Dossier

Al je vragen over reizen beantwoord

22 oktober 2021
reizen FAQ

Corona is voorlopig de leidraad in ons leven. De ene dag mag je reizen, nu eens met beperkingen en dan weer zonder, en de volgende dag mag niets meer. Wie boekt, doet dat met een mogelijke annulering in het achterhoofd. Wij helpen je met het antwoord op een selectie van veelgestelde vragen. 

Reizen in tijden van corona

Reizen in tijden van corona is niet reizen zoals vroeger. Wij maakten een selectie van veelgestelde vragen over:

Corona in de rest van ons leven

Uiteraard is de coronacrisis in de eerste plaats een gezondheidscrisis. Dus is het ook belangrijk om de ongerustheid qua gezondheidsrisico juist te kaderen. Raadpleeg hiervoor ons gezondheidsdossier over corona.

NAAR HET GEZONDHEIDSDOSSIER OVER CORONA

Daarnaast heeft het coronavirus echter ook veel andere aspecten van ons leven ernstig overhoop gehaald. Wij beschikken tevens over een dossier waarin we focussen op de gevolgen voor je geld en je rechten. Met veelgestelde vragen over je aankopen, je geld, je vrijetijdsbesteding, je woning, je werk, het vervoer, je familie.

NAAR HET DOSSIER CORONA: JE GELD EN JE RECHTEN

Heb je hulp nodig?

Je kunt ons met je vragen over reizen elke werkdag bereiken op het gratis nummer nummer 0800 29 510, van maandag tot donderdag tussen 9 en 18 uur en op vrijdag tussen 9 en 15.45 uur.

BEL 0800 29 510

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

745 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2021

ik vertrek volgende week voor een week naar Nederland, is dit oke

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2021
, Gereageerd:

Beste Mats, je kan best even de kleurcode checken volgens de regio waar je naartoe gaat in Nederland: https://www.info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/ Sommige regio's in Nederland zijn namelijk rood gekleurd. Dit verandert echter constant, dus best nog even checken voor je vertrekt. 

 Bekijk ook de reisadviezen op de website van de FOD buitenlandse zaken wanneer je op het punt staat te vertrekken. Het is namelijk mogelijk dat het land van bestemming geen Belgen (meer) op zijn grondgebied toelaat. Of dat je het bewijs moet leveren van een negatieve coronatest of van vaccinatie. Volgens de laatste info gaat Nederland vanaf 25 september 2021 verder open en vervalt de 1,5 meter regel. Bij bezoek aan drukke plekken (zoals horeca, evenementen of bij vertoning van kunst en cultuur) is een coronatoegangsbewijs verplicht. Bij medische klachten blijft u thuis en laat u zich testen. Dit heb ik ook nog gevonden: 

 • Vanaf 15 oktober 2021 werd de kleurcode rood aan de Nederlandse provincie Limburg toegekend. Reizigers die vanuit deze regio naar België reizen hoeven niet in quarantaine bij aankomst als ze een coronabewijs kunnen voorleggen.
 • Reizigers uit België (kleurcode geel) hoeven niet in quarantaine als ze Nederland binnentreden.

Meer info: 

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/nederland ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2021

Wij zitten momenteel op bestemming in Griekenland ,daar het nu bijna elke dag een aardbeving is hebben we onze plannen volledig moeten veranderen daar we toch bang zijn omdat het de ergste aardbeving is in 20 jaar.Kunnen wij aan corendon vragen om vroeger terug te vertrekken naar Belgie,en wie zou daar moeten voor opdragen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

Sorry voor het late antwoord. Heeft u uw reis moeten onderbreken? Onze juridische dienst kan u zeker helpen indien u vragen zou hebben over eventuele kosten die u moest maken. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/09/2021

Hallo, ik boekte een volledig georganiseerde reis naar Griekenland bij een reisorganisatie voor zomer 22, samen met mijn 3 thuiswonende minderjarige kinderen en mijn niet-inwonende moeder van 75 jaar. Als ik of een kind bijv positief test op corona vlak voor vertrek en de rest moet in quarantaine, vallen zij dan ook onder de dekking van de annulatieverzekering? Als ik ziek ben of een kind, kan ik onmogelijk de rest alleen laten vertrekken... Ik heb een jaarcontract voor gans het gezin.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2021
, Gereageerd:

