Kan lavendelolie (of etherische olie) je helpen in slaap te vallen?

Sommige mensen zweren erbij: een paar druppels lavendelolie om beter te slapen. Hoe kun je dit het beste gebruiken?

16 juni 2021
Slaapmiddelen en supplementen, Slaapweetjes

Een etherische olie (of essentiële olie) van lavendel kan je zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Voor inwendig gebruik, druppel je de olie op een hiervoor bestemd neutraal tablet, of bijvoorbeeld een suikerklontje of lepel honing. Lavendelolie is ook verkrijgbaar in de vorm van capsules. Neem daarbij niet meer dan 80 mg per dag.

Kunnen etherische oliën gevaarlijk zijn? Er bestaan bepaalde risico’s als je de olie oraal inneemt, vooral bij kinderen. Ze kunnen ook niet worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding. Over het algemeen zijn we op onze hoede voor het kalmerende effect en we bevelen we ze niet systematisch aan.

En voor uitwendig gebruik? Je kunt etherische oliën met een gerust hart uitwendig gebruiken als je deze op de juiste manier toepast. Je kunt je dag bijvoorbeeld afsluiten met een ontspannende activiteit, zoals een bad met etherische oliën (tenzij je last hebt van open wonden, hoge koorts of infecties). Een etherische olie voor uitwendig gebruik kan ook deel uitmaken van een vast avondritueel. Denk aan lavendelolie in de slaapkamer vernevelen via een diffuser.