Nieuws

De beste bubbels voor minder dan € 15

06 december 2022

Traditiegetrouw gingen wij in de supermarkten op zoek naar de beste schuimwijnen om 2022 feestelijk af te sluiten, zowel met als zonder alcohol. En opnieuw bewijzen we dat lekkere bubbels niet veel moeten kosten. Voor zo'n € 10 klink je al op het nieuwe jaar met onze Beste van de Test.

Met een maximumbudget van zo'n € 15 gingen wij ook dit najaar in de supermarkt op zoek naar de lekkerste champagnes, cava’s, prosecco’s, crémants en andere (alcoholvrije) schuimwijnen. Wij lieten 58 betaalbare schuimwijnen (van € 3,49 tot € 15,49), waaronder acht alcoholvrije varianten, blind proeven door een panel van experts. 

Niet minder dan 23 schuimwijnen scoorden hoger dan 75 op 100 en kregen de stempel "topkwaliteit". Welke wijnen gingen lopen met de titel van Beste van de Test en Beste Koop, ontdek je in onze koopwijzer.

73 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Referentieprijs  3,49
60 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  4,39
78 Topkwaliteit
Beste
koop
Referentieprijs  4,49

Ons panel van wijnkenners beoordeelde acht champagnes, dertien cava’s, tien prosecco’s, tien crémants en zeventien andere schuimwijnen, waaronder acht alcoholvrije varianten. Ze keken niet alleen naar de smaak, maar ook naar kleur en helderheid, geur, mondgevoel, balans en afdronk. De smaakscores varieerden van 45 tot wel 90 op 100. 

De duurdere flessen vielen niet noodzakelijk beter in de smaak. Ook enkele biologische schuimwijnen kregen een mooie score voor smaak.

Veel variatie in bubbels

Er is een groot onderscheid in de soorten schuimwijn door de verschillen in herkomst, gebruikte druiven, productiemethode en uiteindelijk ook de smaak. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze koolzuurgas bevatten, waardoor bubbels ontstaan. Ze worden vaak als aperitief geserveerd omdat koolzuurgas de maag stimuleert.

Lees meer over schuimwijnen

Hoewel de meeste schuimwijnen (net zoals in onze test) witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rode wijn en rosé. Ook hun zoetheid kan variëren, van droog tot zoet. Welke variant jij koopt, is kwestie van persoonlijke smaak.

De meeste schuimwijnen uit onze selectie hebben "brut" op het etiket, en zijn dus relatief droog. Bij enkele prosecco's lezen we "extra dry", een categorie die – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – net iets zoeter is dan “brut”.