Elk inwonend gezinslid is gedekt via de verzekering annulatie. In veel polissen dienen ze wel vermeld te zijn in de bijzondere polisvoorwaarden. De meeste polissen (oa. Europe Assistance en Globo) zullen een positieve test op corona beschouwen als een ziekte die gedekt is. Dus als iedereen (ook inwonende minderjarige kinderen) in quarantaine moet zal dit gedekt zijn.Dit kan verschillen van polis tot polis en van verzekeraar tot verzekeraar, het is dan ook aan te raden om de Algemene Voorwaarden er op na te lezen. Verder raden we aan om even te informeren bij de reisorganisatie of ze specifieke voorwaarden hebben bij annulatie.  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/09/2021

op 12 sept werd onze vlucht geannuleerd net voor het opstijgen .
op 13 sept konden we dan toch vertrekken.
ik heb het klachtenformulier ingevuld en antwoord van brussels airlines is: geen recht op compensatie?
dan vraag ik mij af wanneer dit wel het geval is ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2021
, Gereageerd:

Dat begrijpen we, je mag ons altijd bellen op het rechtstreeks nummer 080029510 zodat we kunnen nagaan of het antwoord dat je kreeg correct is. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/09/2021

Beste,
we gaan op naar Boa Vista en moeten uiteraard een plf formulier invullen bij terugkomst. We hebben maar 1 smartphone voor ons beiden. Kunnen we beide PLF invullen op 1 smartphone en krijgen we dan ook beide QR codes op die ene ?
Voor het corona certificaat is het eenvoudig : we nemen papieren certificaten mee.

Rudi Lens

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/09/2021

Geachte,
Een week geleden hebben we 3 B&B’s in Frankrijk geboekt via ebooking.com. Afgelopen weekend heeft mijn vrouw echter haar voet gebroken waardoor we onze reis zouden willen annuleren. Al zeker 2 van de 3 B&B’s hebben geen lift + bijna alle geplande activiteiten kunnen we niet uitvoeren. Voor 2 van de 3 B&B’s is de gratis annuleringsperiode afgelopen. Is die gebroken voet een geldige reden om alsnog kosteloos onze reis te annuleren?
Alvast bedankt.
Mvg,
Peter

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/09/2021
, Gereageerd:

Dag Peter, je gaat sowieso een bewijs (medisch getuigschrift ) moeten voorleggen. Of je kosteloos je reis kan annuleren is nog maar de vraag. Normaal gezien voorzien de annulatieverzekeringen een dekking wanneer je omwille van ziekte de geplande reis niet kunt ondernemen. Sommige verzekeraars bepalen dat de dekking enkel verworven is wanneer de ziekte de enige oorzaak is van de annulatie. Indien naast de ziekte een andere oorzaak bestaat voor het niet doorgaan van de reis, zoals een inreisverbod naar het land van bestemming, dan geldt de dekking niet. Ook als je in quarantaine moet, is dat niet gedekt door je annulatieverzekering. Voor meer informatie bel gerust even naar onze advocaten op het nummer 02 542 34 34. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/08/2021

Geachte, Mijn echtgenote en ikzelf zijn beiden gevaccineerd. Ik zelf heb een smartphone met e-mail adres, mijn echtgenote niet. Zij heeft wel een mail adres, maar na het voortijdig stuk gaan van haar Apple smartphone, wil ze er geen meer. Hoe kan ik nu aan haar covid attest of bewijs geraken?
Met meest dank voor de hulp.
Stefan Muermans.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/09/2021
, Gereageerd:

