Hoe kies je een goede fietshelm?
Een goede fietshelm kan zware hoofdletsels voorkomen bij valpartijen of aanrijdingen. Lees hier waarop je moet letten bij de aanschaf van een fietshelm.
Kiezen op basis van onze crashtest
De beschermingsgraad is het voornaamste criterium bij het kiezen van een fietshelm. Om te weten hoe goed helmen echt beschermen, hebben we getest hoe groot het risico op hoofdletsel is in zes verschillende valsituaties: bij impact vooraan, achteraan en opzij, en dat zowel op schuine als op platte ondergrond. Hoe die test precies in zijn werk gaat zie je hier.
Om een optimaal beschermende fietshelm te kiezen, kijk je het best naar de resultaten van die test in onze koopwijzer. We drukken de gemiddelde bescherming uit in sterren, waarbij de helmen met 5 sterren de meeste bescherming bieden en de helmen met 1 ster de minste bescherming.
MIPS of geen MIPS
Sommige modellen zijn uitgerust met een bijkomend veiligheidssysteem genaamd MIPS, voluit Multi-directional Impact Protection System. In die helmen zit tussen de schaal en de voering een extra laag die 10 à 15 mm kan verschuiven om schokken uit verschillende hoeken nog beter te absorberen. Het systeem wordt door verkopers en op internetsites vaak naar voren geschoven als een groot pluspunt, maar biedt toch geen absolute garantie op veiligheid.
Vervangen na zware klap
Wanneer een helm bij een valpartij of aanrijding een zware klap heeft opgevangen, is het moment gekomen om hem te vervangen. Ook al is er aan de buitenkant geen schade te zien, toch is het schokdempend vermogen aanzienlijk verminderd. Om die reden koop je beter geen tweedehandse exemplaren, je weet maar nooit wat die al te verduren hebben gekregen.
Veilige én coole fietshelmen voor kinderen
Het kinderhoofd is bijzonder kwetsbaar en moet dus zeker optimaal worden beschermd met een goed zittende fietshelm. Hoe die eruit ziet, is voor kinderen erg belangrijk. Een coole helm in een felle kleur vinden ze leuker om op te zetten en doet hen extra opvallen in het verkeer.
Helm verplicht op speedpedelec
Op een speedpedelec of hogesnelheidsfiets kun je veel hogere snelheden halen dan met een gewone elektrische fiets. Je bent wettelijk verplicht om een helm te dragen. Een gewone fietshelm voldoet niet. Welke wel?
Pasvorm en draagcomfort
Een helm moet bij een val of botsing stevig op het hoofd blijven zitten, anders heeft hij geen nut. Een aantal verschillende modellen passen in de winkel is dus de boodschap.
Alle helmen kunnen worden aangepast aan de hoofdomtrek van de drager. Dat gebeurt meestal met een riem binnenin die je kunt verstellen, soms met schuifelementen of een draaiwieltje. Helmen zijn in diverse maten verkrijgbaar, telkens een 4- tot 6-tal cm verstelbaar. Er bestaan al helmen voor een hoofdomtrek vanaf 44 cm, wat geschikt is voor baby’s van zo’n 8 maanden oud.
Stevige riempjes en sluitingen
Check of de riempjes goed aan de helm zijn bevestigd door er eens krachtig aan te trekken en controleer of de sluitingen stevig blijven vastzitten.
Qua sluiting is er keuze tussen een kliksluiting (met een mannelijk en een vrouwelijk deel die in elkaar klikken) en een sluiting met een geribbelde riem die je door een gesp moet steken (het openen gebeurt door op een drukknop te duwen). Al bij al is het ene type sluiting niet comfortabeler dan het andere; het is vooral een kwestie van gewoonte.
Draagcomfort
Erg belangrijk bij een fietshelm is dat hij comfortabel zit en goed past. Is dat niet zo, dan biedt hij niet de maximale bescherming en zal je er tegenop zien hem te dragen. Het best is dan ook een helm in een fysieke winkel goed te passen. Voel of hij nergens drukt of klemt en of hij goed blijft zitten, ook als je met je hoofd schudt.
In de felle zon kan het behoorlijk broeierig worden onder een helm. Verluchtingsgaten brengen wat welkome verkoeling op warme dagen. Helmen met veel koelopeningen zijn niet noodzakelijk minder stevig, zoals ook blijkt uit onze tests. Soms zijn de openingen bedekt met een gaasje om insecten af te houden.
Fietshelmen voor kinderen
Het kinderhoofd is bijzonder kwetsbaar en moet dus zeker optimaal worden beschermd. Om een kinderhelm te kiezen die voldoende beschermt in alle mogelijke valsituaties kijk je het best naar de resultaten van onze crashtest in de koopwijzer kinderhelmen. De helmen krijgen er op basis van het letselrisico de beoordeling "zeer goed", "goed" of "voldoende".
Een perfecte pasvorm is bij kinderhelmen bijzonder belangrijk. Probeer verschillende modellen zodat je kind kan voelen welke het prettigst zit. Een helm die knelt, te los zit of te zwaar is, zal een kind niet willen dragen of snel weer afzetten. Een kinband voorkomt dat de huid komt vast te zitten in het slotje.
Bij helmen voor volwassenen primeert het aspect veiligheid op uiterlijkheden als kleur en versieringen, maar bij kinderhelmen is het wél belangrijk dat ze er leuk en cool uitzien. Kinderen zijn gemakkelijker bereid een helm op te zetten die ze mooi vinden. Hoe kleurrijker, hoe aantrekkelijker voor een kind. En hoe veiliger ook, want een helm in een felle kleur of met een vrolijk motiefje valt extra op in het verkeer. Je kunt een helm pimpen met reflecterende stickers voor nog betere zichtbaarheid.
Fietshelmen voor speedpedelec
Op een speedpedelec of hogesnelheidsfiets kun je veel hogere snelheden halen dan met een gewone elektrische fiets. Je bent wettelijk verplicht om een helm te dragen. Een gewone fietshelm voldoet niet. Ofwel zet je een bromfietshelm op, ofwel draag je een speciale speedbikehelm die goedgekeurd is volgens de Europese veiligheidsnorm EN 1078 én daarbovenop de slapen en het achterhoofd beschermt.
Om een speedbikehelm te kiezen die voldoende beschermt in alle mogelijke valsituaties kijk je het best naar de resultaten van onze crashtest in de koopwijzer fietshelmen voor speedpedelec. De helmen krijgen er op basis van het letselrisico één tot vijf sterren.
Een perfecte pasvorm is belangrijk. Kies een helm in de juiste maat met stevige riempjes en een binnenring die je kunt aanpassen aan je hoofdomtrek.
Speedbikehelmen voorzien van reflectoren en lampjes geven je een betere zichtbaarheid in het verkeer.
Een vizier om stof, vliegjes en felle wind uit je ogen te houden wanneer je aan hoge snelheid rijdt, is geen overbodige luxe.
Over onze crashtest
De meeste helmen zijn goedgekeurd volgens de Europese norm, maar die is gebaseerd op een test bij een loodrechte val op een horizontale ondergrond, niet bij een zijwaartse klap of een val op een schuine ondergrond zoals een stoeprand.
Strenger en realistischer dan de Europese norm
Wij willen te weten komen hoe goed de helmen het hoofd beschermen in meer realistische omstandigheden. Tegelijk willen we mee wegen op een herziening van de huidige zwakke Europese norm, wat uiteindelijk zal leiden tot een veiligere situatie voor alle consumenten, van de wielertoerist, de fietspendelaar en de recreatieve fietser tot de allerkleinsten op hun fietsje of achterop bij hun ouders.
We gingen daarvoor een partnerschap aan met het testlab verbonden aan de afdeling biomechanica van de universiteit van Straatsburg, waar de helmen uitgebreid worden getest bij een impact vooraan, achteraan en opzij, en zowel op een schuin als op een horizontaal oppervlak. In elk van de zes verschillende valscenario’s registreren we de krachten die het hoofd ondergaat. Zo kunnen we het risico op hoofdletsels berekenen.
Rating volgens beschermingsgraad
De risicopercentages in de verschillende valsimulaties worden gebundeld in één globale risicofactor. Hoe lager dit percentage, hoe veiliger de helm. Op basis van het risicopercentage hebben we de beschermingsgraad van de helmen beoordeeld. Minder gunstige ratings zijn voornamelijk te wijten aan een slechte bescherming bij een zijdelingse inslag.
Een helm kiezen die voldoende beschermt in alle mogelijke valsituaties? Kijk naar de resultaten van onze crashtest in onze koopwijzers.
Op het platform www.certimoov.com vind je de ratings van diverse types van helmen, waaronder fietshelmen voor volwassenen en voor kinderen, maar ook motor- en mountainbikehelmen enz.