Persbericht

Test Aankoop test hele reeks e-steps: “Kwaliteit omgekeerd evenredig aan hun succes”

08 oktober 2020

Na een doorgedreven labo-onderzoek van 11 modellen van e-steps, stelt Test Aankoop vast dat er heel wat verschillen zijn op de markt tussen de producten. Sommige steps scoren prima terwijl andere gebuisd zijn wegens onveilig en onbetrouwbaar. De consumentenorganisatie dringt aan op strenge controles.

https://www.test-aankoop.be/vergelijkelektrischestep

 

Labotest

Ideaal voor het woon-werkverkeer in de stad, naar het station of voor een simpel steptochtje door de straten: e-steps winnen enorm aan populariteit en zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Voor Test Aankoop het signaal om 11 veel verkochte modellen in België aan een kwaliteitsonderzoek te onderwerpen. De consumentenorganisatie wilde in laboratoriumomstandigheden nagaan welke afstand en welke gemiddelde snelheid kan worden afgelegd met een reeks e-steps.  Vanuit stilstand werd versneld naar de maximale snelheid en dit vier keer achter elkaar.  Vervolgens simuleerde de consumentenorganisatie, gebruikmakend van een lange loopband aangepast voor testen met e-steps, een parcours van 12 minuten bij verschillende snelheden en hellingen, terwijl men op de e-step staat en het gaspedaal induwt.  Deze testvolgorde werd zoveel mogelijk herhaald, tot de batterij leeg was.  

Naast de labotest werden de e-steps in een reële situatie, op een testparcours, door experts op een groot aantal verschillende punten aan de tand gevoeld.

Veel rommel

Globaal kon Test Aankoop vaststellen dat er grote verschillen zijn tussen de e-steps die op de markt verkrijgbaar zijn, wat ook blijkt uit de scores: één model werd initieel uitgesloten, een ander haalde maar 24 punten op 100 terwijl het beste toestel uit de test een behoorlijke 70/100 scoorde. “We zagen banden die erg moeilijk op te pompen waren, batterijhouders die stuk waren, displays die ontbraken of onleesbaar waren, sturingssystemen die totaal onstabiel waren, plooimechanismen die in de praktijk niet hanteerbaar waren en vele andere mankementen”, klinkt het bij Test Aankoop.

Over het model dat werd uitgesloten, laat de consumentenorganisatie weten dat de toegelaten topsnelheid binnen de Europese Unie, 25 km/u bedraagt. De Kugoo S1 Pro voldeed op papier niet aan die wettelijke bepaling en werd daarom door de verbruikersorganisatie van de lijst gehaald. De producent werd ingelicht na de test waarop deze de maximumsnelheid van het toestel prompt aanpaste om wel in regel te zijn. “Heel wat modellen kan je eigenlijk het best omschrijven als rommel”, weet Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “Sommige vermelden dan wel dat ze spatwaterdicht zijn maar op één toestel na wordt in de begeleidende handleiding vermeld dat het verboden is om de step om in de regen te gebruiken voegt hij er nog aan toe. Uit de remtest op nat wegdek, waarvoor de e-steps een korte douche kregen, bleken dan ook twee modellen niet meer te werken. Bij drie e-steps die het wel nog deden, leidde de remtest op nat wegdek tot ronduit gevaarlijke situaties.

Voetganger of fietser

Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt. Dit betekent dat hij in dat geval de regels moet respecteren die ook gelden voor fietsers. Dit wil zeggen: op het fietspad rijden of rechts langs de kant van de weg als er geen fietspad is. Als je dan weer stapvoets rijdt, ben je voetganger en word je geacht op het voetpad te rijden. “Een situatie die leidt tot onduidelijkheid”, besluit Test Aankoop.

 
Koopwijzer elektrische steps

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.