Eerste indruk

Een struisvogel van een e-bike

08 juli 2020

We zijn niet overtuigd van de Ostrichoo Nero. Een buigende voorvork bij het remmen, een grote hoeveelheid kabels en het lawaai dat de fiets maakt, deden onze wenkbrauwen fronsen.  Er zijn ook voordelen aan deze elektrische fiets, maar we kunnen onze kop niet in het zand steken voor de nadelen.

We hadden graag aanwezig geweest bij de bestuursvergadering waarin een producent van e-bikes besliste om “Ostrichoo” als merknaam te gebruiken. Het Engels woord voor struisvogel met een dubbele “o” erachteraan. Kwam er een woordenboek aan te pas? Hoe zag de powerpointpresentatie eruit? Zijn er bonussen betaald aan de briljante bedenker? We hebben er het raden naar.

In een online encyclopedie lezen we dat struisvogels snel moe worden. Een ideaal aanknopingspunt alvast voor een bespreking van de Ostrichoo Nero. Die gebruikt immers een condensator in plaats van een klassieke batterij om energie op te slaan. Een van de kenmerken van een condensator is dat die sneller leeg is. 

Condensator heeft zijn voordelen

Daar staat wel tegenover dat die condensator tal van voordelen biedt. Zo laadt hij enorm snel op. Volgens de producent in ongeveer 30 minuten. Uit onze test bleek veeleer 40 minuten maar alla. Het blijft zeer snel.

Een ander voordeel van een condensator is dat hun levensduur doorgaans langer is dan die van een batterij, met een garantie op 2200 laadbeurten. Een condensator is ook beter bestand tegen extreme koude of hitte en is veiliger in de zin dat hij niet kan ontploffen. Daar staat tegenover dat een condensator minder energie kan opslaan in vergelijking met een batterij en dat de opgeslagen energie ook sneller weglekt wanneer je hem niet gebruikt. Vandaar dus dat je hem sneller weer moet opladen.

Testrit overtuigde niet

Wij maakten een testrit met de Ostrichoo Nero en daarbij vielen ons meer negatieve zaken op dan positieve. Wat we erg fijn vonden is dat je zeer vlot kunt schakelen tussen versnellingen. Je kunt in twee richtingen schakelen met je duim aan het stuur.

Het frame en de positie van het zadel is in orde, maar bieden ook geen uitzonderlijke kwaliteit of comfort. Starten vanuit stilstand gaat zonder veel horten en stoten. Als je echter op snelheid bent en even de pedalen stilhoudt, duurt het vier pedaalslagen vooraleer de motor opnieuw aanslaat. Dat is te lang. Net als het lijstje van minpunten waaraan we bij deze zijn begonnen.

Veel lawaai

Een van de voornaamste elementen waar we ons aan stoorden tijdens de rit, is het lawaai dat de fiets maakt. Helaas is het niet alleen de motor die lawaai maakt. De hele fiets rammelt tijdens het rijden en ook de remmen maken een ergerlijk geluid. Als klap op de vuurpijl maakt ook de oplader van de capacitor lawaai. In die mate dat het je collega’s op kantoor of huisgenoten thuis kan irriteren.

Niet voor mountainbiketerrein

De rem is een mechanische schijf met een diameter van 160 millimeter. Bij het remmen zagen we tot onze grote ontzetting de voorvork wel heel soepel buigen. Hij brak gelukkig niet, maar erg veel vertrouwen putten we daar niet uit. Het betekent alleszins dat de fiets niet geschikt is voor een mountainbiketerrein.

Geen licht of bel met lege accu

Het display op het stuur is erg pover. Met vijf ledstreepjes wordt het energieverbruik getoond en je kunt kiezen uit drie assistentieniveaus. Op het laagste niveau is je topsnelheid echter beperkt. Wij vonden alleen het hoogste niveau interessant, maar daarmee verbruik je het meeste energie waardoor je condensator weer sneller leeg raakt. Met een lege accu kun je niet in het donker rijden, want je lichten werken dan niet meer. Ook de elektrische fietsbel die een vriendelijk toetergeluid maakt, werkt op energie van de condensator.

