Wat is het energielabel van de Europese Unie?

Wat is het energielabel van de Europese Unie?

 

Het energielabel is een tool die in 1992 werd ingevoerd.

Dankzij dit label kunnen consumenten makkelijker nagaan hoe energiezuinig een huishoudtoestel is en kunnen ze toestellen ook beter vergelijken. Het energielabel helpt consumenten om duurzamere en goedkopere keuzes te maken.

Voor vijf productcategorieën wordt het label aangepast en geactualiseerd: koelkasten, diepvriezers en wijnklimaatkasten, vaatwassers, wasmachines en wasdrogers, elektronische schermen (tv‘s en computerschermen), en lichtbronnen.

Het nieuwe systeem geldt vanaf 1 maart 2021 voor vier productcategorieën, en is vanaf 1 september 2021 van kracht voor ledverlichting.

Dankzij intuïtieve pictogrammen zijn de nieuwe labels makkelijk te lezen en te begrijpen.

Afhankelijk van het product geeft het label weer hoeveel elektriciteit een toestel verbruikt. In tegenstelling tot het oude label geeft het ook andere nuttige informatie al dan niet over energie, en dit via pictogrammen en een innovatieve QR-code.

Kenmerken van het nieuwe label

Dit zijn de belangrijkste onderdelen van het nieuwe label:

  • De QR-code: de consument kan meer informatie opzoeken over het toestel door de QR-code met zijn smartphone te scannen.
  • Een nieuwe energieschaal: van A tot G, zonder ‘+’-klassen.
  • Het energieverbruik is specifiek voor elk product. Bij koelkasten en diepvriezers wordt het jaarlijkse verbruik weergegeven; bij wasmachines en wasdrogers het verbruik per 100 cycli; bij schermen en lampen het verbruik per 1000 uur gebruik.
  • Pictogrammen tonen de energieprestatie en de kenmerken van het product. Afhankelijk van het product kan het aantal en het soort pictogrammen variëren.

Meer info

Meer informatie over het nieuwe energielabel kun je terugvinden in volgende artikels gepubliceerd in het magazine Test Aankoop:

This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 847043.