Nieuws

Opgelet voor giftige bestanddelen in slijm

17 mei 2018
slime

Misschien zijn jouw kinderen ook dol op het kleverige en elastische speelslijm, maar dat geldt allesbehalve voor het Franse gezondheidsagentschap. Zij maken zich zorgen om de gevaarlijke bestanddelen die gebruikt worden om thuis zelf slijm te maken. Ook onze Spaanse zusterorganisatie ontdekte in kant-en-klaar slijm een chemisch bestanddeel dat bij grote hoeveelheden giftig kan zijn. Wij geven meer uitleg en tips.

Is jouw kind ook hele dagen bezig met het kneden of zelf produceren van dit kneedbare en kleverige goedje? Twee recente ontdekkingen verplichten ons ertoe je op de mogelijke gevolgen te wijzen. 

Negatief advies na analyse van kant-en-klare slijmen

Onze Spaanse zusterorganisatie testte 5 bereide slijmpasta’s die in winkels verkocht worden.

Één product, namelijk Sbabam Macarons Melmito Slime, kwam in de buurt van de maximaal toegelaten waarde voor boorzuur en afgeleiden, stoffen die volgens de EU een mogelijk gevaar inhouden voor de voortplanting. Bij twee andere producten, Fluffy Slime en Barrel-O-Slime Caution, beide onder meer verkrijgbaar via Amazon, wordt deze limiet zelfs respectievelijk 4 en 14 maal overschreden.

Er werden eveneens vijf kits getest waarmee je zelf slijm kunt maken. Een hiervan schommelde rond de maximum toegelaten waarde.

Ook onze Spaanse collega's voerden een test uit op 17 slijmpasta's, en de resultaten daarvan waren eveneens onrustwekkend. Van deze slijmpasta's waren er 6 niet conform op het vlak van de concentraties boorzuur: het eerder genoemde Barrel-O-Slime Caution en daarnaast Diramix Squishy Pasta Magica, Dynit Mangia Slime, Orrbix Twisti Slime 2in1, Push Ball en Skifidol Pasta Gummy.

Belgische overheid gewaarschuwd, oproep tot waakzaamheid

Naar aanleiding van de zorgwekkende Spaanse resultaten, hebben we onmiddellijk de FOD Volksgezondheid verwittigd om na te gaan of er ook in België producten te koop zijn die een risico inhouden voor de gebruikers. Indien je zelf problemen ondervindt met slijm, vragen we je dit aan de fabrikant in kwestie te melden via onze klachtenbox.

Naar de klachtenbox

Pas op voor gevaarlijke thuisbereidingen

Een tweede waarschuwing is afkomstig van het Franse gezondheidsagentschap. Zij maken eens te meer melding van huidirritatie – brandwonden, uitslag, eczeem, jeuk – na contact met stoffen die niet bestemd zijn om in aanraking te komen met de huid. Het gaat daarbij om bestanddelen die voorkomen in online recepten voor slijm, maar die in feite totaal andere toepassingen kennen. Let vooral op voor deze twee stoffen:

 • Vloeibare papierlijm: in een watermengeling vormt dit vaak het hoofdbestanddeel van thuisrecepten. Echter bevat het bewaarmiddelen die een allergische werking kunnen hebben voor de huid en ook een oplosmiddel dat irritaties kan opwekken aan het ademhalingssysteem en aan de ogen. Dit oplosmiddel kan zelfs giftig zijn voor het centrale zenuwstelsel.
 • Boorzuur en afgeleiden (opnieuw): dit maakt de substantie elastisch. Ondanks dat hiervoor vrij courante producten worden gebruikt (afwasmiddel, lenzenvloeistof), kunnen deze producten giftig blijken indien ze herhaaldelijk en gedurende lange tijd gebruikt worden, zeker voor kinderen. De producten in kwestie worden bij het maken van slijm namelijk niet voor hun initiële doel gebruikt en worden bovendien in uitzonderlijke hoeveelheden toegepast.

Hoe beperk je de risico’s?

Hou voor de veiligheid van je kinderen rekening met volgende tips:

 • Let op met gevaarlijke en mogelijk giftige bestanddelen in slijm. Indien je zelf slijm bereidt of een bereidingskit gebruikt, houd je ook best rekening met de doseringen. Houd je kinderen ook steeds in het oog wanneer ze slijm maken.
 • Vermijd elk contact met de ogen en zorg er uiteraard voor dat een kind geen slijm in zijn of haar mond steekt. Tijdens het maken van het slijm vermijdt het kind best om te eten of te drinken.
 • Vraag je kind om zijn of haar handen te wassen nadat het met slijm heeft gespeeld.
 • Zorg ervoor dat je kind geen slijm mee naar bed neemt of vlakbij het bed bewaart.
 • Bewaar het slijm in een afgesloten doos. Bij voorkeur in de originele verpakking zodat je steeds de productinformatie bij de hand hebt en weet hoe te reageren bij een probleem.

Een veilig thuisrecept

Het is perfect mogelijk om slijm te maken met veilige ingrediënten. Het resultaat is misschien wat minder kleverig, maar is wel 100% veilig voor je kind.

Hier vind je het recept:

 1. Neem 180 gr. marshmallows en 100 gr. bloem (eventueel voedingskleurstof en pareltjes om cake te versieren).
 2. Plaats de marshmallows gedurende 30 seconden in de microgolfoven. Herhaal tot ze gesmolten zijn.
 3. Voeg de helft van de bloem toe, meng het en voeg beetje bij beetje met de hand de rest van de bloem toe terwijl je het goedje kneedt tot je de gewenste stevigheid bereikt. Normaal is het slijm klaar wanneer het niet meer blijft plakken aan de vingers.
 4. Indien nodig kun je voedingskleurstof en parels toevoegen. Om de juiste stevigheid te behouden na het toevoegen van vloeistof, kun je steeds wat bloem toevoegen.

Veel plezier !