Hoe wij testen

Zo testen wij systemen om kinderen op de fiets te vervoeren

24 augustus 2021
Crashtest Kinderzitjes op de fiets

Is je kind goed beschermd als het meerijdt op de fiets in een kinderstoeltje achterop, in een fietskar, in je bakfiets of op een aanhangfietsje? We deden een crashtest met de verschillende systemen en checkten ook hoe comfortabel, handig in gebruik en wendbaar ze in het verkeer ze zijn.

Overige testen

Naast de crashtest evalueren we elk fietsvervoersysteem ook op een aantal cruciale criteria:

Rijgedrag

Op het testterein beoordelen we het rijgedrag in bochten, bij het rijden over obstakels als kasseien, drempels en stoepranden en bij het uitvoeren van diverse manoeuvres.

Handelbaarheid

We gaan na of je de kindertransportsystemen gemakkelijk in de auto kunt vervoeren en thuis kunt opbergen, en of je er vlot mee kunt rijden en parkeren.

Veiligheid

We checken de stabiliteit bij stilstand en tijdens het rijden, de stevigheid van de gordels en de bevestigingssystemen en gaan na of er onderdelen zijn waaraan het kind zich kan verwonden.

Zitcomfort voor het kind

Voor de comfortmetingen rusten we de testpoppen uit met een digitaal gestuurd meetsysteem en rijden we aan 15 km/u over een verkeersdrempel, aan 10 km/u over kasseien en aan 5 km/u over een hoge stoeprand.

Crashtest kinderzitjes op fiets

We meten hoe de schokken zich voortzetten in de dummy's. Bij het systeem met de aanhangfiets kan geen comfortmeting worden verricht omdat het niet mogelijk is om de meetapparatuur correct op de dummy aan te brengen.

We kijken ook naar de mogelijkheid om een regenkap of regenhoes aan te brengen.

 

Overzicht van de testresultaten

Onze evaluatie van de verschillende systemen om kinderen te vervoeren per fiets vind je hier.