Nieuws

Zomerbanden: opgepast voor slecht rubber!

29 maart 2017
Zomerbanden

Ondanks onze regelmatige waarschuwingen worden er nog steeds banden verkocht die in sommige omstandigheden gevaarlijker blijken te zijn dan andere. Onze meest recente test legt de bewijzen op tafel.

Raadpleeg onze testresultaten om veilig de weg op te gaan.

Naar de koopwijzer zomerbanden

Onze tests richtten zich deze keer op twee maten zomerbanden. Ten eerste 195/65 R15 91V, hoofdzakelijk terug te vinden op Citroën C4, Ford Focus, Opel Astra, Peugeot 308, Renault Megane en Volkswagen Golf. En daarnaast 215/65 R16 98H voor SUV‘s als de Audi Q3, Nissan Qashqai, Opel Mokka, Renault Kadjar of VW Tiguan.

Gevaarlijk op nat wegdek

Op een totaal van negenentwintig geteste producten raden we drie banden af om te kopen. Die drie banden maken hun beloftes op een nat wegdek niet waar en worden beoordeeld als onvoldoende of zelfs zeer onvoldoende. Dat is met name het geval voor de geteste Yokohama Geolandar 215/65 R16 98H voor SUV‘s. Vergeleken met de beste leerlingen uit de klas is de remafstand 10 tot 17 meter langer en liggen de risico‘s op aquaplanning gevoelig hoger.

Europees label niet op punt

Het is duidelijk dat er nog steeds banden worden aangeboden die niet alleen de inzittenden van het voertuig maar ook de andere weggebruikers in gevaar brengen. Toch beschikken al die producten over het Europees bandenlabel, maar de toekenningscriteria hiervoor blijven veel te laks. Onze tests en vergelijkmodules zijn dan ook hoogst noodzakelijk.

Ons advies

Wanneer u goede zomerbanden gekozen hebt, moet u uw winterbanden opbergen. Een kleine tip die handig is voor alle bandensoorten: als u uw banden thuis bewaart, vermijd dan om ze te stapelen. Hang ze eerder op aan de muur van uw garage of plaats ze op een daartoe bestemde "bandenboom".