Eerste indruk

Een struisvogel van een e-bike

08 juli 2020

We zijn niet overtuigd van de Ostrichoo Nero. Een buigende voorvork bij het remmen, een grote hoeveelheid kabels en het lawaai dat de fiets maakt, deden onze wenkbrauwen fronsen.  Er zijn ook voordelen aan deze elektrische fiets, maar we kunnen onze kop niet in het zand steken voor de nadelen.

We hadden graag aanwezig geweest bij de bestuursvergadering waarin een producent van e-bikes besliste om “Ostrichoo” als merknaam te gebruiken. Het Engels woord voor struisvogel met een dubbele “o” erachteraan. Kwam er een woordenboek aan te pas? Hoe zag de powerpointpresentatie eruit? Zijn er bonussen betaald aan de briljante bedenker? We hebben er het raden naar.

In een online encyclopedie lezen we dat struisvogels snel moe worden. Een ideaal aanknopingspunt alvast voor een bespreking van de Ostrichoo Nero. Die gebruikt immers een condensator in plaats van een klassieke batterij om energie op te slaan. Een van de kenmerken van een condensator is dat die sneller leeg is. 

Condensator heeft zijn voordelen

Daar staat wel tegenover dat die condensator tal van voordelen biedt. Zo laadt hij enorm snel op. Volgens de producent in ongeveer 30 minuten. Uit onze test bleek veeleer 40 minuten maar alla. Het blijft zeer snel.

Een ander voordeel van een condensator is dat hun levensduur doorgaans langer is dan die van een batterij, met een garantie op 2200 laadbeurten. Een condensator is ook beter bestand tegen extreme koude of hitte en is veiliger in de zin dat hij niet kan ontploffen. Daar staat tegenover dat een condensator minder energie kan opslaan in vergelijking met een batterij en dat de opgeslagen energie ook sneller weglekt wanneer je hem niet gebruikt. Vandaar dus dat je hem sneller weer moet opladen.

Testrit overtuigde niet

Wij maakten een testrit met de Ostrichoo Nero en daarbij vielen ons meer negatieve zaken op dan positieve. Wat we erg fijn vonden is dat je zeer vlot kunt schakelen tussen versnellingen. Je kunt in twee richtingen schakelen met je duim aan het stuur.

Het frame en de positie van het zadel is in orde, maar bieden ook geen uitzonderlijke kwaliteit of comfort. Starten vanuit stilstand gaat zonder veel horten en stoten. Als je echter op snelheid bent en even de pedalen stilhoudt, duurt het vier pedaalslagen vooraleer de motor opnieuw aanslaat. Dat is te lang. Net als het lijstje van minpunten waaraan we bij deze zijn begonnen.

Veel lawaai

Een van de voornaamste elementen waar we ons aan stoorden tijdens de rit, is het lawaai dat de fiets maakt. Helaas is het niet alleen de motor die lawaai maakt. De hele fiets rammelt tijdens het rijden en ook de remmen maken een ergerlijk geluid. Als klap op de vuurpijl maakt ook de oplader van de capacitor lawaai. In die mate dat het je collega’s op kantoor of huisgenoten thuis kan irriteren.

Niet voor mountainbiketerrein

De rem is een mechanische schijf met een diameter van 160 millimeter. Bij het remmen zagen we tot onze grote ontzetting de voorvork wel heel soepel buigen. Hij brak gelukkig niet, maar erg veel vertrouwen putten we daar niet uit. Het betekent alleszins dat de fiets niet geschikt is voor een mountainbiketerrein.

Geen licht of bel met lege accu

Het display op het stuur is erg pover. Met vijf ledstreepjes wordt het energieverbruik getoond en je kunt kiezen uit drie assistentieniveaus. Op het laagste niveau is je topsnelheid echter beperkt. Wij vonden alleen het hoogste niveau interessant, maar daarmee verbruik je het meeste energie waardoor je condensator weer sneller leeg raakt. Met een lege accu kun je niet in het donker rijden, want je lichten werken dan niet meer. Ook de elektrische fietsbel die een vriendelijk toetergeluid maakt, werkt op energie van de condensator.

Onhandig vinden we daarnaast nog de vele kabels die tussen de verschillende onderdelen zijn bevestigd en niet alleen een zeer rommelige, maar ook een heel kwetsbare indruk maken. Kortom, de Ostrichoo Nero (€ 1 199)  heeft absoluut een aantal positieve punten, maar op voor ons essentiële vlakken schiet hij tekort. Een beetje zoals een vogel die niet kan vliegen. Een struisvogel, bijvoorbeeld.

Vind de e-bike voor jou

Ben je op zoek naar de juiste e-bike voor jou? Wij hebben 17 aandrijvingssystemen getest die worden gebruikt in meer dan 700 elektrische fietsen. Je vindt de resultaten in onze koopwijzer elektrische fietsen.

Ga naar de koopwijzer elektrische fietsen