Nieuws

Elektrische fietsen: bepaalde motoren vermijd je beter!

02 mei 2018

Uit onze tests blijkt dat niet alle elektrische motoren even soepel en krachtig draaien. Dat is met name het geval voor de Bafangmotor gemonteerd op een Qwic-fiets. Voor elke aankoop raadpleeg je beter eerst onze nieuwe koopwijzer elektrische fietsen.

Er zijn ongeveer 2 000 modellen van elektrische fietsen op de markt! Het is dus onmogelijk om ze allemaal te testen. Daarom richtten we ons veeleer op de elektrische motoren; 12 systemen hebben we onder de loep genomen die het merendeel van de middelste en hoogste prijscategorie vertegenwoordigen.

Fietsen die zijn uitgerust met een van deze systemen kosten tussen de € 2 000 en € 2 500. Er bestaan uiteraard ook goedkopere elektrische fietsen. Volgens onze experts zijn die echter meestal minder goed afgewerkt, minder functioneel, minder gebruiksvriendelijk (bijvoorbeeld bruusk starten) en minder duurzaam (de batterij zingt het zelden langer dan twee jaar uit).

Een slechte verhouding motor/fiets

Onze specialisten hebben de efficiëntie getest van 12 motoren waarbij de kracht en soepelheid werden beoordeeld.

Een van de 12 systemen, Bafang G330.250, vertoonde serieuze gebreken in combinatie met de fiets Qwic Premium MN7. Het voldeed niet aan onze minimumvereisten, namelijk in alle omstandigheden een ondersteuning bieden die in kracht op zijn minst gelijk is aan die van de fietser. Kortom, we raden dit systeem af.

Raadpleeg onze nieuwe koopwijzer

Om je te helpen bij de keuze voor een elektrische fiets hebben we een nieuwe koopwijzer elektrische fietsen online geplaatst.

Naar de koopwijzer elektrische fietsen

 Je kunt de koopwijzer op twee manieren lezen:

  • Eerste manier: de gedetailleerde beoordeling van de elektrische motoren en de minimumprijs van de fietsen die ermee zijn uitgerust.
  • Tweede manier: voor elke type van elektrische motoren zie je op welke fietsmodellen het is gemonteerd. En voor elk van die modellen vind je bijkomende informatie zoals het type van remmen, het aantal versnellingen, de kaderhoogte …