Is kamillethee goed voor een betere nachtrust?

Werkt een kopje kamillethee kalmerend? Zo ja, waarom?

16 juni 2021
Slaapmiddelen en supplementen, Slaapweetjes
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen ´echte´ thee en kruidenthee. Officieel spreken we alleen van ´echte´ thee als deze wordt gezet met de (gedroogde) blaadjes van de Camellia sinensis plant. De thee die hiervan gemaakt wordt, bevat theïne, dat een vergelijkbaar effect kan hebben als cafeïne. Kamillethee wordt echter gemaakt van een ander plantje, dat dus geen theïne bevat. 

Kamillethee wordt vaak aangewend om te drinken voor het slapengaan. Van oudsher staat kamille net als lavendel, hop en melisse gekend voor zijn rustgevende werking. 

Kamille bevat het stofje apigenine. Er is onderzoek dat suggereert dat apigenine een kalmerend effect heeft. De vraag is echter of één kopje kamillethee voldoende apigenine bevat om dit effect te bekomen. Eenduidig wetenschappelijk bewijs ontbreekt, maar kamille kan over het algemeen veilig gebruikt worden, dankzij verschillende klinische ervaringen. Let wel op voor allergische reacties, zeker bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Ons oordeel? Een kruidenthee voor het slapengaan past perfect in een avondritueel en daar kan je ook niet veel mis mee doen. Maar nogmaals, verwar dit niet met ‘echte’ thee: je vermijdt natuurlijk het liefste zoveel mogelijk cafeïne en theïne voor je je bed in duikt.