Nieuws

Winterbanden, beter dan alleseizoenbanden

21 oktober 2011 Gearchiveerd
winterbanden-beter-dan-alleseizoenbanden

Gearchiveerd

Winterbanden, onmisbaar in winterse omstandigheden, hebben geen echte concurrentie.

Op papier zijn alleseizoenbanden uiteraard de ideale oplossing: even efficiënt als hun rivalen, ongeacht de weersomstandigheden. Spijtig genoeg moet het perfecte compromis nog gecreëerd worden, ook al stelt men de laatste jaren reële vorderingen vast.

 

Een kreupel compromis

De 6 alleseizoenbanden die we hebben getest kunnen bijlange na niet tippen aan de beste modellen van winterbanden. Op nat of droog wegdek hebben de meeste een gedrag dat net voldoende is. Geen enkele is een positieve beoordeling waard in winterse omstandigheden. Hoewel hun duurzaamheid en hun impact op het verbruik over het geheel genomen vrij goed zijn, produceren de banden ook overmatig veel geluid. In onze tabel stelt men vast dat geen enkele hoger scoort dan 50 op 100. Slechts 2 alleseizoenbanden draaien zich enigszins uit de zaak, maar zonder de prestaties van onvervalste winterbanden te benaderen.

 

Zeer goedkoop = gevaarlijk

Bij de twee geteste formaten (175/65 R14 T en 195/65 R15 T) vinden we enkele, buitengewoon goedkope, banden waarvan de prestaties onvoldoende of zelfs ronduit gevaarlijk zijn, vooral op nat en droog wegdek. Op sneeuw merken we een zeer goed globaal resultaat op in de categorie 195/65 R14, waarin slechts 1 model een negatieve score verdient wegens een onvoldoende wegvastheid. In het kleinere formaat biedt de helft van de banden toereikende prestaties. Op ijs zijn er geen grote verschillen tussen de geteste modellen, ongeacht het formaat.

 

Tot twee keer meer kilometers

We merken grote verschillen op in de duurzaamheid, in de twee formaten: tot tweemaal zo hoog tussen de meest slijtvaste band en de band die het snelst verslijt. Dat is niet zonder invloed op de totale kosten. Wat dat punt betreft benadrukken we nog dat banden een belangrijke factor zijn in het verbruik van een voertuig. In het kleinste formaat stellen we een verschil vast van 5% (ofwel 0,3 l/100km) tussen de meest zuinige en de meest energieverslindende band. In het grotere formaat is het verschil 6% (ofwel 0,4 l/100 km) tussen de beste en de slechtste. De 6 beste modellen van de test situeren zich echter binnen een marge van 3% (ofwel 0,3 l/100 km). U vindt de prijzen en de verkooppunten van alle met een medaille bekroonde banden door hierna te klikken.