Nieuws

Kindje in de auto vergeten? Alarmsysteem brengt redding

23 mei 2019
Een kind zit in een autostoel.

Steeds meer fabrikanten werken aan een systeem dat je kind in je autostoeltje detecteert met een sensor en je alarmeert via een app. Als het werkt, kan het levens redden.

“Kindje achtergelaten in snikhete auto”: elke zomer zien we wel zo’n berichten opduiken. Soms loopt het goed af, een enkele keer helaas niet. Stilaan komen er alarmsystemen op de markt om dergelijke tragedies te vermijden. Ze werken volgens verschillende principes.

Ingebouwd of achteraf aangebracht

De waarschuwingssystemen kunnen twee vormen aannemen: ofwel zijn ze ingebouwd in het kinderstoeltje, ofwel worden ze achteraf aangebracht. Bij de ingebouwde variant zit een sensor onder het stoeltje. Deze sensor weegt de stoel, en als hij merkt dat je de auto verlaat terwijl het kind nog in het stoeltje zit, stuurt hij een noodsignaal uit.

Bij de achteraf aangebrachte systemen heb je meestal een kussentje met sensor dat op de zitting van het stoeltje wordt gelegd om zo je kind te detecteren. Er is ook een systeem dat werkt met een plastic plaatje dat rond het verticale deel van de gordel zit. Zo lang het kindje in het zitje zit en het plaatje strak staat, wordt er geen signaal uitgezonden. Bij een ander systeem zit er dan weer een clip rond de verticale delen van het harnas, ter hoogte van de borst. In dit geval zal je een alarm krijgen als het kind de clip zelf losmaakt, als de clip nog vast zit wanneer je het contact uitschakelt of wanneer de temperatuur in de auto te hoog oploopt of te diep zakt.

Telkens krijg je een signaal via een app op je smartphone, waarbij je op een knop moet drukken of swipen om het af te zetten. Doe je dit niet, dan stuurt de app een alarm naar andere ingestelde noodnummers.

Enkele kanttekeningen

We hebben deze systemen voor het eerst getest in een labo. De eerste indrukken zijn positief: de systemen doen waarvoor ze zijn ontworpen, zijn eenvoudig te gebruiken en beperken het risico dat je ze verkeerd zou gebruiken.

Toch zijn er ook aandachtspunten. Het belangrijkste is het geluid: het waarschuwingssignaal dat wordt gegeven wanneer je kind nog in haar of zijn stoeltje zit, is niet altijd luid of duidelijk genoeg. Zeker gezien het feit dat je je auto vaak parkeert op een plek met heel wat omgevingslawaai.

Een ander pijnpunt is dat je nogal wat machtigingen moet geven aan de betreffende apps vooraleer je ermee kunt werken. En je smartphone moet steeds goed opgeladen en verbonden zijn met het netwerk, anders zul je het alarmsignaal buiten de auto niet kunnen ontvangen.

Heel wat goede kinderzitjes

Onze meest recente test van kinderzitjes voor in de auto heeft weer verschillende modellen met prima scores opgeleverd, in elke groep. Raadpleeg de resultaten in onze koopwijzer kinderzitjes.

Server Error