Koopgids

Hoe kies je een goede fietshelm?

27 augustus 2020
casque vélo

Een goede fietshelm kan zware hoofdletsels voorkomen bij valpartijen of aanrijdingen. Lees hier waarop je moet letten bij de aanschaf van een fietshelm.

Over onze crashtest

De meeste helmen zijn goedgekeurd volgens de Europese norm, maar die is gebaseerd op een test bij een loodrechte val op een horizontale ondergrond, niet bij een zijwaartse klap of een val op een schuine ondergrond zoals een stoeprand.

Strenger en realistischer dan de Europese norm

Wij willen te weten komen hoe goed de helmen het hoofd beschermen in meer realistische omstandigheden. Tegelijk willen we mee wegen op een herziening van de huidige zwakke Europese norm, wat uiteindelijk zal leiden tot een veiligere situatie voor alle consumenten, van de wielertoerist, de fietspendelaar en de recreatieve fietser tot de allerkleinsten op hun fietsje of achterop bij hun ouders. 

We gingen daarvoor een partnerschap aan met het testlab verbonden aan de afdeling biomechanica van de universiteit van Straatsburg, waar de helmen uitgebreid worden getest bij een impact vooraan, achteraan en opzij, en zowel op een schuin als op een horizontaal oppervlak. In elk van de zes verschillende valscenario’s registreren we de krachten die het hoofd ondergaat. Zo kunnen we het risico op hoofdletsels berekenen.

Rating volgens beschermingsgraad

De risicopercentages in de verschillende valsimulaties worden gebundeld in één globale risicofactor. Hoe lager dit percentage, hoe veiliger de helm. Op basis van het risicopercentage hebben we de beschermingsgraad van de helmen beoordeeld. Minder gunstige ratings zijn voornamelijk te wijten aan een slechte bescherming bij een zijdelingse inslag.

Een helm kiezen die voldoende beschermt in alle mogelijke valsituaties? Kijk naar de resultaten van onze crashtest in onze koopwijzers.

Naar de koopwijzer fietshelmen voor volwassenen

Naar de koopwijzer fietshelmen voor kinderen

Op het platform www.certimoov.com vind je de ratings van diverse types van helmen, waaronder fietshelmen voor volwassenen en voor kinderen, maar ook motor- en mountainbikehelmen enz.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren