Met je kind op de fiets

Wil je met je kindje gaan fietsen? Kies dan het geschikte kinderstoeltje. Alternatieven als bakfietsen, fietskarren en aanhangfietsen winnen ook steeds meer terrein. Waarop moet je letten?
Inleiding
Alle systemen hebben zo hun voor- en nadelen, op het vlak van wendbaarheid in het verkeer, zitcomfort voor het kind, handelbaarheid en vereiste opbergruimte. Je kind is ook niet in elk systeem even goed beschermd bij een aanrijding, dat heeft onze crashtest duidelijk aangetoond.
Op de volgende pagina's hebben we de sterktes en zwaktes van vijf systemen om je kind per fiets te vervoeren voor je uiteengezet, zodat je gericht de methode kunt kiezen die het best aansluit bij jouw situatie.
Alle systemen hebben zo hun voor- en nadelen, op het vlak van wendbaarheid in het verkeer, zitcomfort voor het kind, handelbaarheid en vereiste opbergruimte. Je kind is ook niet in elk systeem even goed beschermd bij een aanrijding, dat heeft onze crashtest duidelijk aangetoond.
Op de volgende pagina's hebben we de sterktes en zwaktes van vijf systemen om je kind per fiets te vervoeren voor je uiteengezet, zodat je gericht de methode kunt kiezen die het best aansluit bij jouw situatie.
Geschikt zodra je kind zelfstandig rechtop kan zitten.
Zitjes voor achterop kunnen een gewicht tot 22 kg aan, wat gemiddeld overeenkomt met de leeftijd van 6 jaar. Zitjes voor vooraan op de fiets kunnen kinderen tot 15 kg aan, wat overeenkomt met leeftijden tot 3 jaar. Op een speciale verlengde fiets kun je twee stoeltjes monteren.
Bevestiging van stoeltjes voor achterop
Er zijn in hoofdzaak drie systemen om dit soort stoeltjes op een fiets te bevestigen:
- montage op de bagagedrager van de fiets, rechtstreeks op de drager of met behulp van een soort houder of klem. Sommige zitjes zijn uitgerust met een eigen vering;
- montage op het fietskader, en meer bepaald op de buis waarop het zadel komt. Zo'n zelfdragende montage is enigszins verend en schokabsorberend, al kan het zitje bij erge schokken toch tegen de bagagedrager aan tikken. Een nadeel van dit soort montage is dat je het zadel soms niet meer in een lage stand kunt zetten;
- sommige stoeltjes kunnen alleen met een eigen bijgeleverde bagagedrager op de fiets worden bevestigd. Bij gebrek aan bagagedrager kunnen ze ook soms aan de zadelbuis worden bevestigd. Dan “zweeft” het stoeltje boven je achterwiel.
Fietsstoeltjes zijn bij voorkeur niet alleen makkelijk te monteren, maar ook vlot verwijderbaar voor wanneer je je kindje niet mee hebt. In die optiek is een kliksysteem doorgaans eenvoudiger te bedienen dan een systeem waaraan een schroef of bout te pas komt. Let wel: bij een bevestiging op de buis van het zadel kan het gebeuren dat je het zadel zelf eerst wat moet verhogen of draaien, om het stoeltje te kunnen wegnemen.
Voordelen
|
Nadelen
|
Samengevat:
Goede keuze als je een hoog niveau van veiligheid voor je kinderen wilt, evenals goed rijgedrag en eenvoudige bediening
Waarop letten bij aankoop?
- Fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN14344
- De rugsteun moet stevig zijn, voldoende hoog komen en mag niet te recht zijn. Sommige kinderzitjes hebben een regelbare rugleuning of kunnen op zich kantelen, zodat het kind bij het indutten een goede houding blijft aannemen. Dit is evenwel geen basisvereiste. Een hoofdsteun kan wel extra comfort geven.
- De driepuntsgordel is bij voorkeur aanpasbaar aan de schouderhoogte. Hij moet goed rond het kind passen en mag zeker niet over de schouders glijden, anders biedt hij geen bescherming. Hij mag enkel open te maken zijn door op minstens twee punten tegelijk te drukken, om te voorkomen dat het kind zichzelf kan losmaken.
