Koopgids

Hoe kies je een goede fietshelm?

27 augustus 2020
casque vélo

Een goede fietshelm kan zware hoofdletsels voorkomen bij valpartijen of aanrijdingen. Lees hier waarop je moet letten bij de aanschaf van een fietshelm.

Pasvorm en draagcomfort

Een helm moet bij een val of botsing stevig op het hoofd blijven zitten, anders heeft hij geen nut. Een aantal verschillende modellen passen in de winkel is dus de boodschap.

Alle helmen kunnen worden aangepast aan de hoofdomtrek van de drager. Dat gebeurt meestal met een riem binnenin die je kunt verstellen, soms met schuifelementen of een draaiwieltje. Helmen zijn in diverse maten verkrijgbaar, telkens een 4- tot 6-tal cm verstelbaar. Er bestaan al helmen voor een hoofdomtrek vanaf 44 cm, wat geschikt is voor baby’s van zo’n 8 maanden oud.

Stevige riempjes en sluitingen

Check of de riempjes goed aan de helm zijn bevestigd door er eens krachtig aan te trekken en controleer of de sluitingen stevig blijven vastzitten.

Qua sluiting is er keuze tussen een kliksluiting (met een mannelijk en een vrouwelijk deel die in elkaar klikken) en een sluiting met een geribbelde riem die je door een gesp moet steken (het openen gebeurt door op een drukknop te duwen). Al bij al is het ene type sluiting niet comfortabeler dan het andere; het is vooral een kwestie van gewoonte.

Draagcomfort

Erg belangrijk bij een fietshelm is dat hij comfortabel zit en goed past. Is dat niet zo, dan biedt hij niet de maximale bescherming en zal je er tegenop zien hem te dragen. Het best is dan ook een helm in een fysieke winkel goed te passen. Voel of hij nergens drukt of klemt en of hij goed blijft zitten, ook als je met je hoofd schudt.

In de felle zon kan het behoorlijk broeierig worden onder een helm. Verluchtingsgaten brengen wat welkome verkoeling op warme dagen. Helmen met veel koelopeningen zijn niet noodzakelijk minder stevig, zoals ook blijkt uit onze tests. Soms zijn de openingen bedekt met een gaasje om insecten af te houden.

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren