Hoe kies je een goede matras?

Een matras kiezen wordt hoe langer hoe complexer. Bedrijven slaan ons in hun advertenties om de oren met nieuwe functies en claims. Maar wat is echt van belang?

19 maart 2021
Beïnvloedende factoren

Als je een nieuwe matras gaat kopen, volstaat het al lang niet meer om te weten of je een lichtere matras wilt met springveren of pocketveren, of een volle, zwaardere matras uit latex of schuim. Op basis van hoe je slaapt en wat je belangrijk vindt aan een bed, worden je vaak erg uiteenlopende vragen voorgeschoteld. Maar die zijn niet altijd zo relevant als ze lijken.

  • Is een harde matras beter ? We zien steeds meer fabrikanten die de hardheid van hun matras als een verkoopsargument uitspelen. Welke matras per definitie hard is en welke zacht, dat hangt grotendeels af van de indeling die de fabrikant maakt en ook van je eigen lichaamsbouw. Zo kan iemand met een lager lichaamsgewicht een matras uit PU-schuim als erg hard ervaren, omdat die amper meegeeft. Maar als je wat zwaarder gebouwd bent, zul je merken dat diezelfde matras toch meegeeft en zal je hem misschien als zacht bestempelen. Soms is het ook een kwestie van tijd: traagschuim of geheugenschuim kan bij lage temperatuur zeer hard aanvoelen, maar wordt zachter onder invloed van je lichaamstemperatuur en zal dan de vorm van je lichaam aannemen. Of je nu hard of zacht wilt slapen, de meeste matrassen zijn opgebouwd uit verschillende lagen materiaal, waarvan de ene al harder is dan de andere. Wat je aangenamer vindt, zul je grondig moeten testen in de winkel. Niet door er een keer met je hand op te drukken, maar door er met je hele lichaam op te gaan liggen.
  • Moet ik een koude matras kiezen, als het steeds warmer wordt? Zo’n koude matras heeft meestal een gellaag toegevoegd , die bestaat uit een aantal heel kleine, nauwelijks voelbare capsules die zijn gevuld met een soort olie. Deze capsules warmen op en worden vloeibaar onder je lichaamsgewicht en nemen daarbij warmte op. Daardoor voelen ze kouder aan. Uit onze tests blijkt dat deze koude matrassen sowieso nooit echt koud zijn, hooguit wat koeler. En dit effect duurt ook niet lang: vanaf het moment dat je op de gellaag ligt, zal die beetje bij beetje jouw lichaamstemperatuur overnemen en warmer worden. Bovendien leidt het gebruik van zo’n gellaag ertoe dat vocht (bv. zweet) moeilijker door de matras wordt geabsorbeerd terwijl je slaapt, en wordt je matras ook minder luchtdoorlatend. Een koelere matras is dus geen wonderoplossing voor al te warme nachten, en kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor je slaapcomfort en -hygiëne.
  • Heb ik een toplaag nodig ? Het gaat hier om een dunnere matras die je bovenop je gewone matras plaatst. Deze zou het ligcomfort en dus ook je slaap bevorderen. Het nut ervan is echter twijfelachtig. Heb je een harde matras en wil je die hardheid een beetje temperen, dan kan zo’n toplaag bijdragen tot het comfort. Maar je moet goed testen met welke topper je dat doel bereikt: met een te zachte topper zul je de harde matras eronder nog steeds voelen, met een te harde topper zal je qua comfort weinig verschil merken. Een topmatras kan ook helpen om je gewone matras wat langer te laten meegaan. Waarvoor een topmatras niet dient, is als lapmiddel om een versleten matras langer te kunnen gebruiken. Als die zijn tijd heeft gehad, moet je hem gewoon vervangen.
  • Heb ik wel een bed nodig ? We zien hier en daar matrassen opduiken die er speciaal op gemaakt zouden zijn om rechtstreeks op de grond te liggen, zonder onderbed of lattenbodem. Het belangrijkste verschil met een gewone matras is vaak dat ze een sterkere, ruwere onderzijde hebben. Wij zien hier echter weinig meerwaarde in. Integendeel, je kunt zo’n matras veel moeilijker ventileren. Doordat de onderkant volledig is afgedekt, kan het vocht dat je tijdens je slaap verliest, veel moeilijker verdampen. Sowieso zul je ‘s morgens steeds goed de dekens en lakens van het bed af moeten leggen. Idealiter heeft zo’n matras ook een zijkant die beter ventileert dan een gewone matras, door het gebruik van beter ademend materiaal.

Wij hebben 77 matrassen getest. Vergelijk hier de resultaten.

NAAR ONZE MATRAS VERGELIJKER