Dossier

Hoe recycleer je de batterij van je elektrische fiets?

27 maart 2023
man neemt batterij uit elektrische fiets

Is de batterij van je elektrische fiets aan vervanging toe? Dan kun je ze laten herstellen of je brengt ze op de juiste manier binnen, zodat ze kan worden gerecycleerd.

Wat doe je met je oude fietsbatterij?

Als je de batterij van je elektrische fiets enigszins goed behandelt, gaat ze gemakkelijk vijf jaar mee. Begeeft ze het of werkt ze niet meer naar behoren, dan heb je verschillende opties.

Nieuwe batterij of batterij laten herstellen?

Als je batterij het niet meer (goed) doet, kun je een nieuwe kopen ter vervanging. Maar dat is een kostelijke zaak, met prijzen vanaf € 500.

Een andere optie is je batterij laten herstellen. In dat geval blijft de behuizing behouden, maar worden de oude batterijcellen vervangen door nieuwe. De voordelen hiervan zijn vooral dat je de capaciteit dan volledig zelf op jouw maat kunt kiezen en dat de nieuwe batterij doorgaans een stuk lichter is dan de oude. Bovendien is het gemiddeld goedkoper dan een volledig nieuwe batterij.

Wat je zeker niet moet doen is zelf je batterij openmaken om er zelf aan te beginnen sleutelen. Als niet-professional is dit onbegonnen werk en het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Oude batterij inleveren bij fietshandelaar of bij Bebat

Als de batterij van je fiets het heeft begeven of te veel capaciteit heeft verloren, dan moet je er op de juiste manier mee omgaan. Enkele tips:

  • Het best laat je de batterij achter bij de fietshandelaar, als je daar een nieuw exemplaar gaat halen. Zo’n krachtige lithiumbatterij is te groot voor inzamelpunten en moet op de juiste manier worden verwerkt.
  • Is een fietshandelaar geen optie, breng de batterij dan binnen op het containerpark. Vervolgens gaan de batterijen naar Bebat, waar ze worden verwerkt. Steek een fietsaccu niet zomaar in een inzamelbox voor kleine huishoudelijke batterijen.
  • Is het niet mogelijk om de accu veilig los te maken van je fiets? Breng dan de fiets mét accu binnen op het recyclagepark als elektronisch afval. Gooi je fiets zeker niet bij het oud ijzer.
  • Is de batterij gezwollen of beschadigd, bijvoorbeeld door een zware val? Plak dan de contacten af en stop ze in een doorzichtig plastic zakje dat je goed afsluit.

Welke fiets heeft de beste batterij?

Hoeveel batterijcapaciteit heb je nodig voor jouw volgende elektrische fiets? Bij welke fiets krijgt de batterij een goede score? In onze vergelijker kun je aan de hand van jouw prioriteiten de juiste keuze maken.

Naar de vergelijker elektrische fietsen