Eerste indruk

Een struisvogel van een e-bike

08 juli 2020

We zijn niet overtuigd van de Ostrichoo Nero. Een buigende voorvork bij het remmen, een grote hoeveelheid kabels en het lawaai dat de fiets maakt, deden onze wenkbrauwen fronsen.  Er zijn ook voordelen aan deze elektrische fiets, maar we kunnen onze kop niet in het zand steken voor de nadelen.

We hadden graag aanwezig geweest bij de bestuursvergadering waarin een producent van e-bikes besliste om “Ostrichoo” als merknaam te gebruiken. Het Engels woord voor struisvogel met een dubbele “o” erachteraan. Kwam er een woordenboek aan te pas? Hoe zag de powerpointpresentatie eruit? Zijn er bonussen betaald aan de briljante bedenker? We hebben er het raden naar.

In een online encyclopedie lezen we dat struisvogels snel moe worden. Een ideaal aanknopingspunt alvast voor een bespreking van de Ostrichoo Nero. Die gebruikt immers een condensator in plaats van een klassieke batterij om energie op te slaan. Een van de kenmerken van een condensator is dat die sneller leeg is. 

Condensator heeft zijn voordelen

Daar staat wel tegenover dat die condensator tal van voordelen biedt. Zo laadt hij enorm snel op. Volgens de producent in ongeveer 30 minuten. Uit onze test bleek veeleer 40 minuten maar alla. Het blijft zeer snel.

Een ander voordeel van een condensator is dat hun levensduur doorgaans langer is dan die van een batterij, met een garantie op 2200 laadbeurten. Een condensator is ook beter bestand tegen extreme koude of hitte en is veiliger in de zin dat hij niet kan ontploffen. Daar staat tegenover dat een condensator minder energie kan opslaan in vergelijking met een batterij en dat de opgeslagen energie ook sneller weglekt wanneer je hem niet gebruikt. Vandaar dus dat je hem sneller weer moet opladen.

Testrit overtuigde niet

Wij maakten een testrit met de Ostrichoo Nero en daarbij vielen ons meer negatieve zaken op dan positieve. Wat we erg fijn vonden is dat je zeer vlot kunt schakelen tussen versnellingen. Je kunt in twee richtingen schakelen met je duim aan het stuur.

Het frame en de positie van het zadel is in orde, maar bieden ook geen uitzonderlijke kwaliteit of comfort. Starten vanuit stilstand gaat zonder veel horten en stoten. Als je echter op snelheid bent en even de pedalen stilhoudt, duurt het vier pedaalslagen vooraleer de motor opnieuw aanslaat. Dat is te lang. Net als het lijstje van minpunten waaraan we bij deze zijn begonnen.

Veel lawaai

Een van de voornaamste elementen waar we ons aan stoorden tijdens de rit, is het lawaai dat de fiets maakt. Helaas is het niet alleen de motor die lawaai maakt. De hele fiets rammelt tijdens het rijden en ook de remmen maken een ergerlijk geluid. Als klap op de vuurpijl maakt ook de oplader van de capacitor lawaai. In die mate dat het je collega’s op kantoor of huisgenoten thuis kan irriteren.

Niet voor mountainbiketerrein

De rem is een mechanische schijf met een diameter van 160 millimeter. Bij het remmen zagen we tot onze grote ontzetting de voorvork wel heel soepel buigen. Hij brak gelukkig niet, maar erg veel vertrouwen putten we daar niet uit. Het betekent alleszins dat de fiets niet geschikt is voor een mountainbiketerrein.

Geen licht of bel met lege accu

Het display op het stuur is erg pover. Met vijf ledstreepjes wordt het energieverbruik getoond en je kunt kiezen uit drie assistentieniveaus. Op het laagste niveau is je topsnelheid echter beperkt. Wij vonden alleen het hoogste niveau interessant, maar daarmee verbruik je het meeste energie waardoor je condensator weer sneller leeg raakt. Met een lege accu kun je niet in het donker rijden, want je lichten werken dan niet meer. Ook de elektrische fietsbel die een vriendelijk toetergeluid maakt, werkt op energie van de condensator.