Hallo, jammer maar helaas. Het coronacertificaat is beschikbaar via de gratis CovidSafeBE-app (voor iOS en Android). Reis je met je partner of meerderjarige kinderen? Dan moet die ook een smartphone bij zich hebben en zelf de app installeren en certificaten downloaden. Je kunt in de app wel certificaten koppelen van minderjarige kinderen, dus niet voor je echtgenote. Daarom kan je best een papieren versie aanvragen voor haar via dit nummer 078 78 78 50 (Vlaanderen). ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2021

Mijn vrouw en ik hebben ieder een vaccinatiebewijs. Daarop staat wanneer we zijn gevaccineerd, 2 data, en met welk vaccin. 2 Data in april met ca 2 weken er tussen en het vaccin was Pfizer/Biontech.
Nu gaan we 1 week naar Nederland met de auto en caravan. Zijn de bovenstaande bewijzen voldoende. We hebben nimmer Covid gehad en zijn volgens we gelezen hebben goed beschermd tegen Covid.
Zijn de vaccinatiebewijzen voldoende voor ons reisje naar Nederland ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Dag Johannes, het coronacertificaat bewijst in elk geval dat je “covid safe” bent. Dit is wat ik heb gevonden om Nederland binnen te reizen: 

Sinds 8 augustus 2021 gelden er nieuwe regels voor reizigers vanaf 12 jaar die vanuit een geel land (waaronder België) Nederland inreizen. Ook deze reizigers zullen worden gevraagd een coronabewijs te tonen. Sinds 1 juli 2021 is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. U kunt van de internationale QR-code gebruik maken om te reizen of om toegang te krijgen tot sommige locaties. Reizigers uit België (kleurcode geel) hoeven niet in quarantaine als ze Nederland binnentreden. 

Meer info vind je nog hier: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/nederland Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2021

Hallo, ik lees net de reiswijzer op de wrtnieuws.be site.
www.vrt.be/.../

"
Opnieuw naar België na je reis in het buitenland? Dan moet je altijd een Passagier Locatie Formulier (PLF) invullen, behalve als je met de auto terugkeert uit een EU-land en daar minder dan 48 uur was."


Ik ga binnenkort met de trein (thalys) naar een buurland voor een dagje. Ik dacht dat ik geen PLF moest invullen omdat ik minder dan 48u in het buitenland ben, maar volgens vrtnieuws moet ik wel een PLF invullen ? Is de info bij hen dan incorrect ? Verwarrend.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Els, dit is de info die ik hierover terugvind via deze site: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ 

 1. Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomt in België, ook als je gevaccineerd bent. Het PLF moet ingevuld worden door: alle personen die naar België reizen, behalve wanneer ze naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.

Maar: Reis je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone? Dan moet je altijd het PLF invullen, ook als je minder dan 48 uur in België blijft of in het buitenland was... deze laatste regeling is dus voor jou van toepassing. 

Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021

Welk document heb ik nodig indien naar Spanje (Ibiza) reis ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Dag Marc, 

Alle voorwaarden om Spanje binnen te mogen vindt u terug op de website van het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje(externe link).

De Spaanse autoriteiten verplichten alle reizigers die met het vliegtuig of de boot naar Spanje reizen (ook transit) op voorhand het Formulario de Control Sanitario of Health Control Form in te vullen: FCS-formulier voor vliegtuig(externe link) / FCS-formulier voor boot(externe link).

2° Reizigers afkomstig uit een rode of een oranje zone(externe link) (momenteel GANS België): indien u 12 jaar of ouder bent, moet u in het bezit zijn van het EU Digitaal COVID Certificaat of een ander certificaat dat één van de volgende bewijzen bevat:

 • ofwel een negatief testresultaat van een NAAT-test (PCR, TMA, LAMP, ...) die ten vroegste 72 uur voor de aankomst in Spanje werd afgenomen, of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 48 uur voor de aankomst in Spanje werd afgenomen,
 • ofwel een vaccinatiecertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO),
 • ofwel een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief NAAT-testresultaat (PCR, TMA, LAMP, ...) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het EU Digitaal COVID-Certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname.

bron: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/spanje Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021

ik wil als Belg vanuit Nederland naar Spanje vliegen, welke documenten heb ik nodig om in orde te zijn in Nederland, Spanje, zowel voor de heen als de terugreis, en als ik terug in België kom

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Dag Bart, om als Belg naar Nederland te gaan verwijs ik je graag door naar het antwoord dat ik hieronder al gaf aan Johannes Bogaert. Hier vind je ook de link terug voor als je Nederland binnenkomt: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/nederland  Over het algemeen voor het reizen in Europa heb je best je coronacertificaat ook wel officieel "EU Digital Covid Certificate" genoemd bij de hand. 

De EU heeft het systeem voorlopig ingevoerd voor één jaar, van 1/7/2021 tot 30/6/2022. Maar in ons land kun je op dit eigenste ogenblik al krijgen. Het is gratis.

Er zijn drie mogelijkheden: 

 • Het is een testcertificaat
  Dat betekent dat je een negatieve PCR-test hebt afgelegd. De test – en dus ook het certificaat – is slechts 72 uur geldig. 
 • Het is een herstelcertificaat
  Dat betekent dat je voldoende immuniteit hebt opgebouwd nadat je positief hebt getest op COVID-19. Je kunt dat certificaat 11 dagen na je positieve test krijgen en het blijft slechts 180 dagen geldig na het eerste positieve resultaat. 
 • Het is een vaccinatiecertificaat
  Dat betekent dat je ingeënt bent met een door het EMA erkend vaccin (Pfizer, AstraZeneca, Moderna of Johnson&Johnson). Opgelet: de meeste EU-lidstaten zullen een volledige vaccinatie eisen, dus twee prikken voor de meeste vaccins, én doen er dan nog meestal twee weken bij. Het certificaat is één jaar geldig na de volledige vaccinatie.

Meer info over reisadviezen voor Spanje vind je hier: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/spanje 

En ook in mijn antwoord aan Marc Van Gysel. Wat je moet doen als je terug in België komt lees je hier: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ , je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomt in België, ook als je gevaccineerd bent. 

Meer info over het invullen van het PLF vind je hier: https://www.test-aankoop.be/familie-prive/coronavirus/nieuws/passagier-lokalisatie-formulier 

Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2021

Blijf met mijn vraag zitten! Hoe bekom ik een coronacertificaat als gevaccineerde sinds 17/05/2020? Wie stuurt me dat, wat moet ik doen, hoe zit dat nu eigenlijk, ook op smartphone zou een QR code kunnen komen, hoe?

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021
, Gereageerd:

Dag Georges, het coronacertificaat, dat in de wandeling ook wel coronapas, vaccinatiepaspoort of covidcertificaat wordt genoemd en officieel "EU Digital Covid Certificate" heet, is ingevoerd door Europa voor één jaar, van 1/7/2021 tot 30/6/2022 en is gratis.  

Je kunt het certificaat opvragen via de app CovidSafeBe en het wordt ook op verschillende websites aangeboden, onder meer via de officiële CovidSafe-website.

Je kunt het papieren document ook telefonisch aanvragen bij het callcenter van het gewest waar je woont. Voor Vlaanderen is dat: 078 78 78 50. Je zult het document dan ongeveer een week later in de bus krijgen. Je mag het certificaat zowel digitaal voorleggen via je smartphone als op papier. Het certificaat bevat ook een QR-code die je kunt tonen om te bewijzen dat je wel degelijk “covid safe” bent. 

Het certificaat geldt in principe alleen binnen de EU. Er wordt wel verwacht dat de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) zoals Zwitserland zullen volgen, maar dat geldt niet voor de rest van de wereld. Met een Europees coronacertificaat moet je normaal niet meer getest worden of in quarantaine gaan, zolang je binnen de EU reist. 

Dus ook dan moet je je vooraf goed informeren. Dit kan via de website van FOD Buitenlandse Zaken en die van de EU met informatie over hoe de grenzen weer opengaan. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/08/2021

Kan ik mijn coronacertificaat ook gebruiken in de UK !

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Daniel, volgens de info die ik heb gevonden luidt het advies als volgt: 

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk blijft mogelijk, maar een aantal modaliteiten opgelegd door de Britse autoriteiten moeten worden gevolgd:

België wordt door de Britse autoriteiten in de oranje ("amber") zone ingedeeld.  

 Voor meer informatie: rode, oranje en groene lijst(externe link).

Volledig gevaccineerd

Passagiers die volledig zijn gevaccineerd in de EU met vaccins die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) mogen aankomen in het Verenigd Koninkrijk zonder in quarantaine te hoeven of een dag 8-test te doen na aankomst.

Passagiers die volledig zijn gevaccineerd in de EU, moeten wel nog steeds het Passenger Locator Form(externe link) en een pre-departure-test (PCR of antigeen test) voltooien voor aankomst in Engeland, naast een gereserveerde en betaalde test op dag 2 na aankomst (zie reservatie en betaling(externe link)). Een PCR-test voor vertrek mag maximaal 72u oud zijn, een antigeentest maximaal 48u.

Test op dag 2 na aankomst in Engeland & Schotland: kinderen van 4 jaar en jonger hoeven geen test te doen.

Kijk ook altijd de informatie na vóór u reist op de sites van England(externe link), Wales(externe link)Scotland(externe link) en Northern Ireland(externe link) want de regels kunnen snel en zonder waarschuwing vooraf veranderen en de aanpassingen verlopen niet parallel in alle deelstaten.

Meer info vind je nog hier: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/verenigd_koninkrijk Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/08/2021

Ik had bij Kras voor de zomer van 2020 een reis geboekt naar Peru en een voorschot betaald. Inmiddels heeft TUI Kras overgenomen. Gezien de onzekere situatie in Zuid Amerika heb ik ook beslist om dit jaar niet naar Peru te reizen.

Op 15 mei 21 ontving ik van van TUI onderstaand bericht.

Beste klant,

Sinds half maart 2020 hebben we door het coronavirus veel vakanties moeten annuleren. Dit heeft helaas ook gevolgen gehad voor jouw reisplannen.

Je hebt van ons destijds een voucher gekregen voor je geannuleerde Kras vakantie. De geldigheid van deze voucher loopt bijna op zijn eind.

Andere klanten hebben ondertussen hun voucher ingeleverd voor een nieuwe zomervakantie en hebben weer iets leuks om naar uit te kijken. Wil jij dit ook graag? Dan kan je binnen 5 dagen nog je voucher inruilen.

Weet je zeker dat je je voucher niet zal gebruiken? We verzoeken je om binnen 5 dagen na het ontvangen van deze e-mail de terugbetaling aan te vragen via www.tui.nl/kras.

We hopen van harte dat we je snel terug zien en je met ons een fantastische vakantie kan beleven.

Met vriendelijke groeten,

TUI

Hierop heb ik op 16 mei 2021 onderstaand antwoord verstuurd.

Beste

Bedankt voor deze mail.
Gezien de huidige onzeker situatie wil graag de terugbetaling van mijn voucher aanvragen.

Het betreft

Boekingsnummer xxxxxxx


Vermits het via de link in bijlage niet lukt, hoop ik dat op deze manier kan.

Mvg
Patrick Merken


Tot op heden heb ik meermaals een herinneringsmail verstuurd, helaas zonder antwoord. Ik heb ook meermaals gebeld, steeds kreeg ik de melding dat ik nog minstens een half uur moest wachten en heb het uiteindelijk opgegeven.

Kortom, wat ik ook onderneem, TUI laat niets van zich horen en het voorschot dat ik betaald heb is nog niet teruggestort.

Wat kan ik verder nog ondernemen?
Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2021
, Gereageerd:

Beste Patrick, Kras was een Nederlandse reisorganisatie, sinds januari is dit Tui Nl wat betekent dat dit dus onder Nederlands recht valt. 

Je consumentenrechten stoppen evenwel niet aan de grens. In Europa kun je rekenen op bijstand van het Europees Centrum voor de Consument. Heb je nood aan individueel juridisch advies? Bel, mail of schrijf het Europees Centrum voor de Consument:

 • 02 542 33 46
  Werkdagen van 9 u. tot 13 u.
 • info@eccbelgium.be
 • Hollandstraat 13, 1060 Brussel

Klacht indienen

Wil je een klacht indienen? Vul het online-klachtenformulier in. Zo garandeert het Europees Centrum voor de Consument je een efficiënte dossierbehandeling. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/07/2021

Hoi,

We plannen 07/08 een autovakantie van 3 weken met naar Portugal. We zouden dit graag op het gemak doen, dus met overnachtingen in Frankrijk, Spanje en Portugal.
Ons gezin bestaat uit 2 volledig gevaccineerde ouders en 2 pubers van 13 en 15 jaar, die beide deze week hun eerste vaccinprik krijgen. Voor Frankrijk meen ik geen restricties en testen voor mijn kinderen te moeten voorleggen tot eind augustus?
Voor Spanje weet ik het niet en de officiële sites van Portugal spreken elkaar tegen: enerzijds is er sprake van geen quarantaine voor meereizende pubers anderzijds is er dan weer een verplichte coronapass of test voor +12 jarigen. We plannen om in een 6-tal verschillende hotels te verblijven, moeten we dan voor onze kinderen steeds opnieuw een test laten uitvoeren?
Voor Portugal is er ook sprake van een zelf uit te voeren sneltest voor horeca, telt deze dan ook voor hotels? En wat met de terugreis, ook opnieuw testen om van Portugal naar Spanje en dan nogmaals voor Frankrijk?
Graag een beetje hulp aub en tips worden ook ten zeerste gewaardeerd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2021

Wij vertrekken 10/8 naar het zuiden van Frankrijk met ons gezin (2 gevaccineerde volwassenen, één twaalfjarige die 1 prik zal hebben gehad, en een elfjarige zonder prik). De kinderen hebben een negatieve PCR-test nodig. Wij rijden in 2 keer omdat maar 1 van ons chauffeur is. Onze tweede bestemming wil een negatieve pcr-test van de kinderen van maximaal 48 uur, maar we blijven 1 nacht op een andere locatie slapen om de grote afstand niet in één keer te hoeven doen... Ik dacht dat 72 uur oké was. Wat doe ik?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/07/2021

Wij gaan zondag 25/07 met 2 auto's naar Frankrijk - Franche Comté - Jura voor een week op camping. Wat hebben we nodig en wat om terug te keren ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2021
, Gereageerd:

Enkel Ile-de-France, Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées, Provence-Alpes-Côte d’Azur zijn momenteel oranje.

Concreet, voor een reiziger komende van een “groen” land (Europese Ruimte, waar België deel van uitmaakt):

 • Indien de reiziger gevaccineerd is: geen PCR- noch antigeentest, geen isolatie.
 • Indien de reiziger (11 jaar of ouder) niet gevaccineerd is: negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek, geen isolatie.

Uiteraard moet je nog een paar andere zaken hebben, hier lees je er alles over: https://ecovignetfrankrijk.be/met-de-auto-naar-frankrijk-verplichtingen-en-regels/   ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/07/2021

Voor een kind van 14 jaar, 1 keer gevaccineerd op 19/07, reist op 5/08 naar Oostenrijk en verblijft daar 11 dagen, moet een bewijs van negatieve pcr test (max 72u oud) hebben bij binnenkomen in Oostenrijk. Maar dat bewijs vervalt dus de tweede dag dat hij in Oostenrijk is. Moet hij zich dan elke twee of drie dagen laten testen in Oostenrijk?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/07/2021
, Gereageerd:

Volgens mij volstaat 1 vaccinatie voor Oostenrijk, is 22 dagen na 1e vaccinatie 3 maanden geldig

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2021
, Gereageerd:

Dat klopt inderdaad. Je moet bij binnenkomst een bewijs voorleggen dat je ofwel getest, gevaccineerd of genezen bent. Oostenrijk aanvaardt zowel PCR- als antigeentests. De PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, de antigeentest niet ouder dan 48 uur. Het voorleggen van een negatieve test is niet nodig als je kan aantonen dat je (gedeeltelijk) gevaccineerd of genezen bent. Dit bewijs moet je voorleggen in het Duits of Engels. Opgelet, een gedeeltelijke vaccinatie is pas geldig vanaf de 22e dag na de eerste dosis.  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

We hebben een reis geboekt voor einde juli 2021 bij Sunweb toen het nog code groen was in Spanje. We waren overtuigd van de annulatiegarantie, en nu lukt het niet om gratis te annuleren.
Op de website van Sunweb staat :
"Bij Sunweb garanderen wij dat als het reisadvies voor jouw vakantiebestemming binnen 2 weken voor vertrek wegens COVID-19 negatief is, jij gegarandeerd je geld terugkrijgt." op het ogenblik van boeken stond deze info ook op de website.
Op de franstalige sunweb.be website staat :
"Si votre destination est déconseillée par l'état belge (code rouge) deux semaines avant votre départ, alors vous bénéficiez de la garantie de remboursement et recevrez le remboursement intégral de vos vacances."
In het Frans schrijft men duidelijk "code rouge". Dit heeft er in het nederlands ook even op gestaan, toen stond er "code oranje of rood".
Op sunweb.NL staat :
"Krijg binnen 2 weken jouw geld terug als: Het reisadvies voor je bestemming code rood of oranje is binnen twee weken voor vertrek i.v.m. COVID-19."

Op de website van het ministerie van buitenlandse zaken staat geen negatief reisadvies voor Spanje. Dat is enkel voor Peru en Bolivië.

Op info-coronavirus.be staat Spanje wel in het rood. Deze website is een overheidswebsite.

Heb ik recht op een volledige terugbetaling ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Louis, in principe zou je moeten kosteloos kunnen annuleren. Je zou ook moeten je geld kunnen terugkrijgen zonder dat je een annulatievergoeding dient te betalen. Als men daarover moeilijk doet bij Sunweb, dien dan via onze klachtenbox een gratis klacht in via deze link: https://www.test-aankoop.be/klagen of bel als abonnee even op het rechtstreeks nummer 025423434 voor meer info. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

Beste,

volgende maand gaan wij voor 14 dagen naar Frankrijk.
Wij zijn beiden volledig ingeënt en hebben ons EU-attest.
Wij weten dat we bij terugkeer in België een PLF moeten indienen, maar nergens vinden we of we al dan niet een PLF moeten indienen in Frankrijk.

Mvg,

J. Thijs

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2021
, Gereageerd:

Hallo John, je bent volgens de Belgische regels inderdaad verplicht om binnen 48 uur vóór je opnieuw in België aankomt, een formulier in te vullen. En dat ongeacht het land waar je bent geweest. Het gaat om het zogenoemde Public Health Passenger Locator Form.  

Reis je met het vliegtuig of de boot, dan is er geen enkele uitzondering.

Reis je met de trein of de bus, dan moet je het formulier alleen invullen als je van buiten de EU of Schengenzone komt.

Reis je op een andere manier, dus bijvoorbeeld met de auto, dan je moet je het formulier alleen invullen als je meer dan 48 uur in het buitenland hebt verbleven.

De verplichting geldt voor elke persoon vanaf 16 jaar. Jongere kinderen moet worden vermeld op het document van een van de ouders.

Je vindt het document hier. Je kunt het online invullen en indienen.

Heb je geen gsm en kun je dus geen mobiel telefoonnummer achterlaten, dan kun je het formulier hier downloaden. Je moet dan een print van het document bij je houden.

Je mag naar het buitenland reizen, maar momenteel is een deel van Europa en de wereld een rode zone. Dat verandert constant. Het is immers mogelijk dat het land van bestemming geen Belgen op zijn grondgebied toelaat. Of dat je het bewijs moet leveren van een negatieve coronatest of van vaccinatie. Raadpleeg daarom zeker de reisadviezen op de website van FOD buitenlandse zaken. Wat Frankrijk betreft, kan je de regels vinden via volgende  link: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/frankrijk 

 Mvg, ^An