Dossier

Met je kind op de fiets

19 september 2019
siège vélo

Wil je met je kindje gaan fietsen? Kies dan het geschikte kinderstoeltje. Alternatieven als bakfietsen, fietskarren en aanhangfietsen winnen ook steeds meer terrein. Waarop moet je letten?

Vooraan of achteraan?

Zitjes voor vooraan op de fiets kunnen kinderen van 9 tot 15 kg aan. Over het algemeen komt dat overeen met kinderen tot 3 jaar. Met een kind in een zitje vooraan hebt u alvast een goed contact: u ziet wat het kind doet en u kunt er makkelijk mee praten.
Bij de zitjes voor achterop worden de modellen van 9 tot 22 kg het meest verkocht. Die zijn goed voor kinderen tot zowat 6 jaar. Met een zitje achterop is het contact minder eenvoudig dan bij een zitje vooraan. Anderzijds heeft de kleine in een stoeltje achterop meer bewegingsvrijheid, hij zit letterlijk uit de wind en heeft doorgaans meer steun aan hoofd en rug.

Bevestiging van zitjes voor achterop

Er zijn in hoofdzaak drie systemen om dit soort stoeltjes op een fiets te bevestigen:

 • de montage op het fietskader, en meer bepaald op de buis waarop het zadel komt. Zo'n zelfdragende montage is enigszins verend en schokabsorberend, al kan het zitje bij erge schokken toch tegen de bagagedrager aan tikken. Een nadeel van dit soort montage is dat u het zadel soms niet meer in een lage stand kunt zetten;
 • de montage op de bagagedrager van de fiets, rechtstreeks op de drager of met behulp van een soort houder of klem. Sommige zitjes zijn uitgerust met een eigen vering;
 • sommige stoeltjes kunnen alleen met een eigen bijgeleverde bagagedrager op de fiets worden bevestigd. Bij gebrek aan bagagedrager kunnen ze ook soms aan de zadelbuis worden bevestigd. Dan “zweeft” het stoeltje boven je achterwiel.

Fietsstoeltjes zijn bij voorkeur niet alleen makkelijk te monteren, maar ook vlot verwijderbaar voor wanneer je je kindje niet mee hebt. In die optiek is een kliksysteem doorgaans eenvoudiger te bedienen dan een systeem waaraan een schroef of bout te pas komt. Let wel: bij een bevestiging op de buis van het zadel kan het gebeuren dat jehet zadel zelf eerst wat moet verhogen of draaien, om het stoeltje te kunnen wegnemen.

Comfort en veiligheid

Het is belangrijk dat je kind veilig zit op de fiets, maar ook comfortabel. Daarnaast moet jij ook veilig kunnen fietsen. De volgende punten zijn daarbij van belang. 

 • De rugsteun moet stevig zijn, voldoende hoog komen en mag niet te recht zijn. Sommige kinderzitjes hebben een regelbare rugleuning of kunnen op zich kantelen, zodat het kind bij het indutten een goede houding blijft aannemen. Dit is evenwel geen basisvereiste. Een hoofdsteun kan wel extra comfort geven.
 • Doorgaans heeft een kinderstoeltje voor achterop armleuningen. Uitzonderlijk zit er een beweegbare beugel vooraan op het zitje.
 • Het kind zelf wordt veelal vastgegord met een driepuntsgordel, bij voorkeur aanpasbaar aan de schouderhoogte. De gordel is steeds beveiligd in die zin dat je op (minstens) twee punten tegelijk moet drukken om de gordels te kunnen openmaken, zodat het kind dat niet ongemerkt zelf doet.
 • Bij een zitje vooraan op de fiets is een windscherm aan te raden. Sommige merken verkopen extra kussensets. Zo wordt het zitje comfortabeler en kan je kind slapen.
 • De beentjes en de voetjes van het kind mogen niet in de spaken van het wiel terechtkomen. Daarom worden ze met voetriempjes vastgezet. Nog beter is dat ook de benen zelf worden beschermd. De voetsteunen moeten in een zo groot mogelijk bereik verstelbaar zijn, en in zoveel mogelijk posities, om ze zolang mogelijk te kunnen afstemmen op de groei (van de benen) van het kind.
 • In het stoeltje ligt een kussentje. Dat is soms verkrijgbaar in verschillende diktes. Als het verwijderbaar is, kun je het stoeltje makkelijker schoonmaken.
 • Het zitje mag geen scherpe delen vertonen en evenmin hoeken en gaten waarin kindervingertjes gekneld kunnen raken. Om te voorkomen dat die in de zadelveren van de fiets terechtkomen, kun je een zadelveerbeschermer aanbrengen.
 • Heb je het fietsstoeltje vooraan gemonteerd? Dan heb je minder ruimte om op te stappen. Ook raken je knieën bij het fietsen al snel het stoeltje en gaat het sturen vaak wat moeilijker. De norm geeft aan dat je minstens 45 graden moet kunnen uitdraaien met je stuur. Probeer in de winkel uit of je hiervoor genoeg ruimte hebt.
Community

Mobiliteit

community

Gerelateerde discussies