Onhandig vinden we daarnaast nog de vele kabels die tussen de verschillende onderdelen zijn bevestigd en niet alleen een zeer rommelige, maar ook een heel kwetsbare indruk maken. Kortom, de Ostrichoo Nero (€ 1 199)  heeft absoluut een aantal positieve punten, maar op voor ons essentiële vlakken schiet hij tekort. Een beetje zoals een vogel die niet kan vliegen. Een struisvogel, bijvoorbeeld.

Vind de e-bike voor jou

Ben je op zoek naar de juiste e-bike voor jou? Wij hebben 17 aandrijvingssystemen getest die worden gebruikt in meer dan 700 elektrische fietsen. Je vindt de resultaten in onze koopwijzer elektrische fietsen.

Ga naar de koopwijzer elektrische fietsen

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

69 reacties

sorteer op :
U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
01/08/2020

Ik ga volgende week naar een ibike winkel voor een consultatie over ebikes.
Heb interesse in de Riese en Muller fietsen. Is dit een goede fiets?; daarmee bedoel ik robust en stevig want ik ben zelf niet van de smalste en wil een degelijke e-bike.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
26/07/2020

Heb al enige jaren ervaring met fietsen met elektrische ondersteuning. Eerste fiets gekocht in 2003, een e-move van een Belgische fabrikant in Temse. Anders dan nu waren er toen nog maar weinig merken die dergelijke fietsen aanboden. De betere kwamen dan vooral uit Nederland, Duitsland en Zwitserland. Vandaag heeft zowat ieder fietsmerk een aanbod met elektrische ondersteuning. Ondertussen ben ik aan mijn vierde fiets toe, van verschillende merken en er is één constante ondervinding waar weinig aandacht aan wordt geschonken : de correcte en professionele begeleiding van je fietsenmaker. Deze fietsen hebben meer onderhoud en juiste afstellingen nodig dan een gewone fiets en daarom is de vakbekwaamheid van je fietsenmaker bijna even belangrijk dan het merk. Hij is ook de man die in geval van eventuele garantieproblemen je moet verdedigen bij de fabrikant. En als je gebruikersfora leest is dit wel eens meer een probleem.
Mijn ervaring is alvast: kies voor een goed merk en voor een goede vakbekwame fietsenmaker, liefst in je nabije omgeving waar je een snelle en correcte service krijgt.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
24/07/2020

Eerste en vooral zijn we meer dan Ik bezit 2 E-bikes. Mijn vrouw rijdt met een Flyer upstreet 7 en is zeer tevreden.Deze wordt vooral gebruikt op reis in Oostenrijk. De batterij gaat zeer lang mee en de hydraulische schijfremmen werken prima.Geen probleem om de hoogste toppen te bereiken
Ik rij nu ook met een Flyer HS 7.70. Alhoewel ik 7000km fiets met een koersfiets heb ik deze gekocht om de Alpen op te rijden. Thuis gebruik ik die als trainingfiets en verre boodschappen..
Waarom zou ik niet meer dan 30 mogen rijden ? Op plaatsen van max 50km per uur mag je gewoon op de baan rijden. En op gewone fietspaden kun je toch niet meer dan 30 rijden.
En waarom zouden wielertoeristen met meer dan 15 man niet op de openbare weg meer dan 30 rijden?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
22/07/2020

Overweeg ook eens een elektrische fiets van Belgische makelij, wij zijn heel tevreden van onze 'Norta' ( www.norta.be/.../het-norta-fietsen-gamma ). Het heeft prijs/kwaliteit alles wat een duurder ander merk van fiets heeft. Motor is van Bosh en wij hebben de B-3040 met riem (geen ketting), 500Wh batterij in frame en we zijn er heel content van.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
31/07/2020
, Gereageerd:

Een Norta fiets (Belgisch) besteld op 19 mei en geleverd op 1 juli. Tot nog toe zeer tevreden over de kwaliteit/prijs. Het is ook een B4030. Nu blijkbaar niet meer leverbaar tot ????. Zeer goede motor Bosch. Nu nog een degelijke e-bike voor mijn echtgenote. We denken aan een Flyer Gotour 4.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
31/07/2020
, Gereageerd:

B4030 moest B3040 zijn.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
23/07/2020
, Gereageerd:

Is blijkbaar niet meer leverbaar, gewicht mag er zijn, batterij is uitstekend!! maar wat prijzig. Doet/deed Norta geen campagne en groepsaankoop. ?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
09/07/2020

Ben op zoek naar een plooibare minifiets met middenmotor
Wat zijn de aanbevelingen hiervoor?
Dank bij voorbaat!

