Nieuws

Veiligste winterband gaat jammer genoeg niet lang mee

03 oktober 2022
bandensporen op asfalt

De geteste band van Bridgestone laat iedereen achter zich bij de remtests. Maar hij heeft een veel kortere levensduur dan gemiddeld.

 

36 meter versus 47 meter, ofwel een verschil van 11 meter tussen de remafstand van de beste band en de remafstand van de slechtste. Dat zagen we op onze meest recente remtest van winterbanden voor compacte middenklassers (maat 185/65 R15 88T). Een immens verschil!

“Onveilige situaties”

Het was de Bridgestone Blizzak LM005 die het snelst tot stilstand kwam als je van 80 kilometer per uur helemaal moest afremmen op nat asfalt. Deze band deed het daarmee 1,5 meter beter dan de tweede in deze proef, de Michelin Alpin 6. Nog 11 andere banden kunnen de schade enigszins beperken, al is een remafstand van 40 meter natuurlijk wel al aanzienlijk langer dan 36 meter.

Maar het verschil met de drie slechtst remmende banden is nog veel groter. De banden van Fulda, Imperial en Wanli hebben maar liefst 45 meter tot zelfs 47 meter nodig om volledig tot stilstand te komen. “Als de band van Bridgestone al stil stond, reden die banden nog tegen een aanzienlijke snelheid, wat natuurlijk tot onveilige situaties leidt”, zegt Steve Mestdagh, die dit onderzoek opvolgde.

Levensduur van nog geen 30 000 km

Toch zie je in onze koopwijzer dat de Bridgestone-band geen Beste Koop is in deze bandenmaat. “We onderzoeken ook hoe lang elke band theoretisch zou meegaan, en op dat vlak scoorde de Blizzak LM005 ondermaats”, geeft Mestdagh aan. “Hij zou al na 29 800 km moeten worden vervangen, terwijl je normaal gezien toch zo’n 35 000 km zou moeten kunnen rijden met een winterband. De beste op dit vlak had zelfs een levensduur van 46 000 km. Als je je banden al te snel moet vervangen, brengt dat natuurlijk een aanzienlijk prijskaartje met zich mee.”

“Europees label zegt niet alles”

Het grote verschil in levensduur toont ook opnieuw de toegevoegde waarde van onze tests aan t.o.v. het Europese bandenlabel, dat je op elke band terugvindt. “Op dat label staat wel info over het brandstofverbruik van een band, het rolgeluid dat hij maakt en de grip op een nat wegdek, maar je vindt er niets over hoe lang de band meegaat, ook al zijn er op dat vlak dus grote verschillen”, aldus onze expert.

Er zijn verschillende banden in de test die wel een evenwicht vinden tussen goede remprestaties en een langere levensduur. Ontdek ze in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer winterbanden