Nieuws

Levensduur banden: gemiddeld 41 500 km

17 februari 2016
levensduur-banden

Volgens onze tweejaarlijkse enquête van eind 2015 bij duizenden Europese autobestuurders, blijft de Belg gemiddeld 41 515 km met zijn banden rijden.

1 000 km meer dan het gemiddelde

Uit onze enquête blijkt dat de Belgische automobilist ongeveer 1 000 km langer rijdt met zijn banden dan het Europese gemiddelde. Spaanse en Portugese bestuurders zijn het zuinigst op hun banden, zij leggen er ongeveer 42 500 km mee af.

De Italianen vervangen hun banden het snelst: na iets minder dan 38 000 km. Het is ook in de laars van Europa dat chauffeurs het meest geneigd zijn om winterbanden te monteren in het winterseizoen, namelijk maar liefst 62%.

Ook onze landgenoten zijn steeds meer overtuigd van het nut van winterbanden: vandaag rust 59 % er zijn auto mee uit tijdens de koude maanden. Ze hebben zo een behoorlijke voorsprong op onze zuiderburen, want in Frankrijk voert slechts 24% een bandenwissel uit.

Klapbanden

Slijtage is natuurlijk de voornaamste reden om banden te vervangen. Een vervanging gebeurt ook omwille van een klapband, meestal ten gevolge van een botsing (in 4,5 % van de gevallen) maar soms ook zonder aantoonbare reden. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een probleem met de band zelf: lekke band, loskomen van rubber, blaasjes. Bij Kumho komen dit soort problemen het vaakst voor. Het merk is verantwoordelijk voor maar liefst 5% van de vervangingen.

Nieuw

Onze landgenoten kiezen zelden voor tweedehandsproducten bij het vervangen: in 98 % van de gevallen krijgen nieuwe banden de voorkeur in het geval van zomerbanden. In het geval van winterbanden is dat slechts 93%.