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
15/07/2020
, Gereageerd:
U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
27/07/2020
, Gereageerd:

Ik ken de Veloci niet. Is dit een degelijke fiets?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
28/07/2020
, Gereageerd:

Kijk hier eens op hun website: https://www.veloci.be/nl. Deze firma heeft maanden geleden een monstercampagne gelanceerd bij Het Nieuwsblad, en zoveel respons gekregen dat de productie in elkaar gestuikt is, ze konden niet meer op tijd leveren!! Maar ze doen daar niet moeilijk over en betalen je grif terug. Ze begonnen met demo's op verschillende plaatsen, door corona kon dat niet meer, maar ze kwamen aan huis met een paar modellen om deze uit te testen. Ook is de eerste onderhoudsbeurt gratis. Alleen hebben ze geen lokaal netwerk en komen ze aan huis voor herstelling. Weet echter niet hoe lang je zal moeten wachten. Is een degelijke Belgische firma.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
15/07/2020
, Gereageerd:

Hier alvast eentje
www.stellabikes.be/.../

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
23/06/2020

Zou een e bike met ion motor een goede keuze zijn?
Ik heb een model van sparta gezien met deze motor dat mij wel bevalt
Heeft iemand hier ervaring mee?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
01/07/2020
, Gereageerd:

Uiteraard is dit weer een nieuwtje op de fietsmarkt, maar of die zo superieur is??. Zijn wel geruisloos, maar wat verschil maakt dit buiten op de baan? Trouwens er zijn genoeg Belgische fabrikanten die een zeer goede gamma hebben, en fietsen aanbieden die onder deze prijs ligt. Den Aan Minerva, Prestige, Veloci, Ludo., Granville....

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
10/06/2020

Ik heb interesse in een elektrische fiets van Granville E-Smooth 30 prijs 2299€. Heeft test-aankoop hier al test op uitgevoerd ?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
11/06/2020
, Gereageerd:

Is wel een hoogwaardig BELGISCH merk. Komt uit Kortenberg, mijn stad! Je kan die best aankopen met de gewone batterij, is dan 1899 geprijsd. En, in functie van je rijgedrag toch wel 4 jaar meedraaien. Tegen dan zijn de batterijen weeral verbeterd, en zal revisie het woord zijn, waardoor die tot de helft goedkoper zullen worden. Heb je al andere Belgische merken nagekeken, Minerva, Velocity(Bizzbike) ?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
03/06/2020

Wij zijn toe aan aankoop van e-fiets.
Wie kan ons helpen om een beoordeling te geven over fietsen van het merk
veloci met motor bafang m300

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
08/06/2020
, Gereageerd:

Wij hebben 2 fietsen van zo'n actie uit de krant. Mijn fiets is nu 4 jaar oud met 25.000 km. Ik heb nog één van de eerste modellen met voorwielmotor. Die heeft een grote trekkracht met als gevaar dat je snel gaat slippen; Dat heb ik deze winter meegemaakt met een schuiver over natte bladeren. Ik vind hem ook iets minder stabiel. de batterij is ondertussen ook al vervangen. Mijn man heeft er één die 2 jaar oud is met 11.000 km op de teller. Zijn fiets is veel stabieler. Ik zou zeggen dat de fietsen prijs/kwaliteit wel OK zijn maar er zijn betere op de markt maar daar hangt ook een ander prijskaartje aan.Maar omdat we zoveel gebruik maken van de fiets denken we er aan om toch naar een betere over te schakelen.Daar ben ik me momenteel uitvoerig over aan het informeren.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
09/06/2020
, Gereageerd:

Wat is er gebeurd met de batterij. Ik dacht dat je die onbeperkt kon bijladen zoals een autobatterij, maar na 4 jaar al stuk? En kon die niet hersteld worden. Klopt het dat zo"n batterij duur is?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
10/06/2020
, Gereageerd:

Ik heb het even nagekeken. De nieuwe batterij kostte 250 eur. De vorige is welgeteld 2 jaar en 10 maanden meegegaan. Ik heb eens ergens gelezen dat een batterij ongeveer 1000 oplaadbeurten meegaat en vermits we bijna alle dagen fietsen is dat een goeie 3 jaar. persoonlijk vind ik ook dat zo'n batterij wel wat langer mocht meegaan. Ik weet ook niet of er kwaliteitsverschillen zijn in batterijen. Naar die info ben ik nu op zoek.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
11/06/2020
, Gereageerd:

Dat is wel goedkoop, een nieuwe batterij kost nu wel om en bij de 400 euro. Het komt er op aan om de laadinstructies minutieus te volgen. Maar er zijn nu firma's die zich specialiseren in het reviseren van deze batterijen. Ze vervangen de cellen, en dan ben je er vanaf voor de helft van de prijs. Bovendien zijn de cellen nu krachtiger, zodat je verder kan fietsen dan vroeger. En ja er zijn kwaliteitsverschillen Denk maar aan de kleine AA en AAA batterijen. Zie deze van Duracell en die van ALDI of Kruitvat. Prijsverschil is enorm. Zo ook in de fietsbatterij. In het algemeen is de batterij de zwakste schakel. cfr. auto's. Maar of daar al testen op gebeurd zijn? Jammer dat die batterijen volledig ingesloten zijn, anders was het voor de eigenaar een kinderspel om deze zelf te herstellen. Succes in je zoektocht.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
04/06/2020
, Gereageerd:

Is dit een promo actie in samenwerking met Het Nieuwsblad? test Aankoop heeft één fiets hiervan getest, ik geloof dat er een fiets bij was met een motor van Bafang, maar of het dit model is?? Uiteindelijk heb ik de koop geannuleerd omdat tot tweemaal toe de leveringsdatum verplaatst werd tot maand na beloofde. Succes.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
31/05/2020

Geen vergelijking gevonden van e-fietsen. Zou interessant zijn volgens prijsklasse.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
04/06/2020
, Gereageerd:

Zou in een recent nummer van TA, ergens begin dit jaar verschenen zijn??

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020

Ik heb een oxford van 2015 en recent is het bagage rek afgebroken en dat waarschijnlijk door gewicht van de batterij. Zijn er nog mensen met zo’n probleem?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
19/05/2020

Nergens een test te vinden ?
500+ fietsen getest ?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
19/05/2020

Waar is die test?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
19/05/2020

De koopgids laadt niet op. Ik zou graag een app zien waarin ik kan aanklikken wat voor mij van toepassing is (bv. riem ipv ketting, lange afstand, centrale motor of motor achter, plaats batterij enz...) waarna de app het aanbod toont waaruit ik zou kunnen kiezen.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
06/05/2020

Heeft iemand hier ingegaan op de recente promo in het Nieuwsblad voor fietsen ban Velocity/Bizzbike? Is deze zijn (geadviseerde prijs waard) Zijn er winkels waar de modellen kunnen getest worden?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
17/05/2020
, Gereageerd:

Ik sluit me aan bij deze vraag.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020
, Gereageerd:

Ondertussen zijn we 14 dagen verder en het resultaat van deze Barnum campagne ( die nog steeds loopt) is dat Bizzbike niet kan volgen! Uiteraard is corona de boeman, tot tweemaal toe de leverdatum gewijzigd; begrijp niet waarom ze maar blijven verkopen en mensen een belofte doen die ze niet kunnen houden. En daar waar concurrenten het wel kunnen doen.
Jammer van al die verloren tijd,; ben dus overgestapt naar ander Belgisch merk die wel haar woord kon houden. En deze komt een demo en proefrit aan je deur voorstellen!

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
21/05/2020
, Gereageerd:

Mag ik vragen welk Belgisch merk je bedoelt?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
26/05/2020
, Gereageerd:

Minerva! oeroud, degelijk en democratisch geprijsd. zelfs 3 jaar garantie en komen aan huis met een aantal fietsen om te testen.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
29/04/2020

Minerva maakt grote publiciteit in kranten, niet fietswinkels e.d.
Hoe kan ik dit merk opzoeken?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
18/05/2020
, Gereageerd:

"Bekijke alle 542 Fietsen" flter op Merk "Minerva" en je krijgt 1 resultaat:
www.test-aankoop.be/.../resultaten
Dat is de MINERVA ESTREL COMFORT die van "Slechte Kwaliteit" blijkt te zijn.
Heel slechte interface deze test, maar uiteindelijk vind je toch wel een paar dingen terug...

