Nieuws

Brussel en Antwerpen onvoldoende geschikt voor fietsen en stepjes

25 maart 2022

Wij interviewden 413 gebruikers van deelfietsen en -stepjes in Brussel en Antwerpen over hun ervaringen. Hoewel diensten als Lime, Villo en Velo het voor gebruikers gemakkelijker maken om zich in de stad te verplaatsen, moeten er nog flink wat worden verbeterd als ze willen concurreren met de auto. 

In plaats van afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer, ruilen sommige stadsbewoners hun metrokaart of auto in voor een step of fiets. Hoewel uit ons onderzoek blijkt dat deze nieuwe gedeelde mobiliteitsdiensten de dagelijkse reiservaring van hun gebruikers verbeteren doordat ze flexibeler en handiger zijn, brengen ze ook nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van infrastructuur en logistiek.

Steden worstelen om gelijke tred te houden 

Terwijl “shared mobility services” zich snel ontwikkelen, hebben steden moeite om bij te blijven. In Brussel vindt slechts 27% van de ondervraagden dat de infrastructuur voldoende geschikt is voor gedeelde steps, fietsen en scooters. Van de gebruikers van gedeelde mobiliteit gaat nog 61% van de Antwerpenaars, en 60% van de Brusselaars gemiddeld 3,3 keer per week met de auto. Gedeelde mobiliteitsdiensten zijn weliswaar interessant, maar hebben het gebruik van de auto nog niet volledig vervangen. De reden? De kosten worden door 39% van de ondervraagde Belgen als te hoog beschouwd en een aanbod dat volgens 32% van hen niet altijd goed over de stad is verdeeld.

Antwerpen geschikter voor fietsen dan Brussel 

Naast de grootte en het reliëf, die het fietsers makkelijker maakt, is de fietsbeleving in Antwerpen beter, aldus de ondervraagde gebruikers. 43% van de Antwerpse fietsers gebruikt meer dan 5 keer per week een gedeelde fiets. In Brussel is dat slechts 21%. Dit resultaat kan worden verklaard door het gebrek aan goede fietspadeninfrastructuur in de hoofdstad en door het feit dat de beoordeling van fietspaden beter is in Antwerpen (6,2/10) dan in Brussel (5,7/10).

De behoefte aan afgiftepunten 

Moet je soms tussen de stepjes op de stoepen slalommen of eroverheen stappen? Het tafereel zal je vast niet onbekend zijn. Hoewel elektrische steps de voorkeur voor gedeelde mobiliteit krijgen van Brusselaars, is het duidelijk dat de verschillende leveranciers hiervoor - nog - geen afgiftepunt hebben voorzien. Dit is een verzoek van 53% van de ondervraagde Brusselse gebruikers, wat een van de beperkingen is van deze nieuwe mobiliteitsmiddelen.

Niet alle aanbieders zijn gelijk 

Dit geldt in het bijzonder voor elektrische steps. Lime is de operator waarover de gebruikers het minst tevreden zijn, zowel wat de prijs als wat de kwaliteit van de toestellen betreft. Dott daarentegen heeft het beste aanbod volgens de gebruikers, op verschillende aspecten zoals de staat van lading van de toestellen, de prijs van de reizen, de klantendienst en de algemene tevredenheid. 

Wat fietsen betreft, zijn de diensten van Villo (in Brussel) en Velo (in Antwerpen) over het algemeen bevredigend volgens de gebruikers, met prijzen die goedkoper zijn dan die van de concurrentie.

Tot slot, is het belangrijk dat als je deze vervoermiddelen gebruikt, je niet moet vergeten dat je nog steeds zeer kwetsbaar bent in het verkeer en dat een helm zeker geen overbodige luxe is. Als je er nog geen hebt, kijk dan eens naar onze vergelijker. 

naar onze fietshelm vergelijking