- De beentjes en voetjes van het kind mogen niet in de spaken van het wiel terechtkomen. Daarom worden ze met voetriempjes vastgezet. Nog beter is dat ook de benen zelf worden beschermd. De voetsteunen moeten in een zo groot mogelijk bereik verstelbaar zijn, en in zoveel mogelijk posities, om ze zolang mogelijk te kunnen afstemmen op de groei van het kind.
- Het kussentje is soms verkrijgbaar in verschillende diktes. Als het verwijderbaar is, kun je het stoeltje makkelijker schoonmaken.
- Het zitje mag geen scherpe delen vertonen en evenmin hoeken en gaten waarin kindervingertjes gekneld kunnen raken. Om te voorkomen dat vingers in de zadelveren van de fiets terechtkomen, kun je een zadelveerbeschermer aanbrengen.
- Verkies je een fietsstoeltje vooraan, probeer in de winkel uit of je genoeg ruimte hebt om je stuur minstens 45 graden te draaien.
- Bij een zitje vooraan op de fiets is een windscherm aan te raden.
- Ga na of het gekozen stoeltje wel correct kan gemonteerd worden op je fiets. Niet alle montagestukken passen op elke fiets. Je kunt de montage laten uitvoeren door je fietsenmaker.
- Aangezien je extra kilo’s vervoert, is een elektrische fiets te overwegen, zeker als je regelmatig met één of twee kinderen langere afstanden doet of op heuvelachtig terrein fietst.
Geschikt voor 1 of 2 kinderen, met doorgaans de mogelijkheid om een autozitje van een baby te bevestigen
Je hebt de keuze uit twee types:
- Een bakfiets met drie wielen heeft doorgaans een vrij grote bak en rijdt erg stabiel. Daartegenover staat wel dat hij erg zwaar kan zijn en dat het in het begin wennen is om ermee te rijden. Om het grote gewicht te compenseren, kun je wel kiezen voor een fiets met elektrische ondersteuning.
- Een bakfiets met twee wielen: dit type heeft een smallere bak vooraan, heeft dus iets minder laadcapaciteit, maar is daardoor wel beduidend lichter dan een bakfiets met drie wielen en rijdt meer als een gewone fiets.
Tweewielige bakfiets
Voordelen
|
Nadelen
|
Driewielige bakfiets
Voordelen
|
Nadelen
|
Samengevat:
Wil je een auto vervangen, langere afstanden rijden en ook je boodschappen vervoeren, dan is een tweewielige bakfiets een goede keuze.
Wil je een auto vervangen en naast je kinderen ook boodschappen met de fiets vervoeren, en rijd je voornamelijk korte ritten met veel tussenstops, dan is een driewielige bakfiets een goede keuze.
Waarop letten bij aankoop?
- De veiligheidsgordels moeten goed passen. Ze mogen niet over de schouders glijden, anders verliezen ze hun beschermende werking.
- De bak mag maximaal 1 meter breed zijn. Met bredere bakfietsen mag je niet op het fietspad, maar moet je op de rijbaan rijden.
- Aangezien je extra kilo’s vervoert, is een model met elektrische trapondersteuning te overwegen, zeker als je regelmatig langere afstanden doet of op heuvelachtig terrein rijdt.
Geschikt om één of twee kinderen te vervoeren
Mogelijkheid om een autostoeltje te bevestigen voor een baby
Voordelen
|
Nadelen
|
Samengevat:
Een goede keuze als je een systeem wilt dat je kunt aanhangen als je kinderen en/of bagage mee te nemen hebt en kunt loskoppelen om zonder kinderen te fietsen.
Waarop letten bij aankoop?
- Kies een fietskar met vering, die vangt 50 % meer schokken op dan een model zonder vering.
- De veiligheidsgordels moeten goed passen. Ze mogen niet over de schouders glijden, anders beschermen ze niet bij een impact.