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
06/05/2020
, Gereageerd:

Hebben een goede website: minerva-cycling.be/.../

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
10/05/2020
, Gereageerd:

Ja. De website is goed maar waar vind ik deze fieysen in de test hier? Ik kan niet op merk selecteren.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
10/04/2020

Ik vind geen test van elektrische fietsen van Norta. Norta is nochtans Belgisch net zoals testaankoop.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
05/06/2020
, Gereageerd:

Ja, Norta is een Belgisch merk maar dar houdt het dan ook mee op. Zoals andere Belgische ondernemingen komen de fietsen kant an klaar aan van China. Dus is de test ook navenant denk ik.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
09/03/2020

echt een stomme website.
als ik de test wil van elektr. fietsen wil ik geen commentaren lezen van 2012.
ik zal ook mijn abonnement voortaan betalen aan de prijs van in het jaar 2012.
naar de test is toch duidelijk >>> dan wil ik testresultaten zien !!!

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
05/05/2020
, Gereageerd:

Klopt. Geen test te vinden. Erg onprofessioneel.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
21/01/2020

Op dit moment zijn de batterijen nog de zwakke schakel in heel de elektrische fiets configuratie. Zal dit snel opgelost worden?? Een nieuwe aanschaf met regelmaat is heel verleidelijk voor de fabrikanten want dit betekent constant kassa, kassa!!

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020
, Gereageerd:

Volledig akkoord! Niet alleen bij fietsen maar ieder toestel die een accu aan boord heeft kampt met dit probleem. Een van de redenen is de lader! Een gewone lader controleert enkel de spanning van de accu; een intelligente lader zal begin en eindspanning controleren, temperatuur voor,tijdens en na het laden. en nog een deel parameters. Zo is de plats waar batterij opgeladen wordt ( niet te warm/koud) ook van belang. Is de fiets lange tijd buiten dienst dan treedt zelfontlading op, maar de moderne lader heeft een druppellading zodat die ontlading gecompenseerd wordt. het is van VITAAL belang om de nodige uitleg EN handleiding van de batterij te verkrijgen, en de instructies nauwgezet op te volgen.
Uiteraard is er elk jaar een verbetering vast te stellen, maar dan nog is het raadzaam de handleiding volledig te lezen.
Tip: Mocht je batterij niet meet laden, wil dit niet zeggen dat ze stuk is, soms is de resterende spanning niet genoeg om de lader in te schakelen. Er zijn firma's die nu inspelen op deze problemen en je batterij diep kunnen testen, reviseren en zelfs van nieuwe cellen voorzien aan een zeer competitieve prijs ( soms de helft van een nieuwe batterij)
Happy fietsen !

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
21/01/2020

Ben eer fervent voorstander van electrische fietsen maar het toch wel een bemerking erover. Onlangs zag ik een groepje jongeren met een electrische ATB door de bossen crossen. Ze namen heuvels tot 45% alsof het niets was. Erger nog ze crossten als vandalen op privé eigendommen zich van niks iets aantrekkend. en volledig vertrouwend op hun ontsnappingssnelheid en de geluidloosheid om te verdwijnen. Dit maakt het praktisch onmogelijk hen te pakken. Ook voor de Speed elec moeten dringend voorschriften en maatregelen worden genomen . Persoonlijk vind ik een snelheid met de fiets boven 35km/u niet meer te verantwoorden voor amateurs en liefhebbers. De ongevallen in de wielersport geven dit aan.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
12/04/2019

Heb een paar maand terug een e-bike gekocht waarbij de vereisten de volgende waren :

- standaard onderdelen : vooral batterij en motor
- rijbereik van ongeveer 100 km
- geschikt voor alle soort ondergrond ( lees slechte fietspaden)
- dubbele afvering niet nodig ( geen echte MT biker )

Ik heb dat kunnen kopen voor 1600 euro ( nieuw ) dankzij

- een model van het jaar voordien ( modegekken)
- gekocht rond de periode van de fietsbeurs in Kortrijk

Belangrijkste nadelen

- het gewicht : haast 15 kg zwaarder dan mijn koersfiets ....
als je dit narekent over 100 km dan dient de batterij enkel voor dit extra gewicht voort te slepen ....

- de beperking tot 25 km/uCommunity

Test, beoordeel, deel

test

Gerelateerde discussies