Nieuws

Is een e-bike gevaarlijker dan een gewone fiets?

17 augustus 2022
close-up van stuur van ebike die snel rijdt

De elektrische fiets wordt steeds populairder. Zo´n snelle fiets die over de baan racet lijkt misschien onveilig. In principe zijn alle fietsen aan eenzelfde snelheid even "gevaarlijk". Toch schuilen er gevaren in het gebruik van de elektrische fiets. Dat heeft vooral te maken met wíe er op die fiets zit. 

Als je op een elektrische rijdt, behaal je hogere snelheden met minder moeite: tot 25km/u met een e-bike en tot 45km/u met een speed pedelec. Wanneer je dat niet gewoon bent, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Deze fietsen hebben over het algemeen ook meer tijd nodig dan een klassieke fiets om tot stilstand te komen, en dus een langere remweg. Daarnaast zijn e-bikes en speed pedelecs vaak veel zwaarder, waardoor ze moeilijker te hanteren zijn. Het echte gevaar hangt echter vooral af van de gebruiker van de fiets.

Elektrische fiets geliefd bij senioren

De e-bike is vooral bij 65-plussers in trek. Zo´n elektrische tweewieler laat hen toe om op hogere leeftijden langere afstanden af te leggen. Dit heeft ook als gevolg dat zij als ook een langere periode worden blootgesteld aan de risico´s van het verkeer. 

Bron cijfers: VIAS

Ouderen hebben in principe niet vaker een ongeval met een e-bike dan jongeren, maar de gevolgen zijn dikwijls veel ernstiger. Dat valt te verklaren doordat 65-plussers verminderde fysieke en cognitieve vaardigheden hebben op hun leeftijd. Een ongeval met de e-bike kan voor een senior een gebroken arm betekenen, terwijl een jonger iemand na hetzelfde ongeluk wegfietst met een schrammetje. Het gevaar heeft dus niet per se te maken met de fiets, maar eerder met de doelgroep. De kans op een dodelijke afloop bij een niet-elektrisch fietsongeval is bij 65-plussers bijvoorbeeld bijna 7 keer groter. 

Bij de overgrote meerderheid van mensen die in het ziekenhuis terecht komt na een fietsongeval, gaat het overigens om een enkelzijdig ongeval: een verkeersongeluk waar geen tweede weggebruiker bij betrokken is. Een groot deel van deze eenzijdige ongevallen heeft te maken met vallen bij het op- of afstappen van de fiets (22% van alle ongevallen met senioren op de elektrische fiets). Deze enkelzijdige ongevallen blijken overigens een groot onderschat probleem, omdat dit soort ongelukken vaak niet geregistreerd wordt door de politie.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Zoals in elke verkeerssituatie geldt: pas je snelheid aan aan de omstandigheden, anticipeer en rijd defensief. Daarnaast is het belangrijk om de verkeerssituatie zo goed mogelijk in te schatten, ook omdat anderen misschien niet doorhebben dat je met een elektrische fiets zo snel kan rijden. Dat geldt nog meer voor een speed pedelec. Voor de ouderen onder ons is het belangrijk om de trapondersteuning niet te hoog in te stellen: zo blijft de snelheid aangepast aan het eigen kunnen en het reactievermogen. Er bestaat geen helmplicht, maar een degelijke fietshelm kan veel leed voorkomen bij een val op het hoofd. En dat is volgens ons altijd een goed idee…

Vergelijk fietshelmen