Hoe wij testen

Getest: wat is het beste fietsstoeltje?

24 augustus 2021
Crashtest Kinderzitjes op de fiets

Is je kind goed beschermd als het meerijdt op de fiets in een kinderstoeltje achterop, in een fietskar, in je bakfiets of op een aanhangfietsje? Test Aankoop deed een crashtest met de verschillende fietssystemen en controleerde ook hun comfort en het gebruiksgemak in het verkeer en bij de installatie.

Welke fietszitjes zijn het beste voor het vervoeren van kinderen

Je kind meenemen op de fiets is de laatste jaren gemakkelijker geworden, vooral met de opkomst van de bakfiets en aanhangfietsen. Test Aankoop onderzocht welke fietszitjes het beste zijn voor het vervoeren van kinderen: 

 Hoe kan je je kind meenemen op de fiets? 

We onderzoeken vijf systemen om twee kinderen van 1,5 en 3 jaar te vervoeren op de fiets: 

  1. een verlengde fiets die toelaat om op de bagagedrager twee kinderstoeltjes achter elkaar te monteren
  2. een tweewielige bakfiets met een laadbak tussen voorwiel en stuur
  3. een driewielige bakfiets met een laadbak op de vooras
  4. een fietsbuggy of fietskar die achter de volwassenenfiets wordt gekoppeld
  5. een tandemkoppeling of stang om een kinderfietsje achter de volwassenenfiets te hangen. In dat laatste geval monteren we bijkomend een kinderstoeltje voor een tweede kindje.

Voor elk kindertransportsysteem is een representatief, veelverkocht model gekozen. Tijdens de crashtest met de kinderzitjes maken we een balans op van de sterktes en zwaktes van de verschillende systemen

Wat is een goed fietszitje? 

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om kinderen mee te nemen op de fiets. Wij testen de fietszitjes uit op vlak van 4 criteria: 

  • veiligheid 
  • comfort voor je kind 
  • installatie 
  • besturing in het verkeer 

Resultaten van onze fietsstoeltjestest 

Er werd steeds een crashtest uitgevoerd bij de fietssystemen voor het vervoeren van kinderen. Daarnaast werden ook een aantal andere features getest. De resultaten vind je in onze artikelen: