Melatonine: werkt het echt om beter te slapen?

Je hebt vast wel eens gehoord van melatonine: een natuurlijk slaapmiddel dat dé oplossing zou zijn voor betere slaap. Maar is dit daadwerkelijk een goede remedie tegen slapeloosheid? 

16 juni 2021
Slaapmiddelen en supplementen, Slaapweetjes
Melatonine is een stof die van nature in het lichaam aanwezig is. Het is een hormoon dat wordt aangemaakt wanneer het donker wordt. Je interne slaap- en waakritme wordt gestuurd door dit hormoon. Enkele uren na middernacht is de concentratie van melatonine maximaal in het lichaam.

Het gebruik van melatonine als slaapmiddel in de vorm van zelfzorgproducten of voedingssupplementen is af te raden. Het optimale innamemoment en de juiste dosering is namelijk niet bekend. De opname van melatonine in het lichaam verschilt sterk van persoon tot persoon, wat grote individuele verschillen in de werking verklaart. 

Het middel lijkt misschien onschuldig, omdat melatonine een lichaamseigen stof is. Dat melatoninepillen de slaap daadwerkelijk verbeteren is over het algemeen niet bewezen. Verkeerd gebruik kan zelfs leiden tot een verergering van de slaapklachten. Als studies al een positief effect aantonen, dan is het zeer beperkt: je wint tussen de 4 tot 11 minuten om sneller in te slapen. 

Wij beschouwen melatonine als een geneesmiddel, dat alleen door een arts of specialist kan worden voorgeschreven. Enkel bij personen ouder dan 55 jaar kan melatonine nut hebben of voor kinderen met een neurologische ontwikkelingsstoornis, zoals autisme of ADHD.