Nieuws

Onze crashtest voor kinderhelmen: strenger dan de test voor de Europese norm

27 augustus 2020

Het is niet omdat een fietshelm voldoet aan de Europese norm, dat hij in alle omstandigheden voldoende beschermt. Met name bij een zijdelingse impact laten veel helmen met EU-keurmerk het afweten, zo bleek uit onze uitgebreide crashtest.

Een helm is geen luxe maar een must als je kind met zijn fiets de straat op gaat. Hij kan het risico op zware hoofdletsels sterk verminderen. De beschermingsgraad is dan ook het voornaamste criterium wanneer je een fietshelm koopt.

EU-keurmerk geen sluitende veiligheidsgarantie

De meeste helmen zijn goedgekeurd volgens de Europese norm. Dat zit dus wel snor, zou je denken, maar toch biedt dat EU-label geen sluitende garantie op veiligheid. Voor de toekenning ervan wordt immers enkel gekeken naar het beschermend vermogen bij een loodrechte val op een horizontale ondergrond, niet bij een zijwaartse klap of een val op een schuine ondergrond zoals een stoeprand. En die situaties komen in de praktijk net veel vaker voor. 

Test Aankoop test grondiger dan Europa

In samenwerking met de universiteit van Straatsburg hebben wij getest in welke mate helmen de klap opvangen in zes verschillende valsituaties: bij een impact vooraan, achteraan en opzij, en dat zowel op schuine als op vlakke ondergrond. Daarmee gaan we een heel stuk verder dan de homologatietest die gebruikt wordt voor de Europese norm. Hoe onze test precies in zijn werk gaat, zie je in ons dossier Hoe wij fietshelmen testen.

In elk van de zes verschillende valscenario’s registreerden we de krachten die het hoofd ondergaat. Zo konden we het risico op hoofdletsels berekenen. Naargelang van de hevigheid van de klap kan dat gaan van een hersenschudding, een coma, een schedelbreuk tot onomkeerbare hersenschade. 

Tot 52% risico op zware verwondingen

De risicopercentages in de zes verschillende valsimulaties werden gebundeld in één globale risicofactor. Hoe lager dit percentage, hoe veiliger de helm. Slechts 5 van de 19 krijgen een zeer goede beoordeling. Bijna een derde haalt hooguit een voldoende. Die lagere evaluaties zijn voornamelijk te wijten aan een slechte bescherming bij een zijdelingse inslag.

Een kinderhelm kiezen die voldoende beschermt in alle mogelijke valsituaties? Kijk naar de resultaten van onze crashtest in onze nieuwe koopwijzer kinderhelmen.

Naar de koopwijzer kinderfietshelmen


Op het platform www.certimoov.com vind je de ratings van diverse types van helmen, waaronder kinderfietshelmen, helmen voor volwassenen, motor- en mountainbikehelmen enz.

Naar de testresultaten van alle soorten helmen