Onhandig vinden we daarnaast nog de vele kabels die tussen de verschillende onderdelen zijn bevestigd en niet alleen een zeer rommelige, maar ook een heel kwetsbare indruk maken. Kortom, de Ostrichoo Nero (€ 1 199)  heeft absoluut een aantal positieve punten, maar op voor ons essentiële vlakken schiet hij tekort. Een beetje zoals een vogel die niet kan vliegen. Een struisvogel, bijvoorbeeld.

Vind de e-bike voor jou

Ben je op zoek naar de juiste e-bike voor jou? Wij hebben 17 aandrijvingssystemen getest die worden gebruikt in meer dan 700 elektrische fietsen. Je vindt de resultaten in onze koopwijzer elektrische fietsen.

Ga naar de koopwijzer elektrische fietsen

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

83 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2020

Het onderhoud tijdens de garantie periode is niet eenvoudig, je mag een onderhoud punt kiezen binnen een keuze afstand, maar dat kan op meer dan 15km zijn, als je dan geen vervoer hebt voor je fiets lijkt dat niet of zeer moeilijk te overbruggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Had graag de voordelen en nadelen gekend van een naaf versnelling.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2020

Via de shop van HBVL nu electrische fiets te koop aan 1499€ Ipv 2499€, van het merk Veloci, 13 ampère batterij. Iemand ervaring hiermee?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Heb deze (heren)fiets twee jaar via Nieuwsblad, zeer tevreden over. Kost nu 1499 €, is zijn geld meer dan waard. Bafang motor is een van de betere motors. Kwaliteit/prijs is hoog.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2020
, Gereageerd:

Heb zes maanden geleden mij eens ingeschreven toen de eerste actie verscheen in het NB. Zouden snel kunnen leveren, maar de ie datum werd snel opgeschoven!! Tot tweemaal toe, heb dan mijn contract opgezegd en geld teruggekregen ( na lang wachten. Ze blijven maar reclame maken in het NB, elke dag!! Nu is de prijs al 100€ duurder, en je krijgt nog steeds 1000€ !!!! afslag. Maar tot nu toe heb ik geen enkele winkel, verdeler geweten die deze fiets aan de "adviesprijs" verkoopt. Die 1000€ slaat in, ze hadden dit niet verwacht, en moesten dan plots veel gaan produceren. Ben overgeschakeld op MINERVA, die waren zo slim van eerst te produceren, en dan pas te koop te stellen. had mijn fiets binnen de week, aan huis gebracht, afgesteld en al. En komen drie jaar op een rij de fiets onderhuoden !

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2020

Ik heb een e bike Velo de Ville (Duits merk) met een Bosch motor Active Line plus.
De fiets is top kwaliteit, ben niet tevreden van de motor. Heb het gevoel dat hij me soms achteruit trekt. Blijkbaar kan ikzelf de ondersteuning niet kiezen. Als ik bvb maximum ondersteuning wil en de motor vindt dat dat nog niet nodig is, trekt hij je achteruit, (valt ie dan stil?), dan schaker ik naar een lagere ondersteuning.De fietsenmaker hangt de motor dan aan zijn pc, volgens de controle is alles in orde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2020

Wie heeft er ervaringen met Bosch Performance line motor 25km/u bouwjaar 2019/2020. Ik heb een vervelende tik afkomstig uit de de motorblok? die samen
gaat met de trapfrequentie alsof er een los tandwiel inzit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/08/2020

Ik ga volgende week naar een ibike winkel voor een consultatie over ebikes.
Heb interesse in de Riese en Muller fietsen. Is dit een goede fiets?; daarmee bedoel ik robust en stevig want ik ben zelf niet van de smalste en wil een degelijke e-bike.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2020
, Gereageerd:

Bij kalkhoff hebben ze nu een + reeks met een toegestaan totaalGewicht tot 170 kilogram

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2020
, Gereageerd:

Ik heb een R&M chalencher prachtige fiets maar een vervelende motortik.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2020
, Gereageerd:

mijn man is er super tevreden van

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/07/2020

Heb al enige jaren ervaring met fietsen met elektrische ondersteuning. Eerste fiets gekocht in 2003, een e-move van een Belgische fabrikant in Temse. Anders dan nu waren er toen nog maar weinig merken die dergelijke fietsen aanboden. De betere kwamen dan vooral uit Nederland, Duitsland en Zwitserland. Vandaag heeft zowat ieder fietsmerk een aanbod met elektrische ondersteuning. Ondertussen ben ik aan mijn vierde fiets toe, van verschillende merken en er is één constante ondervinding waar weinig aandacht aan wordt geschonken : de correcte en professionele begeleiding van je fietsenmaker. Deze fietsen hebben meer onderhoud en juiste afstellingen nodig dan een gewone fiets en daarom is de vakbekwaamheid van je fietsenmaker bijna even belangrijk dan het merk. Hij is ook de man die in geval van eventuele garantieproblemen je moet verdedigen bij de fabrikant. En als je gebruikersfora leest is dit wel eens meer een probleem.
Mijn ervaring is alvast: kies voor een goed merk en voor een goede vakbekwame fietsenmaker, liefst in je nabije omgeving waar je een snelle en correcte service krijgt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

E move 100 Gekocht zeer tevreden
Mijn fiets is gevallen en de kabel verbonden aan het computerscherm is afgebroken Heb # winkels gekontakteerd voor reparatie gezien e move fabrikant niet meer bestaat
Men zegt mij dat iedere fabrikant zijn eigen connectoren heeft en men raadt mij aan een nieuwe fiets te kopen Dit is 3000 euro kwijt Iemand suggesties of tips

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/07/2020

Eerste en vooral zijn we meer dan Ik bezit 2 E-bikes. Mijn vrouw rijdt met een Flyer upstreet 7 en is zeer tevreden.Deze wordt vooral gebruikt op reis in Oostenrijk. De batterij gaat zeer lang mee en de hydraulische schijfremmen werken prima.Geen probleem om de hoogste toppen te bereiken
Ik rij nu ook met een Flyer HS 7.70. Alhoewel ik 7000km fiets met een koersfiets heb ik deze gekocht om de Alpen op te rijden. Thuis gebruik ik die als trainingfiets en verre boodschappen..
Waarom zou ik niet meer dan 30 mogen rijden ? Op plaatsen van max 50km per uur mag je gewoon op de baan rijden. En op gewone fietspaden kun je toch niet meer dan 30 rijden.
En waarom zouden wielertoeristen met meer dan 15 man niet op de openbare weg meer dan 30 rijden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/07/2020

Overweeg ook eens een elektrische fiets van Belgische makelij, wij zijn heel tevreden van onze 'Norta' ( www.norta.be/.../het-norta-fietsen-gamma ). Het heeft prijs/kwaliteit alles wat een duurder ander merk van fiets heeft. Motor is van Bosh en wij hebben de B-3040 met riem (geen ketting), 500Wh batterij in frame en we zijn er heel content van.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Een Norta fiets (Belgisch) besteld op 19 mei en geleverd op 1 juli. Tot nog toe zeer tevreden over de kwaliteit/prijs. Het is ook een B4030. Nu blijkbaar niet meer leverbaar tot ????. Zeer goede motor Bosch. Nu nog een degelijke e-bike voor mijn echtgenote. We denken aan een Flyer Gotour 4.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

B4030 moest B3040 zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2020
, Gereageerd:

Is blijkbaar niet meer leverbaar, gewicht mag er zijn, batterij is uitstekend!! maar wat prijzig. Doet/deed Norta geen campagne en groepsaankoop. ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/07/2020

Ben op zoek naar een plooibare minifiets met middenmotor
Wat zijn de aanbevelingen hiervoor?
Dank bij voorbaat!

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/07/2020
, Gereageerd:

Ik ken de Veloci niet. Is dit een degelijke fiets?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020
, Gereageerd:

Kijk hier eens op hun website: https://www.veloci.be/nl. Deze firma heeft maanden geleden een monstercampagne gelanceerd bij Het Nieuwsblad, en zoveel respons gekregen dat de productie in elkaar gestuikt is, ze konden niet meer op tijd leveren!! Maar ze doen daar niet moeilijk over en betalen je grif terug. Ze begonnen met demo's op verschillende plaatsen, door corona kon dat niet meer, maar ze kwamen aan huis met een paar modellen om deze uit te testen. Ook is de eerste onderhoudsbeurt gratis. Alleen hebben ze geen lokaal netwerk en komen ze aan huis voor herstelling. Weet echter niet hoe lang je zal moeten wachten. Is een degelijke Belgische firma.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2020
, Gereageerd:

Veloci, prima fietsen, ik en mijn vrouw hebben er één, goede motor, lage instap, een plezier om mee te rijden, gratis eerste nazicht aan huis en herstelling aan huis, een echte aanrader.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2020
, Gereageerd:

Productie was niet in elkaar gestikt, wegens corona konden bepaalde onderdelen niet of niet tijdig geleverd worden, daarom die lange wacht tijd, wel de moeite om te wachten want het zijn prima fietsen een echte aanrader

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Hier alvast eentje
www.stellabikes.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2020

Zou een e bike met ion motor een goede keuze zijn?
Ik heb een model van sparta gezien met deze motor dat mij wel bevalt
Heeft iemand hier ervaring mee?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2020
, Gereageerd:

Uiteraard is dit weer een nieuwtje op de fietsmarkt, maar of die zo superieur is??. Zijn wel geruisloos, maar wat verschil maakt dit buiten op de baan? Trouwens er zijn genoeg Belgische fabrikanten die een zeer goede gamma hebben, en fietsen aanbieden die onder deze prijs ligt. Den Aan Minerva, Prestige, Veloci, Ludo., Granville....

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2020

Ik heb interesse in een elektrische fiets van Granville E-Smooth 30 prijs 2299€. Heeft test-aankoop hier al test op uitgevoerd ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2020
, Gereageerd:

Is wel een hoogwaardig BELGISCH merk. Komt uit Kortenberg, mijn stad! Je kan die best aankopen met de gewone batterij, is dan 1899 geprijsd. En, in functie van je rijgedrag toch wel 4 jaar meedraaien. Tegen dan zijn de batterijen weeral verbeterd, en zal revisie het woord zijn, waardoor die tot de helft goedkoper zullen worden. Heb je al andere Belgische merken nagekeken, Minerva, Velocity(Bizzbike) ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2020

Wij zijn toe aan aankoop van e-fiets.
Wie kan ons helpen om een beoordeling te geven over fietsen van het merk
veloci met motor bafang m300

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/06/2020
, Gereageerd:

Wij hebben 2 fietsen van zo'n actie uit de krant. Mijn fiets is nu 4 jaar oud met 25.000 km. Ik heb nog één van de eerste modellen met voorwielmotor. Die heeft een grote trekkracht met als gevaar dat je snel gaat slippen; Dat heb ik deze winter meegemaakt met een schuiver over natte bladeren. Ik vind hem ook iets minder stabiel. de batterij is ondertussen ook al vervangen. Mijn man heeft er één die 2 jaar oud is met 11.000 km op de teller. Zijn fiets is veel stabieler. Ik zou zeggen dat de fietsen prijs/kwaliteit wel OK zijn maar er zijn betere op de markt maar daar hangt ook een ander prijskaartje aan.Maar omdat we zoveel gebruik maken van de fiets denken we er aan om toch naar een betere over te schakelen.Daar ben ik me momenteel uitvoerig over aan het informeren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/06/2020
, Gereageerd:

Wat is er gebeurd met de batterij. Ik dacht dat je die onbeperkt kon bijladen zoals een autobatterij, maar na 4 jaar al stuk? En kon die niet hersteld worden. Klopt het dat zo"n batterij duur is?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2020
, Gereageerd:

Ik heb het even nagekeken. De nieuwe batterij kostte 250 eur. De vorige is welgeteld 2 jaar en 10 maanden meegegaan. Ik heb eens ergens gelezen dat een batterij ongeveer 1000 oplaadbeurten meegaat en vermits we bijna alle dagen fietsen is dat een goeie 3 jaar. persoonlijk vind ik ook dat zo'n batterij wel wat langer mocht meegaan. Ik weet ook niet of er kwaliteitsverschillen zijn in batterijen. Naar die info ben ik nu op zoek.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2020
, Gereageerd:

Dat is wel goedkoop, een nieuwe batterij kost nu wel om en bij de 400 euro. Het komt er op aan om de laadinstructies minutieus te volgen. Maar er zijn nu firma's die zich specialiseren in het reviseren van deze batterijen. Ze vervangen de cellen, en dan ben je er vanaf voor de helft van de prijs. Bovendien zijn de cellen nu krachtiger, zodat je verder kan fietsen dan vroeger. En ja er zijn kwaliteitsverschillen Denk maar aan de kleine AA en AAA batterijen. Zie deze van Duracell en die van ALDI of Kruitvat. Prijsverschil is enorm. Zo ook in de fietsbatterij. In het algemeen is de batterij de zwakste schakel. cfr. auto's. Maar of daar al testen op gebeurd zijn? Jammer dat die batterijen volledig ingesloten zijn, anders was het voor de eigenaar een kinderspel om deze zelf te herstellen. Succes in je zoektocht.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2020
, Gereageerd:

Is dit een promo actie in samenwerking met Het Nieuwsblad? test Aankoop heeft één fiets hiervan getest, ik geloof dat er een fiets bij was met een motor van Bafang, maar of het dit model is?? Uiteindelijk heb ik de koop geannuleerd omdat tot tweemaal toe de leveringsdatum verplaatst werd tot maand na beloofde. Succes.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2020

Geen vergelijking gevonden van e-fietsen. Zou interessant zijn volgens prijsklasse.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2020
, Gereageerd:

Zou in een recent nummer van TA, ergens begin dit jaar verschenen zijn??

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020

Ik heb een oxford van 2015 en recent is het bagage rek afgebroken en dat waarschijnlijk door gewicht van de batterij. Zijn er nog mensen met zo’n probleem?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/05/2020

Nergens een test te vinden ?
500+ fietsen getest ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/05/2020

Waar is die test?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/05/2020

De koopgids laadt niet op. Ik zou graag een app zien waarin ik kan aanklikken wat voor mij van toepassing is (bv. riem ipv ketting, lange afstand, centrale motor of motor achter, plaats batterij enz...) waarna de app het aanbod toont waaruit ik zou kunnen kiezen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2020

Heeft iemand hier ingegaan op de recente promo in het Nieuwsblad voor fietsen ban Velocity/Bizzbike? Is deze zijn (geadviseerde prijs waard) Zijn er winkels waar de modellen kunnen getest worden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/05/2020
, Gereageerd:

Ik sluit me aan bij deze vraag.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020
, Gereageerd:

Ondertussen zijn we 14 dagen verder en het resultaat van deze Barnum campagne ( die nog steeds loopt) is dat Bizzbike niet kan volgen! Uiteraard is corona de boeman, tot tweemaal toe de leverdatum gewijzigd; begrijp niet waarom ze maar blijven verkopen en mensen een belofte doen die ze niet kunnen houden. En daar waar concurrenten het wel kunnen doen.
Jammer van al die verloren tijd,; ben dus overgestapt naar ander Belgisch merk die wel haar woord kon houden. En deze komt een demo en proefrit aan je deur voorstellen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2020
, Gereageerd:

Mag ik vragen welk Belgisch merk je bedoelt?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/05/2020
, Gereageerd:

Minerva! oeroud, degelijk en democratisch geprijsd. zelfs 3 jaar garantie en komen aan huis met een aantal fietsen om te testen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2020
, Gereageerd:

Bedankt André, om deze ervaring met ons te delen ! ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020

Minerva maakt grote publiciteit in kranten, niet fietswinkels e.d.
Hoe kan ik dit merk opzoeken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2020
, Gereageerd:

"Bekijke alle 542 Fietsen" flter op Merk "Minerva" en je krijgt 1 resultaat:
www.test-aankoop.be/.../resultaten
Dat is de MINERVA ESTREL COMFORT die van "Slechte Kwaliteit" blijkt te zijn.
Heel slechte interface deze test, maar uiteindelijk vind je toch wel een paar dingen terug...

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2020
, Gereageerd:

Hebben een goede website: minerva-cycling.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2020
, Gereageerd:

Ja. De website is goed maar waar vind ik deze fieysen in de test hier? Ik kan niet op merk selecteren.

Community

Test, beoordeel, deel

test

Gerelateerde discussies