts een gedeelte. Daarna kunt u de hoeveelheid zout berekenen die u op die manier zult innemen. Er wordt u tevens bij verteld welk percentage dat vertegenwoordigt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout.
g (*)
g
(*) Opgelet: soms wordt de hoeveelheid natrium in milligram (mg) weergegeven. 1000 mg is gelijk aan 1 g. Bv.: leest u op de verpakking 600 mg natrium per 100 g, vul dan 0,6 g in het linkervakje in.