- Een fietskar mag max. 1 meter breed zijn.
- Een fietskar mag maximaal 80 kilogram wegen, met de passagiers of de lading inbegrepen. Een gewicht van meer dan 80 kilogram is enkel toegelaten als de kar is uitgerust met een remsysteem dat automatisch in werking treedt wanneer de fietser remt.
- Aangezien je extra kilo’s vervoert, is een elektrische fiets te overwegen, zeker als je regelmatig langere afstanden doet of op heuvelachtig terrein rijdt.
Geschikt voor 1 kindje dat zelfstandig kan fietsen. Een tweede kindje kan eventueel mee in een fietsstoeltje.
Je hebt de keuze uit twee systemen:
- Een tandemkoppeling waarmee je een volwaardig kinderfietsje achter je fiets vastmaakt, met het voorwiel van de grond getild. Met die methode kan je kind ook zelfstandig op zijn fietsje rijden, op veilige stukken of zodra hij het aanhangen ontgroeid is.
- Een speciaal fietsje zonder voorwiel dat je met een stang aan jouw fiets monteert
Voordelen
|
Nadelen
|
Samengevat:
Goede keuze als je je kind slechts af en toe wil ondersteunen, en een systeem wilt dat niet veel opbergruimte inneemt en gemakkelijk mee te nemen is op reis
In juni 2021 testten we een representatief model van vijf systemen om twee kinderen te vervoeren op de fiets: kinderstoeltjes op een verlengde fiets, een bakfiets met twee en drie wielen, een fietskar en een aanhangfietsje aan een stang achter de volwassenenfiets.
We evalueerden de handelbaarheid, het rijgedrag, het zitcomfort voor het kind en de veiligheid. Voor dat laatste criterium voerden we onder meer met elk systeem een crashtest uit, waarbij we een zijdelingse aanrijding simuleerden.
Een overzicht van onze bevindingen:
Eender welk systeem je kiest, op de fiets zijn jij en vooral je kind bijzonder kwetsbaar. Toch kun je zelf heel wat doen om de fietsritjes met junior zo veilig mogelijk te maken.
- Maak er een gewoonte van om je kind altijd zorgvuldig vast te gespen, ook voor de kortste verplaatsing. Het mag tijdens de rit niet uit het stoeltje, de bak of de kar kunnen gaan hangen. Zorg ervoor dat er geen vingertjes of voetjes bij de wielen kunnen komen.
- Controleer bij een fietsstoeltje regelmatig of het nog goed vastzit. Wanneer je het zitje intensief gebruikt of je fiets omgevallen is, kunnen de bevestigingen beschadigd raken en loskomen.
- Zet je kind steeds een goede helm op, zodat bij een eventueel ongeval de hoofdletsels beperkt blijven. Raadpleeg onze koopwijzer om een exemplaar van goede kwaliteit te kiezen.
- Trek je kind een fluo veiligheidshesje aan voor optimale zichtbaarheid.
- Bevestig achter op fietsbuggy’s en aanhangfietsjes een vlaggetje zodat andere weggebruikers niet worden verrast door het aanhangsel achter je fiets.
- Zorg dat je fietskar of aanhangfiets uitgerust is met voldoende verlichting en reflectoren.
- Check ook dat de verlichting van je eigen fiets in orde is.
- Rijd defensief en houd je aan de wegcode. Met een fietskar mag je niet naast elkaar fietsen, ongeacht of er aan de andere fiets een kar hangt of niet.
Ga zeker nooit fietsen met je baby in een draagzak.
- Maak voor de aankoop altijd een testrit met het gekozen systeem om zeker te zijn dat je er vlot mee kunt rijden. Sommige fietstypes vereisen wat behendigheid.
- In een bakfiets kunnen kussentjes het zitcomfort op de harde bank verbeteren.
- Pomp de banden van je fiets of bakfiets niet te hard op, zodat bij het rijden over oneffenheden de schokken minder voelbaar zijn.
- Met een aanhangfietsje kan een achteruitkijkspiegel helpen om het kind in het oog te houden.