Nieuws

Twee zomerbanden doorstaan test tegen hoge snelheid niet

16 maart 2018

Twee zomerbanden, van de merken Infinity en Vredestein, hebben onze meest recente test niet overleefd. De rijproef tegen hoge snelheid werd hen fataal. Meteen een bewijs dat doorgedreven tests belangrijk blijven.

Zeseneenhalve minuut, zo lang duurde onze hogesnelheidstest van de zomerbanden Ecosis van Infinity en Sportrac 5 van Vredestein (beiden met maat 205/55 R16). Daarbij hadden we een snelheid van 240 kilometer per uur gehaald. Toen moesten we dringend op de rem gaan staan. Het bandoppervlak: plaatselijk volledig uitgerafeld. De foto’s spreken voor zich.

Herkansingen geven zelfde resultaat

Dat een band tijdens een test aan flarden wordt gereden is vrij uitzonderlijk, zelfs tegen zo een hoge snelheid. En een tweede test gaf alleen maar de bevestiging: opnieuw vertoonden beide banden flinke beschadigingen. De test van de Infinity zetten we nu zelfs na nog geen twee minuten stop, de Vredestein-band hield het net geen drie minuten vol. Een derde test dan? Die gaf hetzelfde resultaat …

Doorgedreven tests blijven nodig

Welke conclusies moeten we hieruit trekken? Misschien wel dat banden er helemaal niet op gemaakt zijn om zo lang tegen zo een hoge snelheid te rijden? En bovendien, dergelijke snelheden mag je toch nergens halen?

Dat laatste klopt inderdaad, maar het is wel een van de aspecten die moeten worden getest om de kwaliteit en de veiligheid van een band te meten. En het klopt ook dat de test die wij hanteren redelijk streng is in vergelijking met andere tests. De Europese ECE-R30-test duurt minder lang en er worden andere snelheden gehanteerd.

Maar dit wil niet zeggen dat onze test, die 75 minuten duurt, er uitsluitend op is gericht om banden in de vernieling te rijden. Dat bewijzen alleen al de tientallen andere banden die de test hebben doorstaan, recent en in het verleden. Dat er nu twee banden duidelijk door de mand vallen, betekent dat er iets mis is met deze producten, wat enkel met deze doorgedreven manier van testen aan het licht kon worden gebracht.

Welke zomerbanden scoorden wel goed?

De hierboven vermelde zomerbanden van Infinity en Vredestein kregen niet alleen een buis voor de hogesnelheidstest, ze presteren ook zeer matig op een nat wegdek. Gelukkig zijn er ook modellen die een goed resultaat behalen. Ontdek ze in onze koopwijzer zomerbanden.

Alles over zomerbanden