Dossier

Mountainbikes: aankooptips

27 mei 2010
vtt conseils

Waarop moet u letten als u zo'n "alle terreinen"-fiets koopt? U ziet het in ons artikel. 

Nu de zomer voor de deur staat, begint het misschien te kriebelen om te sporten, de natuur op te zoeken of wie weet wel een combinatie van de twee? Een mountainbike is dan de ideale metgezel.

Eerst even afstellen

Wat u allereerst moet doen voordat u bospaden en rotspartijen opzoekt, is nagaan of de fiets goed is afgesteld. Met name de versnellingen, de remmen en de banden onderwerpt u het best aan een grondig onderzoek, en dit op het moment van de aankoop zelf. Eventueel kunt u ter plaatse nog het nodige laten bijstellen

Mountainbike op maat

Ook belangrijk is om de fiets aan te passen aan uw lichaamsbouw. Dit kan voornamelijk door het zadel te verstellen, waardoor u rechtop dan wel veeleer gebogen zit. Dit is niet bij alle mountainbikes in gelijke mate mogelijk: bij de beste op dit vlak kan het zadel 17 cm in de hoogte worden versteld, andere moeten het met veel minder doen.

Sommige fietsen zijn niet geschikt voor "alle maten". In onze test namen we modellen op voor mensen tussen 1,60 m en 1,95 m, maar als u minder dan 1,70 m groot bent, is de keuze nogal klein. Mensen onder deze lengte zijn aangewezen op S- of XS-modellen, mensen boven 1,90 m op L- of XL-modellen.

Goede kwaliteit, dito prijs

We zijn zeker te spreken over de kwaliteit van de meeste modellen. Zij tonen aan dat een goed uitgeruste mountainbike (met o.a. aluminium kader en hydraulische remmen) niet duur moet zijn. Onze Beste Koop is daarvan het beste bewijs. Voor wie meer geld te spenderen heeft, is er nog onze beste van de test.